Μπορεί να ακούγονται σαν υγιεινές επιλογές, αλλά μια μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία αποκάλυψε τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσης των περισσότερων φρούτων και αρκετών δημητριακών στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης έναν χρήσιμο διατροφικό σύμμαχο στην καταπολέμηση της νόσου.
Η μελέτη επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή των παιδιών θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του Διαβήτη Τύπου 1 (T1D), μιας ισόβιας νόσου κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα και σκοτώνει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Διαβήτης Τύπου 1 στα παιδιά αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια, εκτινάσσοντας τα 8,4 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως το 2021 σε 17,4 εκατομμύρια μέχρι το 2024. Ειδικότερα, η Φινλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό της νόσου στον κόσμο, καθώς προσβάλλει 52,2 παιδιά ανά 100.000 κάτω των πέντε ετών.
Γι’ αυτό και οι ερευνητές εκεί παρακολούθησαν 5.674 παιδιά από την ημέρα που γεννήθηκαν μέχρι την ηλικία των έξι ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι γονείς τους κρατούσαν σχολαστικά αρχεία για ό,τι έτρωγαν τα παιδιά. Όλα τα παιδιά της μελέτης είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν T1D και, στο τέλος της εξαετούς περιόδου, 94 από αυτά εμφάνισαν την πάθηση και άλλα 206 εμφάνισαν αυτοανοσία στα προαναφερθέντα κύτταρα, πρόδρομο της T1D.
«Από όσο γνωρίζουμε, είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται ταυτόχρονα ολόκληρη η διατροφή ενός παιδιού», λέει η Suvi Virtanen, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι, επικεφαλής της έρευνας.
Συγκρίνοντας τη διατροφή με την ανάπτυξη της T1D, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σαφή αιχμή σε όσους έτρωγαν περισσότερα φρούτα, βρώμη και σίκαλη από ό,τι σε όσους έτρωγαν λιγότερο. Ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων μπανανών, σιταριού και ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι, αύξησε τον κίνδυνο αυτοανοσίας.
Υπήρχαν και κάποια καλά νέα στη μελέτη. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν περισσότερα σμέουρα, βατόμουρα, μαύρα φραγκοστάφυλα και άλλα μούρα μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης T1D. Βρήκαν επίσης μια παρόμοια αντίστροφη σχέση μεταξύ της αυτοανοσίας και της κατανάλωσης περισσότερων σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το λάχανο.
«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να αμβλύνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1», αναφέρει η Virtanen. «Από την άλλη πλευρά, τα φρούτα μπορεί να περιέχουν βλαβερές ουσίες που δεν εμφανίζονται στα μούρα. Για παράδειγμα, τα μούρα μπορεί να είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που βρίσκονται σε άλλα φρούτα».
Σύμφωνα με την Virtanen, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί ποιες ενώσεις των τροφίμων που συνδέονται με την ανάπτυξη της TD1 είχαν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις. Αναφέρει επίσης ότι η ομάδα της δεν προβαίνει σε καμία διατροφική σύσταση με βάση τα ευρήματα, καθώς όλα τα τρόφιμα που συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την Τ1D έχουν και άλλα οφέλη για την υγεία.
«Πολλές από τις τροφές που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 και της διαδικασίας της νόσου θεωρούνται μέρος μιας υγιεινής διατροφής και είναι σημαντικό τα αποτελέσματα μας να επαναληφθούν και σε άλλες μελέτες προτού κάποιος εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει αλλαγές στη διατροφή του παιδιού του», τονίζει η ίδια.
[via]
Η MSI παρουσίασε στο CES 2025 τις καινοτόμες κάρτες γραφικών NVIDIA GeForce RTX 50 Series,…
Οι ψηφιακές πληρωμές αυξάνονται παγκοσμίως καθώς οι αγορές μέσα από ιστοτόπους, εφαρμογές ή πλατφόρμες καταστημάτων…
Η Samsung Electronics Co., Ltd. παρουσίασε, στο πλαίσιο της CES 2025 που διεξάγεται από τις…
Η POCO παρουσίασε σήμερα τα νέα POCO X7 Pro, POCO X7 και το μοναδικό POCO…
Η HMD επιστρέφει στην επικαιρότητα με κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Αντί για ένα νέο…
Οι άνθρωποι που παλεύουν με ορμονικές καταστάσεις και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με αυτές πρέπει…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment