Εδώ και μερικά χρόνια, σ’ ένα υπόστεγο λίγο έξω από τη Φλώρινα, ένας επίμονος λάτρης της αεροπορικής ιδέας βαδίζει τον δικό του, μοναδικό δρόμο δημιουργίας αεροσκαφών.
Αυτόν του σχεδιασμού, της πρωτότυπης κατασκευής και της εξέλιξης αεροσκαφών. «Τα αεροσκάφη που έχω φτιάξει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ανήκουν στην κατηγορία των υπερ-ελαφρών αεροσκαφών ή αλλιώς αεροσκαφών για χρήση σπορ ή recreational (σ.σ ψυχαγωγίας)», εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γιώργος Ηλιόπουλος, δημιουργός, κατασκευαστής και -κυρίως- λάτρης αεροσκαφών.
Ενα διθέσιο αεροσκάφος μοναδικό στον κόσμο
Αυτό τον καιρό, όπως αποκάλυψε, ετοιμάζεται για ένα τροποποιημένο μοντέλο του «Άρχοντα», του καινοτόμου αεροσκάφους που εδώ και μερικά χρόνια έχει δοκιμάσει με επιτυχία. Ένα μοντέλο που θα εξαχθεί, μάλιστα, σε έναν μακρινό τόπο… «Αυτή τη στιγμή κατασκευάζω ένα διθέσιο μοντέλο του “Άρχοντα” για πελάτες στην Αυστραλία. Ήδη, ο σημερινός μονοθέσιος “Άρχοντας” είναι ένα μοναδικό, ειδικό στον κόσμο μοντέλο, που όμοιό του δεν υπάρχει. Διθέσιο μοντέλο του αρχικού σχεδίου δεν υπήρχε όμως και αυτό που κατασκευάζεται τώρα είναι μια εξέλιξη του μοντέλου που σήμερα πετά. Είναι, μάλιστα, σημαντικό πως τα έξοδα της έρευνας και της εξέλιξης τα πληρώνουν οι ίδιοι οι πελάτες, οι Αυστραλοί που έκαναν την παραγγελία», εξηγεί ο δημιουργός αεροσκαφών από τη Φλώρινα.
Εφόσον όλες οι φάσεις κατασκευής και δοκιμών τελειώσουν με επιτυχία, ο κ. Ηλιόπουλος θα αποστείλει το αεροσκάφος σε μορφή κιτ, «πακέτου» εξαρτημάτων προς συναρμολόγηση, και το αεροσκάφος θα μοντάρουν οι πελάτες, μια πρακτική πώλησης κοινή για πάρα πολλά μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας αεροπλάνων.
Ο επίμονος αεροπόρος-δημιουργός
Ο κ. Ηλιόπουλος ξεκίνησε τη μελέτη των μηχανολογικών και λοιπών δεδομένων για τη δημιουργία αεροσκαφών στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου, πλήρως λειτουργικού και φτιαγμένου από ξύλο αεροσκάφους του, το 1994. Έκανε όμως το μεγάλο άλμα, όταν ετοίμασε το καινοτομικής σχεδίασης μοντέλο «Άρχων» μετά το 2000, τολμώντας κάτι διαφορετικό. Κι αυτό καθώς «ο “Άρχοντας” είναι ένα μοναδικό στη σχεδίαση αεροσκάφος», ένα αεροσκάφος που έχει την προπέλα στο πίσω μέρος και αεροδυναμικά δανείζεται στοιχεία από τον σχεδιασμό γνωστών μαχητικών αεροσκαφών.
«Ξεδιπλώνοντας» στο «ΠρακτορείοFM» τη δημιουργική του πορεία, ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε και σε κάποια διαδικαστικά ζητήματα, που τον οδήγησαν στο να αιτηθεί και να πετύχει τη νηολόγηση του αεροσκάφους στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα. «Το αεροσκάφος θα πάει στην Αυστραλία με ιταλικά χαρτιά. Ο κάθε πελάτης που ενδιαφέρεται με ρωτάει για ποιο λόγο έχει γίνει στη Ιταλία η νηολόγηση και όχι στην Ελλάδα. Είναι κρίμα γιατί η συγκεκριμένη είναι μια τεράστια βιομηχανία σε όλο τον κόσμο και μπορεί να φέρει και στη χώρα μας σημαντικά έσοδα», επισημαίνει ο κατασκευαστής υπερ-ελαφρών αεροσκαφών.
Οι υποδομές είναι το κύριο «αγκάθι» στα μελλοντικά σχέδια του κ. Ηλιόπουλου. «Θα υπήρχαν σημαντικότερες δυνατότητες για να κατασκευάζονται περισσότερα αεροσκάφη σε πιο ανθρώπινες συνθήκες, εάν είχα στη διάθεσή μου έναν καλύτερο χώρο. Ένας απλός βιοτεχνικός χώρος αρκεί για να μπορώ να έχω τα υλικά και τα εργαλεία μου όπως χρειάζεται», εξηγεί. Ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει και πως σε κάθε περίπτωση δεν το βάζει ποτέ κάτω, ενώ στο ερώτημα ποιο θα ήταν το σημαντικότερο αίτημά του, απαντά δίχως δεύτερη σκέψη: «Τα χαρτιά από την Ελλάδα. Είχα καταφέρει να αποκτήσω προσωρινό νηολόγιο από την Ελλάδα, θα ήταν ευχής έργον να το έχω κάποια στιγμή». Με αυτή την ευχή επιστρέφει στη δουλειά του, στην ανάπτυξη του νέου διθέσιου «Άρχοντα», που ετοιμάζεται ώστε στο προσεχές μέλλον να ταξιδέψει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τη Φλώρινα μέχρι τη μακρινή Μελβούρνη.