Με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

58


Εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το realme 9 σε εκδόσεις 4G και 5G, μιας και η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με τη συνδεσιμότητα δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος αγοράς εάν δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα δίκτυα νέας γενιάς. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε για μερικές ημέρες το realme 9 4G στην εντυπωσιακή Sunburst Gold απόχρωση προκειμένου να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σχεδιασμός – Κατασκευή

Το realme 9 4G στην συγκεκριμένη απόχρωση σε κερδίζει με την πρώτη ματιά τουλάχιστον στο αισθητικό σκέλος. Η πλάτη «παίζει» μεταξύ του χρυσού και του κίτρινου χρώματος ανάλογα από ποια γωνία πέφτει το φως επάνω του και στα θετικά καταγράφουμε τόσο το γεγονός πως δεν γεμίζει εύκολα δαχτυλιές, όσο και ότι κάθεται άψογα στο χέρι χωρίς να γλιστρά. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να το χρησιμοποιείς άνετα χωρίς να βάλεις κάποια θήκη ούτως ώστε να απολαμβάνεις κάθε στιγμή την εμφάνιση του.

Από εκεί και πέρα είναι αρκετά compact το μέγεθος του, λεπτό και ελαφρύ (πάχος 7.99mm και βάρος 178gr), με σωστό ύψος για τα volume και power buttons (αριστερά και δεξιά αντίστοιχα), αλλά θα θέλαμε να δούμε το camera module να προεξέχει λιγότερο, διότι όταν το τοποθετείς επάνω σε μια επιφάνεια «μπαλαντζάρει» αρκετά. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει και η υποδοχή για κάρτες SIM/microSD, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκουμε ηχείο, υποδοχή USB-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.

Οθόνη

Στην πρόσοψη έχει τοποθετηθεί οθόνη 6.4’’ AMOLED ανάλυσης FHD+ με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz και ρυθμό απόκρισης στην αφή 360Hz. Ονομαστικά ξέρεις λίγο πολύ τι να περιμένεις από μια οθόνη AMOLED, δηλαδή έντονα χρώματα, βαθύ μαύρο και υψηλή ευκρίνεια στο φως της ημέρας, αλλά για κάποιο λόγο το αυτόματο σύστημα ρύθμισης της φωτεινότητας δεν λειτουργεί και τόσο καλά. Όταν παίζουμε χειροκίνητα με τη φωτεινότητα λύνεται το πρόβλημα ειδικά στους εξωτερικούς χώρους, παρόλα αυτά, αν το αφήσεις στο αυτόματο το realme 9 4G μένει μια κλίμακα πιο πίσω απ’ ό,τι θα έπρεπε. Αυτό ενδεχομένως αποτελεί επιλογή της εταιρείας για να προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία και πιθανότατα θα λυθεί με κάποιο μελλοντικό software update σε περίπτωση που λάβει υπόψιν της τα reviews και το feedback των χρηστών.

Στην επάνω αριστερή γωνία υπάρχει οπή για την εμπρόσθια κάμερα, έχει τοποθετηθεί εξαρχής προστατευτικό οθόνης και τα bezels (περιθώρια) είναι ελαφρώς μεγαλύτερα απ’ όσο θα θέλαμε στη σημερινή εποχή. Κατά τ’ άλλα, η οθόνη είναι εξαιρετική για να παρακολουθείς περιεχόμενο, να παίζεις games και να περιηγείσαι σε ιστοσελίδες, social media και στο σύστημα γενικότερα. Προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξεις μόνιμα τα 60Hz ή τα 90Hz ή να αφήσεις την αυτόματη ρύθμιση του ρυθμού ανανέωσης εικόνας για βελτιστοποίηση της αυτονομίας ανάλογα με το περιεχόμενο που παρακολουθείς.

Hardware – Απόδοση

Η realme αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τους επεξεργαστές της MediaTek και να πορευτεί με τον Qualcomm Snapdragon 680 στο realme 9 4G, μια επιλογή που της βγαίνει σε θέματα αυτονομίας με τίμημα, ωστόσο, τη συνολική συμπεριφορά της συσκευής. Κοινώς, μην περιμένετε ένα smartphone που «πετάει» στις εναλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή, καθώς ακόμα και με ενεργοποιημένα τα 90Hz στην οθόνη δεν βλέπεις και τόσο ομαλές μεταβάσεις στα animations στο περιβάλλον χρήσης ή κατά την πλοήγηση μέσα σε κοινωνικά δίκτυα και ιστοσελίδες.

Ούτε λόγος, φυσικά, για απαιτητικά games και πολύωρη χρήση της κάμερας. Στα μεν πρώτα θα πρέπει να συμβιβαστείς με χαμηλές ρυθμίσεις και θα ήταν προτιμότερο να στραφείς σε casual games, ενώ για την κάμερα παρατηρούμε συχνά πυκνά άνοδο της θερμοκρασίας σε επίπεδα ικανά να επηρεάσουν την συνολική απόδοση του realme 9 4G. Οκ, σαφέστατα ένα smartphone αυτής της κατηγορίας δεν προορίζεται για power users και gamers, αλλά ο ανταγωνισμός τα έχει καταφέρει καλύτερα στον τομέα της απόδοσης.

Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από το ηχείο και θεωρούμε δεδομένο πως οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν ένα καλό ζευγάρι ακουστικών για να παρακολουθήσουν ταινίες και videos, αλλά και για να πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις με τη βοήθεια της αρκετά αξιόλογης εμπρόσθιας κάμερας. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη λειτουργεί ικανοποιητικά και θα πρέπει να αναφέρουμε πως σύντομα έρχεται firmware update από την εταιρεία που θα διορθώσει αρκετά από τα θέματα της συνολικής συμπεριφοράς του hardware.

Εκεί που δεν έχουμε κανένα παράπονο είναι ο τομέας της αυτονομίας. Το realme 9 4G τα καταφέρνει περίφημα χάριν στην μπαταρία μεγάλης χωρητικότητας (5000mAh) που βγάζει με άνεση μια ημέρα έντονης χρήσης (όσο είναι αποδεκτός ο όρος για τις δυνατότητες της συσκευής), ενώ συνοδεύεται από φορτιστή 33W που μπορεί να μην είναι ο ταχύτερος της αγοράς, αλλά σου προσφέρει γέμισμα στο 50% μέσα σε περίπου 30 λεπτά (πλήρης φόρτιση σε περίπου 70 λεπτά).

Κλείνοντας αυτήν την ενότητα να σημειώσουμε πως το realme 9 4G έρχεται με λειτουργικό σύστημα realme UI 3.0 βασισμένο στο Android 12, όπως και τα υπόλοιπα πρόσφατα smartphones της εταιρείας. Ένα αρκετά καθαρό και γρήγορο περιβάλλον χρήσης που φέρνει προεγκατεστημένες ορισμένες bloatware εφαρμογές, χωρίς να ενοχλεί ιδιαίτερα τον χρήστη.

Κάμερες

Είναι ξεκάθαρο ότι η realme έριξε το βάρος περισσότερο στον τομέα της κάμερας έχοντας τοποθετήσει κύριο αισθητήρα 108MP f/1.75 στο πίσω μέρος, ο οποίος συνοδεύεται από αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide και 2MP f/2.4 macro.

Η εφαρμογή της κάμερας δίνει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα κλασικά modes (photo, video, portrait, night), στο 108MP mode για λήψεις σε πλήρη ανάλυση και στο Street mode που βελτιστοποιεί τις παραμέτρους λήψης για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα σε εξωτερικούς χώρους. Η αλήθεια είναι ότι δεν είδαμε κάποια συγκλονιστική διαφορά σε σύγκριση με τα κλασικά modes, αλλά υπάρχει περιθώριο για να πειραματιστείς περισσότερο.

Στις λήψεις με τον κύριο αισθητήρα 108MP τα αποτελέσματα είναι αυτά που αναμέναμε. Εξαιρετική συμπεριφορά σε συνθήκες καλού φωτισμού και σταδιακή πτώση όσο ο τελευταίος μειώνεται. Το Night mode δεν φαίνεται να προσδίδει κάποια σημαντική βελτίωση, ενώ ισχύει το εξής παράδοξο: οι λήψεις του κύριου αισθητήρα δίνουν πιο ψυχρά χρώματα σε αντίθεση με τον υπερευρυγώνιο που τα εμφανίζει πιο ζωντανά και αληθοφανή! Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, ωστόσο, εξυπακούεται πως το επίπεδο λεπτομέρειας είναι κλάσεις υψηλότερο με τον κύριο αισθητήρα.

Δεν υπάρχει τηλεφακός, όμως προσφέρεται η δυνατότητα για ψηφιακό zoom έως 10x που στην πράξη είναι αρκετά καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε. Ο macro φακός είναι αξιοπρεπής, αν και δυσκολεύεται να εστιάσει γρήγορα, ενώ τα πορτραίτα προσφέρουν καλά επίπεδα λεπτομέρειας και σωστό διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο. Για τα δεδομένα της κατηγορίας, θα λέγαμε ότι η κάμερα του realme 9 4G είναι ανέλπιστα καλή.

Επίλογος

Με το realme 9 4G η εταιρεία δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεση της να ικανοποιήσει ορισμένες από τις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη: καλή οθόνη, αξιόλογη κάμερα, μεγάλη αυτονομία και όμορφη κατασκευή. Από την άλλη, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα θέματα στην απόδοση και φυσικά την απουσία πρόσβασης στα δίκτυα 5G, αν και το τελευταίο το γνωρίζεις εκ των προτέρων.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή