Μια φορά στα 80 χρόνια η τεράστια έκρηξη που θα δούμε φέτος στον ουρανό

1


Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να παρατηρήσουν ένα αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 80 χρόνια και αναμένεται να λάβει χώρα από τώρα έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί σε ένα δυαδικό αστρικό σύστημα μέσα στον αστερισμό Corona Borealis, γνωστό και ως «Βόρειο Στέμμα». Αυτό το αστρικό σύστημα είναι πολύ αμυδρό για να το δει κανείς με γυμνό μάτι, αλλά μετά από μια πιο προσεκτική ματιά με όργανα παρατήρησης του Διαστήματος, οι αστρονόμοι εντοπίζουν δύο αστέρια: έναν τεράστιο ερυθρό γίγαντα και έναν μικρότερο λευκό νάνο. Και τα δύο αυτά αστέρια είναι εγκλωβισμένα σε μια βαρυτική διελκυστίνδα και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια στη ζωή ενός άστρου. Ο ερυθρός γίγαντας είναι ένα άστρο που έχει κάψει όλο το υδρογόνο του, διαστέλλοντας το μαζικά και είναι στην πραγματικότητα αυτό που αναμένεται να συμβεί στον δικό μας Ήλιο.

Ο άλλος είναι ένας λευκός νάνος, ο οποίος βρίσκεται πολύ πιο κάτω στο δρόμο του θανάτου ενός άστρου, καθώς όλη η ατμόσφαιρά του έχει εκτοξευθεί εντελώς, αφήνοντας πίσω του έναν απίστευτα πυκνό πυρήνα. Το μοναδικό στη ζωή φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των δύο άστρων, καθώς η ύλη που εκτοξεύεται από τον ερυθρό γίγαντα καταβροχθίζεται από τον λευκό νάνο, συσσωρεύοντας σιγά-σιγά γύρω από την επιφάνειά του. Οι αναφορές αναφέρουν ότι μόλις ο λευκός νάνος συσσωρεύσει περίπου την ίδια ποσότητα ύλης με τη Γη, δημιουργεί μια θερμοπυρηνική αντίδραση.

Η αλληλεπίδραση προκαλεί μια «μεγάλη έκρηξη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 100-200 εκατομμύρια βαθμούς» Κελσίου, δήλωσε ο Joachim Krautter, ένας Γερμανός αστρονόμος που έχει μελετήσει στο παρελθόν το σύστημα.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν θα χρειαστείτε αστρονομικά όργανα για να δείτε την έκρηξη, καθώς δημιουργεί ένα αστέρι στον ουρανό τόσο φωτεινό όσο το Βόρειο Σέλας. Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε προς την κατεύθυνση της Corona Borealis.

[via]



Πηγή