Μια ξενάγηση από τον Elon Musk στη βάση της SpaceX!

0


Ο επικεφαλής της SpaceX, Elon Musk, ξενάγησε τον YouTuber, Tim Dodd στο Starfactory στην Boca Chica του Texas. Το βίντεο διάρκειας μίας ώρας που τραβήχτηκε μια μέρα πριν από την τέταρτη δοκιμαστική πτήση του Starship νωρίτερα αυτό το μήνα, και μεταφέρει τους θεατές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων όπου οι εργαζόμενοι κατασκευάζουν τα διάφορα εξαρτήματα του πυραύλου και συναρμολογούν το ίδιο το όχημα.

Ο Musk δήλωσε ότι οραματίζεται ότι η νέα εγκατάσταση, τμήματα της οποίας βρίσκονται ακόμη υπό κατασκευή, θα κατασκευάζει έως και 100 διαστημόπλοια Starship ετησίως, με απώτερο στόχο να κατασκευάσει έως και χίλια, αν και θα χρειαστούν πρόσθετες εγκαταστάσεις παραγωγής για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο Musk ξεναγεί τους θεατές σε πολλά μέρη του Starfactory, μεταξύ άλλων και σε ένα δωμάτιο γεμάτο με τους πανίσχυρους κινητήρες Raptor που τροφοδοτούν τον προωθητικό πύραυλο Super Heavy που τοποθετεί τα διαστημικά σκάφη Starship σε τροχιά.

Το αφεντικό της SpaceX εξηγεί πώς ο κινητήρας Raptor επόμενης γενιάς θα πετάει χωρίς θερμική ασπίδα. Επειδή είναι εκτεθειμένος, θα απαιτηθούν αναπόσπαστα κυκλώματα ψύξης σε όλα τα μέρη του κινητήρα, “οπότε φαίνεται πολύ απλό εξωτερικά, αλλά είναι περίπλοκο εσωτερικά”.

Μίλησε επίσης για την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων, η οποία είναι κεντρική στο σύστημα της SpaceX. Στόχος του είναι να κατασκευάσει έναν πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο πύραυλο, όπου το πρώτο και το δεύτερο στάδιο θα μπορούν να προσγειωθούν και να πετάξουν γρήγορα ξανά, όπως ένα μεγάλο αεροπλάνο. Η SpaceX έχει επιτύχει την επαναχρησιμοποίηση του πρώτου σταδίου του πυραύλου Falcon 9 φέρνοντάς το πίσω στη Γη και προσγειώνοντάς το όρθιο λίγο μετά την εκτόξευση, αλλά η επιστροφή του δεύτερου σταδίου από το διάστημα είναι μια εντελώς άλλη πρόκληση.

Για να είναι βιώσιμο το διαστημόπλοιο Starship, η SpaceX πρέπει να είναι σε θέση να προσεδαφίσει τον εκτοξευτή Super Heavy του πρώτου σταδίου και επίσης να προσεδαφίσει με ασφάλεια το διαστημόπλοιο Starship στον προορισμό του – είτε αυτός είναι η Σελήνη είτε ο Άρης είτε κάπου αλλού, καθώς θα μεταφέρει πλήρωμα και φορτίο. Στη συνέχεια πρέπει να είναι σε θέση να φέρει με ασφάλεια το σκάφος Starship πίσω στη Γη.

Η SpaceX επενδύει τεράστια ποσά στο Starfactory καθώς επιδιώκει να αναπτύξει το σύστημα Starship πριν από τις πτήσεις πληρώματος και φορτίου στη Σελήνη. Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη πολλές δοκιμές, ενώ το Starship αναμένεται να ξεκινήσει την πέμπτη δοκιμαστική του πτήση ήδη από τον επόμενο μήνα.



Πηγή