Τι κοινό έχει μια εκπαιδευτικός από την Κρήτη, μια φοιτήτρια από τον Πειραιά, μια ηλικιωμένη γυναίκα από την Καλαμάτα και μια άνεργη πτυχιούχος από τα Κουφονήσια;
Οι τέσσερις γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού background, κλήθηκαν να πάρουν μέρος σε μια βιωματική άσκηση μαζί με καθημερινούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, για τις κοινωνικές και τεχνολογικές ανισότητες. Στάθηκαν σε μια ευθεία γραμμή και ανάλογα με τις φράσεις που διατύπωνε ένας συντονιστής, έκαναν δύο βήματα μπροστά αν η εκάστοτε φράση τις αφορούσε.
Η ίσως ασυνήθιστη για εκείνες άσκηση είναι το λεγόμενο privilege walk. Τι είναι αυτό; Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών ανισοτήτων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης του τρόπου παραγωγής τους που αναδεικνύει την αναγκαιότητα για ρεαλιστικές δράσεις με στόχο ένα καλύτερο κόσμο, ένα νέο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Η βιωματική άσκηση που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό, ως εργαλείο ανάδειξης των κοινωνικών διαφορών, αξιοποιήθηκε και στην Ελλάδα, για να περάσει ένα σημαντικό μήνυμα: ότι με την τεχνολογία μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Μετά το τέλος της άσκησης, καθεμία από τις γυναίκες βίωσε διαφορετικά την όλη εμπειρία.
Στο βίντεο που ακολουθεί η Κρητικιά Ελένη σχολιάζει ότι είδε την άσκηση σαν πρόκληση και παραδέχεται ότι οι κόρες της την ενθαρρύνουν να ασχοληθεί με την τεχνολογία.
Η Μαρία από τον Πειραιά παραδέχεται ότι προχωρούσε πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της βιωματικής άσκησης και ανησυχούσε μήπως έκανε κάτι λάθος.
Η Καλαματιανή Μαρία από την άλλη χρησιμοποιεί μόνο το skype, κι αυτό για να μιλάει με τα παιδιά και τα εγγόνια της που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η Ραφαηλία από τα Κουφονήσια, βλέποντας ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας από περιοχές όλης της χώρας, να περπατούν μαζί μπροστά σκέφτηκε τη διαφορετικότητα που ανέδειξε η άσκηση.
Τα αποτελέσματα της βιωματικής άσκησης ανέδειξαν με άμεσο τρόπο το ψηφιακό χάσμα που επικρατεί στη χώρα.
Όπως υποστηρίζει ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «εάν υπάρξουν δράσεις οι οποίες θα έχουν ως στόχο την άμβλυνση αυτών των ανισοτήτων σε σχέση με τη χρήση των τεχνολογιών, θα αποτελούν δράσεις που θα παράγουν ένα εξαιρετικά σημαντικό κοινωνικό έργο».
Με όραμά της έναν κόσμο με ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση στην τεχνολογία, η COSMOTE συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του κόσμου, κάνοντας την τεχνολογία προσιτή σε όλους μας, όπου και αν είμαστε, όποια και αν είναι η ηλικία μας.
Γιατί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία προς όφελός μας, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες της εποχής μας, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας και να χτίσουμε έναν διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο, καλύτερο για όλους.