To Gaming Museum της Βιέννης, που άνοιξε πριν μόλις έναν χρόνο, δημιουργήθηκε για να κρατήσει ζωντανή εις το διηνεκές την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή από gadgets και αναμνηστικά από το 1970 μέχρι σήμερα. Και είναι μια νοσταλγική βόλτα στα πιο ξεχασμένα σοκάκια του πρώιμου gaming.
Μπαίνοντας μέσα στο Gaming Museum, το οποίο εδράζεται μέσα σε ένα πρώην υπόγειο καταφύγιο [bunker] του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι οθόνες. Πολλές οθόνες που διηγούνται την εξέλιξη της πληροφορικής, ξεκινώντας από τα πρώτα μηχανήματα όπως το Commodore 64 και το Atari 2600 μέχρι νεότερα συστήματα όπως το PlayStation και το Xbox. Και αυτές οι κλασικές μηχανές δεν είναι μόνο για να χαρούν τα μάτια σας – μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια σε αυτές. Χαίρονται και τα χεράκια σας, όσο μεγάλος ή μικρός και αν είστε.
Το μουσείο διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από την πρώιμη αμερικανική, ευρωπαϊκή και ιαπωνική ιστορία της πληροφορικής, παρουσιάζοντας συσκευές που κάποτε ήταν καινοτόμες αλλά σήμερα σπάνια βλέπουμε.
Ένα από τα κύρια σημεία έλξης του μουσείου είναι η εστίασή του στο ρετρό gaming. Φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από vintage arcade μηχανές και κλασικά παιχνίδια, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ξαναζήσουν τις συναρπαστικές ημέρες του gaming. Παιχνίδια όπως Street Fighter, Space Invaders και Pokémon είναι διαθέσιμα για παιχνίδι, δίνοντας στους νεότερους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν τους «προγόνους» των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών, ενώ οι μεγαλύτεροι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στις αναμνήσεις και την νοσταλγία της δεκαετίας του ’80 και του ’90.
Η βιομηχανία του gaming είναι και αυτή σχετικά καινούργια – αν θεωρήσουμε δηλαδή «νέο» κάτι που εφευρέθηκε το 1971, όταν και δημιουργήθηκε το πρώτο arcade βιντεοπαιχνίδι, το «Computer Space». Το Computer Space ακολουθήθηκε το 1972 από το Magnavox Odyssey, την πρώτη οικιακή κονσόλα, ενώ στη συνέχεια ήρθε το Pong της Atari, μία έκδοση arcade το 1972 και μία οικιακή έκδοση το 1975.
Το Pong αποδείχτηκε βραχύβιο και ήδη είχε σταματήσει να κυκλοφορεί από το 1977, οπότε την σκυτάλη παίρνει το επικό «Space Invaders», το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο Atari VCS και σχεδόν πενταπλασίαζει εν μια νυκτί τις πωλήσεις της κονσόλας. Με την επιτυχία της Atari, στην αγορά μπήκαν στη συνέχεια οι Nintendo Entertainment System, Sega,ΕΑ και Activision, σέρνοντας από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 τον… χορό των εκατομμυρίων γύρω από τα διάφορα βιντεοπαιχνίδια τους.
Κάποιες μικρότερες οθόνες παρουσιάζουν τους κατάλληλους υπολογιστές, κονσόλες, κασέτες παιχνιδιών και άλλα παρόμοια. Κάπου παραδίπλα υπάρχεις ένας ZX Spectrum. Και δίπλα του το αρχικό Xbox, το Wii και το PlayStation.
Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχουν διάφοροι σταθμοί όπου μπορείτε να παίξετε μερικά από τα σχετικά παιχνίδια (εντελώς δωρεάν). Ξεκινώντας, φυσικά, από το Pong, που θεωρείται ευρέως ως ο πρόγονος όλων των βιντεοπαιχνιδιών.
Και είναι πραγματικά συγκινητικό να παίζεις τις πρώτες εκδοχές τέτοιων χαρών όπως το Pac-Man ή το Donkey Kong στον αρχικό τους, arcade, εξοπλισμό. Και το Tetris εξακολουθεί να είναι απολύτως εθιστικό ακόμα και χωρίς όλα τα καμπανάκια και τις σφυρίχτρες των σύγχρονων εκδόσεων. Υπάρχουν επίσης κάπου μέχρι και VR headsets που μας φέρνουν λίγο στον σημερινό κόσμο.
Πέρα από το υλικό, το μουσείο διερευνά επίσης πώς τα παιχνίδια και η πληροφορική έχουν διαμορφώσει τον πολιτισμό και την κοινωνία. Τα εκθέματά του εμβαθύνουν στους τρόπους με τους οποίους τα βιντεοπαιχνίδια έχουν επηρεάσει την τέχνη, τον πολιτισμό και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Δείχνει πώς τα παιχνίδια εξελίχθηκαν από ένα μικρό χόμπι σε μια μεγάλη παγκόσμια βιομηχανία, αναδεικνύοντας τις αλλαγές στην τεχνολογία, τον σχεδιασμό και την αφήγηση ιστοριών με την πάροδο των ετών και των δεκαετιών.
Αγοράζετε τα εισιτήριά σας επιτόπου, με την είσοδο για τους ενήλικες να κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ και να διατίθενται διάφορες εκπτώσεις για παιδιά ή άλλες κατηγορίες.
Η ασυνήθιστη τοποθεσία – στά έγκατα της γης – σημαίνει δροσερές θερμοκρασίες, καθιστώντας την τοποθεσία μια από τις κορυφαίες εναλλακτικές λύσεις για τις ημέρες που θέλετε να αποφύγετε τη ζέστη. Ίσως μάλιστα να θέλετε να πάρετε μαζί σας ένα πουλόβερ ή ένα μπουφάν στο μουσείο.
Δεδομένης της τοποθεσίας δε, χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκαλοπάτια για να κατεβείτε στο μουσείο, οπότε άνθρωποι με τυχόν κινητικά προβλήματα ενδεχομένως να μην τα καταφέρουν.
Η είσοδος του καταφυγίου και του μουσείου είναι απέναντι από τη συμβολή των οδών Schadekgasse και Nelkengasse.
Με μετρό: Η τοποθεσία είναι δίπλα (3 λεπτά περπάτημα) από τον σταθμό Neubaugasse της γραμμής U3 που διασχίζει το κέντρο της Βιέννης.
Λεωφορείο: από το μουσείο εκεί περνούν τα λεωφορεία 13A και 14A. Κατεβείτε είτε στις στάσεις Haus des Meeres είτε στις στάσεις Neubaugasse, ανάλογα με την κατεύθυνση από την οποία έρχεστε.
Φωτογραφίες: Gaming Museum Wien
Διεύθυνση: Fritz-Grünbaum-Platz 1, 1060 | Website
Ο επιστήμονας πληροφορικής Louis B. Rosenberg προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κληροδοτήσει με…
Μια κρυμμένη οικογένεια «σωματιδίων-φαντασμάτων» μπορεί να είναι υπεύθυνη για όλη τη Σκοτεινή Ύλη στο Σύμπαν,…
Μήπως η κατάργηση του fact-checking στις πλατφόρμες Facebook και Instagram στις ΗΠΑ είναι απλά ένα…
Οι λογαριασμοί παρωδίας στο X (πρώην Twitter) πρόκειται να γίνουν πιο ξεκάθαροι. Συγκεκριμένα, ο επίσημος…
Η Nintendo βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παρουσίαση του Nintendo Switch 2, κάτι που πιθανότατα…
Η «πρώτη ιπτάμενη επιβατική μοτοσικλέτα στον κόσμο», που ονομάζεται Skyrider X1, μόλις παρουσιάστηκε στο CES…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment