Πριν από περισσότερα από 28 χρόνια, δύο κλέφτες έργων τέχνης ντυμένοι ως αστυνομικοί εισέβαλαν στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner, στη Βοστώνη και έκλεψαν πολλά έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του Vermeer, ο οποίος ήταν ένας από τους 36, μόνο, που έχουν αποδοθεί στον καλλιτέχνη. Με εκτιμώμενη αξία άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων, η «Συναυλία» παραμένει ένα από τα πιο ακριβά απολεσθέντα αντικείμενα στη λίστα των κλεμμένων έργων τέχνης του FBI. Με τα υπόλοιπα αριστουργήματα του Vermeer να βρίσκονται διασκορπισμένα σε 17 συλλογές, σε επτά διαφορετικές χώρες, ο κόσμος δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να δει όλα τα έργα του καλλιτέχνη συγκεντρωμένα σε ένα μέρος. Και εφόσον, μερικά από τα έργα του είναι πλέον πολύ εύθραυστα για να μετακινηθούν, θα πρέπει να παραμείνουν εκεί όπου βρίσκονται, επ ‘αόριστον.
Αλλά τώρα μπορείτε, για πρώτη φορά, να θαυμάσετε όλα τα γνωστά έργα τέχνης του Vermeer σε ένα μέρος. Χάρη στο Μουσείο Μαουριτσχάους στην Ολλανδία, καθώς και σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα που διαφυλάττουν την κληρονομιά του Vermeer, όλα τα έργα του είναι διαθέσιμα στο Pocket Gallery, ένα ολοκαίνουριο feature στην εφαρμογή Google Arts & Culture. To Pocket Gallery χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα (AR) έτσι ώστε να μπορείτε, κρατώντας το κινητό σας, να μεταφερθείτε σε έναν εικονικό εκθεσιακό χώρο για να δείτε όλα του τα έργα, επιμελημένα από τους ειδικούς του Μαουριτσχάους. Και οι 36 από τους πίνακές του – μαζί με το χαμένο αριστούργημα και τη διάσημη δημιουργία “Το Κορίτσι Με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» – είναι αναρτημένοι σε πραγματικό μέγεθος και με τέλειο φωτισμό. Καθώς θα πλησιάζετε πιο κοντά, θα μπορείτε να δείτε κάθε έργο με εκπληκτική λεπτομέρεια και να μάθετε περισσότερα γι’ αυτό.
Η Art Camera – η ρομποτική φωτογραφική μηχανή εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, ειδικά σχεδιασμένη για έργα τέχνης – έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές γκαλερί σε όλο τον κόσμο, για να δημιουργήσει την υψηλότερη ανάλυση εικόνας που επιτεύχθηκε ποτέ σε εννέα από τα αριστουργήματα του Vermeer, ώστε να κάνετε όσο zoom θέλετε σ’ αυτά. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε ένα από τα 36 έργα του Vermeer και να εμβαθύνετε σε πληροφορίες για έργα τέχνης όπως “Το Κορίτσι με το Φλάουτο”. Εκτός από τους πίνακες του Vermeer, θα μπορέσετε να ανακαλύψετε διάφορες ιστορίες από ειδικούς, που ρίχνουν φως στην τέχνη του Vermeer, την κληρονομιά ή ακόμα και την μυστηριώδη ζωή του – όπως για παράδειγμα να δείτε τι περιγράφει ο Tracy Chevalier, συγγραφέας του best seller “To Koρίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι”.
Σήμερα, ο Vermeer αντηχεί στις αναφορές της ποπ κουλτούρας σε όλο τον κόσμο. Ο Justin Richburg – ο οποίος πρόσφατα δημιούργησε τα σχέδια των χαρακτήρων για το μουσικό βίντεο του Childish Gambino, «Feels like Summer» – δημιούργησε ένα πρωτότυπο έργο τέχνης που γεφυρώνει το χρόνο και τους πολιτισμούς: Το «Icons» φέρνει τον Vermeer στον 21ο αιώνα και δείχνει πώς τα θέματα των έργων του έχουν γίνει, «εικονικοί χαρακτήρες».
Μπορείτε να απολαύσετε το συνολικό έργο του Vermeer σε πολλές μορφές – όπως σε ένα διαδραστικό βιβλίο ζωγραφικής στο Instagram ή σε πρότυπες σειρές Δημιουργών του YouTube. Για να δείτε τους πίνακες του Vermeer αναρτημένους εκεί όπου βρίσκονται σήμερα, μπορείτε να ψάξετε στις γκαλερί όλου του κόσμου στο Street View photography και να τους ανακαλύψετε, περιδιαβαίνοντας στις αίθουσες του Frick Collection (Νέα Υόρκη) και του Rijksmuseum (Άμστερνταμ). Επισκεφθείτε το g.co/meetvermeer, πάρτε μέρος στη συζήτηση στο #MeetVermeer ή δοκιμάστε την εφαρμογή Pocket Gallery σε iOS ή Android.
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment