Λύγισε η Apple στις πιέσεις της ΕΕ, ανοίγει το NFC για ανταγωνιστικά Wallets και συστήματα πληρωμών

4


Η Apple έχει προτείνει μια σειρά δεσμεύσεων στις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την επίλυση των ανησυχιών που επικεντρώνονται στις πληρωμές μέσω NFC και την τεχνολογία mobile wallet στο iOS. Η ΕΕ υποπτεύεται ότι η Apple ευνοεί αθέμιτα τη δική της τεχνολογία mobile πληρωμών, το Apple Pay, και συμπιέζει τη δυνατότητα των ανταγωνιστών να αναπτύξουν ανταγωνιστικές προσφορές ανέπαφων πληρωμών στο iOS.

Η κατασκευάστρια του iPhone προτείνει να επιτρέψει σε τρίτους παρόχους υπηρεσιών mobile wallet και πληρωμών να αποκτήσουν δωρεάν την απαραίτητη πρόσβαση σε NFC λειτουργίες στις συσκευές iOS, μέσω μιας σειράς APIs, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν τις δικές της τεχνολογίες Apple Pay ή Apple Wallet.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ενδιαφερόμενοι δεν θα αποκτούν πρόσβαση σε κάποιο τμήμα του hardware της Apple, ένα ειδικό τσιπ που ονομάζεται secure element, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τη χρήση του Apple Pay. Προσφέρθηκε όμως να επιτρέψει “ισοδύναμη πρόσβαση” σε τμήματα του NFC – σε αυτό που αναφέρεται ως “Host Card Emulation (“HCE”) mode”, το οποίο, σύμφωνα με την ΕΕ, θα «αποθηκεύει με ασφάλεια τα διαπιστευτήρια πληρωμής και θα ολοκληρώνει τις συναλλαγές με τη χρήση NFC, χωρίς να βασίζεται στο secure element εντός της συσκευής».

Η Apple αναφέρει ότι θα εφαρμόσει τις προτεινόμενες δεσμεύσεις σε όλους τους εξωτερικούς προγραμματιστές εφαρμογών mobile wallet του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και σε όλους τους χρήστες του iOS με Apple ID εγγεγραμμένο στην περιοχή. «Η Apple δεν θα εμποδίσει τη χρήση αυτών των εφαρμογών για πληρωμές σε καταστήματα εκτός του ΕΟΧ», προσθέτει η Επιτροπή.

Περαιτέρω δεσμεύσεις που προσφέρθηκαν περιλαμβάνουν τη δέσμευση της Apple να παρέχει σε τρίτους πρόσθετα χαρακτηριστικά και λειτουργίες – όπως «προεπιλογή των προτιμώμενων εφαρμογών πληρωμών, πρόσβαση σε χαρακτηριστικά ελέγχου ταυτότητας όπως το FaceID και έναν μηχανισμό καταστολής».

Δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει «δίκαια, αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα» κριτήρια επιλεξιμότητας για τη χορήγηση πρόσβασης NFC σε τρίτους – οι οποίοι θα πρέπει να συνάψουν συμφωνία άδειας ADP για να αποκτήσουν πρόσβαση. Επιπλέον, η Apple συμφώνησε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών, βάσει του οποίου τυχόν αποφάσεις που λαμβάνει για την άρνηση πρόσβασης σε εισροές NFC θα εξετάζονται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

Η ιστορία με τον ανταγωνισμό του Apple Pay κρατάει εδώ και αρκετά χρόνια. Η ΕΕ ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τους προβληματισμούς της τον Ιούνιο του 2020, ενώ οι πρώτες κατηγορίες ακολούθησαν τον Μάιο του 2022. Τα προκαταρκτικά πορίσματα της Επιτροπής εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η Apple καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά των mobile wallets στο iOS για να εμποδίσει τους ανταγωνιστές της να προσφέρουν ανέπαφες πληρωμές μέσω NFC στην πλατφόρμα της και να αναπτύξουν άλλα mobile wallets που θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν δίκαια το Apple Pay.

Η Apple ευελπιστεί ότι οι δεσμεύσεις που προτείνει είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών και να διευθετήσουν το θέμα.

Η Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαβούλευση για να λάβει γνώμες σχετικά με την πρόταση της Apple – και δίνει προθεσμία ενός μήνα από τη δημοσίευση του πλήρους κειμένου των προτεινόμενων δεσμεύσεων της Apple στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ για την υποβολή σχετικών παρατηρήσεων. Εάν αποφασίσει ότι δεν επαρκούν για την άμβλυνση των ανησυχιών, η Apple ενδέχεται να δεχτεί πιέσεις να προσφέρει περισσότερες παραχωρήσεις για να αποφύγει τον έλεγχο περί ανταγωνισμού.

Εάν οι δεσμεύσεις γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ, θα ισχύουν για δέκα χρόνια, ενώ ένας ανεξάρτητος εντεταλμένος σύμβουλος παρακολούθησης θα διορίζεται για να παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Οποιαδήποτε μελλοντική αποτυχία τήρησης των αποδεκτών δεσμεύσεων θα μπορούσε να επιφέρει πρόστιμο στην Apple έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της, χωρίς να χρειάζεται η Επιτροπή να αποδείξει παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ.

[via]



Πηγή