Μετά το σκληρό πλήγμα που υπέστη το brand λόγω της αγωγής που κατέθεσε η Nokia για παραβίαση πατεντών, η OPPO ήρθε σε συμφωνία με την τελευταία και τους τελευταίους μήνες πραγματοποιεί ένα restart στην Ευρώπη με σκοπό σταδιακά να φέρει όλες τις κορυφαίες συσκευές της.
Πριν από μερικές ημέρες, μάλιστα, η εταιρεία παρουσίασε επίσημα και τη σειρά OPPO Reno12 Series, ωστόσο, σε αυτό το review θα δούμε το OPPO Reno11 F 5G, ένα smartphone που κυκλοφόρησε σχεδόν αθόρυβα και στη χώρα μας, αλλά αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα mid-range της χρονιάς!
Με την πρώτη επαφή αφότου το βγάλεις από το κουτί σου δημιουργεί την κλασική εντύπωση ενός mid-range smartphone σε βαθμό που θα μπορούσε να σε μπερδέψει με αντίστοιχες προτάσεις άλλων εταιρειών. Το τετραγωνισμένο περίγραμμα με τις ελαφρώς κυρτές γωνίες του προσδίδουν μια στιβαρότητα στο κράτημα, ενώ το πίσω μέρος είναι κατασκευασμένο από πολυκαρβονικό υλικό που αφήνει μια ωραία αίσθηση όταν το αγγίζεις και δεν γλιστρά ιδιαίτερα. Παρά τη μεγάλη οθόνη του, το συνολικό μέγεθος δεν είναι υπερβολικό και παράλληλα τοποθετείται στα πιο ελαφριά smartphones της κατηγορίας με βάρος 177gr.
Στο πίσω μέρος δεσπόζει το τεράστιο camera module στην επάνω αριστερή γωνία και ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι αρκετά πιο μικρό κρίνοντας από τους αισθητήρες που επέλεξε η OPPO. Στη δεξιά πλευρά υπάρχουν τα volume και power buttons, με τη θέση τους να είναι αρκετά πιο ψηλά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγο να τα συνηθίσετε τον πρώτο καιρό. Στην αριστερή πλευρά έχουμε την υποδοχή για τις κάρτες SIM και microSD (θυσιάζεις τη μία SIM για να έχεις έξτρα αποθηκευτικό χώρο), ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή USB-C, μικρόφωνο και ένα ηχείο.
Συνολικά ο σχεδιασμός του OPPO Reno11 F 5G, παρότι είναι αρκετά συμβατικός, ξεχωρίζει για το μικρό βάρος και πάχος, αλλά και για την ευχάριστη αίσθηση που σου αφήνει στο κράτημα. Σημειώστε, επίσης, ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP65 για προστασία από νερό και σκόνη.
Το OPPO Reno11 F 5G έρχεται με AMOLED panel 6.7’’ ανάλυσης FHD+, υποστήριξη περιεχομένου HDR10+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, χαρακτηριστικά αναμενόμενα πλέον για ένα mid-range smartphone. Όπως περιμένει κανείς από ένα panel αυτής της τεχνολογίας, η απόδοση των χρωμάτων είναι εξαιρετική και η εμπειρία πλοήγησης ομαλή όταν επιλέξεις τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας (90Hz ή 120Hz), καθιστώντας την ιδανική για πολύωρο σερφάρισμα, gaming και παρακολούθηση περιεχομένου.
Παρόλα αυτά, η φωτεινότητα είναι αρκετά χαμηλότερη απ’ ό,τι περιμέναμε και ειδικά σε εξωτερικούς χώρους με έντονο περιβαλλοντικό φωτισμό δυσκολεύεσαι να κοιτάξεις στην οθόνη, ακόμα και στην περίπτωση που θέλεις να βγάλεις απλά μια φωτογραφία ή να σερφάρεις όταν βρίσκεσαι σε μια παραλία τώρα το καλοκαίρι. Σε εσωτερικούς χώρους δεν έχουμε κανένα παράπονο και μάλιστα μπορούμε να σταθούμε στα εξαιρετικά μικρά περιθώρια της οθόνης προς όλες τις πλευρές που βοηθούν να βυθιστείς ακόμη περισσότερο στο περιεχόμενο που καταναλώνεις.
Απλά διαβάζοντας ότι η OPPO έχει επιλέξει επεξεργαστή κατασκευασμένο σε κλίμακα 6nm πιθανότατα χαμηλώνεις αρκετά τον πήχη των προσδοκιών για θέματα απόδοσης. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η «προσγείωση» σε βοηθά να εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο τη δουλειά που κάνει το MediaTek Dimensity 7050 SoC!
Το OPPO Reno11 F 5G διαθέτει 8GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1, νούμερα αρκετά όπως αποδείχθηκε για να προσφέρουν μια απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης με πολλές εφαρμογές ανοικτές, ομαλές μεταβάσεις, ακόμα και απαιτητικό gaming χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ειδικά στην περίπτωση του gaming δεν περίμενα πως το Dimensity 7050 θα κατάφερνε να τρέξει το Genshin Impact χωρίς κολλήματα, ιδιαίτερα σε συνθήκες μάχης. Και το καλύτερο; Η συσκευή δεν υπερθερμαίνεται, παρά τα πολύωρα gaming sessions ή την έντονη χρήσης της κάμερας.
Σε ό,τι αφορά τον ήχο, είναι ίσως ο τομέας που μας απογοήτευσε περισσότερο, μιας και η OPPO δεν συμπεριέλαβε καν διπλό ηχείο stereo, κάτι που θεωρείται εδώ και χρόνια standard ακόμα και στα smartphones που κοστίζουν λιγότερο από €200. Ναι μεν το ηχείο είναι ιδιαίτερα δυνατό, ωστόσο, στις υψηλές εντάσεις παραμορφώνεται αρκετά ο ήχος και γι’ αυτό συνιστούμε την χρήση ασύρματων ακουστικών εάν θέλεις να κάνεις μια χάρη στα αυτιά σου.
Η συσκευή είναι συμβατή με πληθώρα από audio codecs (aptX, AAC, LDAC, LHDC) και η OPPO έχει ενσωματώσει τη δική της τεχνολογία ενίσχυσης της ποιότητας που ονομάζεται OReality. Ενεργοποιώντας την τελευταία διορθώνεται αρκετά το ηχητικό αποτέλεσμα, με καθαρότερες υψηλές συχνότητα και μια ελαφριά ενίσχυση του μπάσου. Εδώ να αναφέρουμε και μια λειτουργία που αφορά την ποιότητα των κλήσεων: πρόκειται για το Clear Voice, το οποίο μπορείς να ενεργοποιήσεις και να…εκπλαγείς με το πόσο αποκόπτει τους εξωτερικούς θορύβους για να ακούς μόνο τον συνομιλητή σου!
Στο θέμα της μπαταρίας να αναφέρουμε ότι το OPPO Reno11 F 5G έρχεται με την τυπική χωρητικότητα των 5000mAh, αλλά σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, αυτή τη φορά δεν υποστηρίζει κάποια τρελή ισχύ φόρτισης πέραν της «ταπεινής» των 67W. Ο φορτιστής, επίσης, δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο, αλλά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε φορτιστή συμβατό με το πρότυπο PD 3.0 για ισχύ έως 55W εάν δεν επιθυμεί τον γνήσιο της εταιρείας.
Η OPPO έχει αντισταθμίσει αυτές τις απώλειες με κάποιες καινοτομίες για τον χρήστη. Καταρχάς να σημειώσουμε ότι ακόμα και με έντονη χρήση, το OPPO Reno11 F 5G βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα χρήσης. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία προσφέρει εγγύηση 4 ετών για την διατήρηση της βέλτιστης χωρητικότητας της μπαταρίας και εγγυάται πως η ταχεία φορτιστή υποστηρίζεται ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, τόσο σε υψηλές όσο και σε χαμηλές (κάτω από -20°C) θερμοκρασίες.
Στο OPPO Reno11 F 5G βρήκαμε το περιβάλλον χρήσης ColorOS 14 βασισμένο στην έκδοση Android 14, το οποίο παραδοσιακά συνοδεύεται από ένα σωρό bloatware εφαρμογές που ευτυχώς μπορείς να απεγκαταστήσεις πλήρως από τη συσκευή. Η εμπειρία χρήσης είναι ομαλή και ευχάριστη, σου προσφέρονται αμέτρητες επιλογές προσωπικής διαμόρφωσης και παραμετροποίησης, όπως και πληθώρα χρήσιμων λειτουργιών (split-screen, kids mode, duplicate apps κλπ.).
Ώρα να πιάσουμε και τις κάμερες, για τις οποίες, όπως είδαμε και νωρίτερα, η OPPO αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο camera module στο πίσω μέρος. Και μόνο από την παράθεση των τεχνικών προδιαγραφών αντιλαμβάνεται και ο πλέον αρχάριος χρήστης πως όλη η ιστορία είναι ο κύριος αισθητήρας 64MP, μιας και οι άλλοι δύο απαντώνται στα smartphones εδώ και καμιά…δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην κρύβουν κάποια σοβαρή έκπληξη.
Ξεκινώντας από τα θετικά να σημειώσουμε ότι η απόδοση του κύριου αισθητήρα είναι άκρως ικανοποιητική στο φως της ημέρας, με σωστή ισορροπία χωρίς να «καίγονται» τα φωτεινά σημεία του κάδρου, γρήγορη εστίαση, υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας στο φόντο και ανέλπιστη φυσικότητα στην απόδοση των χρωμάτων με μια ελαφριά τάση προς την πιο θερμή έκφραση τους.
Δυστυχώς, όμως, η OPPO αποφάσισε για κάποιο ανεξήγητο λόγο να μην συμπεριλάβει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS), ένα ακόμη χαρακτηριστικό που συναντάς τυπικά πλέον σε κάθε κύριο αισθητήρα μέχρι και της entry-level κατηγορίας. Σε συνθήκες καλού φωτισμού η απουσία του OIS δεν είναι κάτι που αντιλαμβάνεσαι εύκολα, ειδικά αν έχεις σταθερό χέρι στις λήψεις φωτογραφιών, ωστόσο, όσο μειώνεται ο φωτισμός ή/και όταν τραβάς video ακόμα και το πιο ανεπαίσθητο κούνημα επηρεάζει σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα.
Στο Night Mode παρατηρούμε μια υπερβολική ενίσχυση των φωτεινών πηγών του κάδρου, γεγονός που οδηγεί σε αφύσικα τονισμένες λεπτομέρειες (π.χ. ουρανός, φώτα) και μάλλον πολύ τεχνητά αποτελέσματα, γι’ αυτό προτείνουμε το αυτόματο mode που αποδίδει πολύ πιο φυσικά και με καλύτερη ισορροπία!
Σχετικά με τους άλλους δύο αισθητήρες, ο υπερευρυγώνιος κάνει τίμια τη δουλειά του με τις αναμενόμενες (σε σύγκριση με τον κύριο αισθητήρα) εκπτώσεις σε αποχρώσεις και ισορροπία λευκού, και ο macro αισθητήρας απλά ενισχύει την πληροφορία που λαμβάνεται για τα αξιοπρεπή, κατά τ’ άλλα, πορτραίτα.
Από την εμπρόσθια κάμερα έχουμε επίσης μια αρκετά καλή απόδοση για τηλεδιασκέψεις και γρήγορες selfies, με πολύ θετικό το γεγονός πως διατηρεί και αυτή την φυσικότητα των χρωμάτων χωρίς να «ξεπλένει» τους τόνους του δέρματος.
Σε γενικές γραμμές, οι κάμερες του OPPO Reno11 F 5G κινούνται στο επίπεδο που περιμένει κανείς από ένα smartphone των €300, προσφέροντας συνολικά μια ικανοποιητική απόδοση. Μεγάλο μειονέκτημα η απουσία του OIS, αλλά ιδιαίτερα ευχάριστη η πιστότητα των χρωμάτων.
Ως πρώτη απόπειρα μετά τις περιπέτειες με τη Nokia, το OPPO Reno11 F 5G είναι μια αξιοπρεπέστατη επιλογή για τα χρήματα που ζητά η εταιρεία. Θα λέγαμε ότι με αυτό το μοντέλο επιθυμεί περισσότερο να επανασυστηθεί στο καταναλωτικό κοινό και να μας προετοιμάσει για πολύ πιο σπουδαία πράγματα που θα δούμε στο κοντινό μέλλον!
Πώς η SpaceX του Έλον Μασκ θέλει να κερδίσει έδαφος στην Ιταλία - Newsbeast play…
Το ταξίδι στο χρόνο έχει από καιρό απορριφθεί ως αδύνατο, εν μέρει λόγω του διαβόητου…
Τα εορταστικά δώρα του Epic Games Store ολοκληρώθηκαν, αλλά το κατάστημα δεν φαίνεται να σχεδιάζει…
Οι αναζητήσεις στο Google Search για το πώς να ακυρώσετε και να διαγράψετε λογαριασμούς στο…
Η MSI παρουσίασε στο CES 2025 τις καινοτόμες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50 Series,…
Οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται παγκοσμίως καθώς οι αγορές μέσα από ιστοτόπους, εφαρμογές ή πλατφόρμες καταστημάτων…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment