Categories: Mobile

Κλωνοποιημένο είδος κυοφόρησε και γέννησε απογόνους!


Ένα κλωνοποιημένο είδος που απειλείται με εξαφάνιση κυοφόρησε και γέννησε, γεγονός που οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν ως «πρωτοποριακό επίτευγμα», το οποίο θα μπορούσε να το σώσει από την εξαφάνιση. Η μαυροπόδαρη νυφίτσα, με το όνομα Antonia, δημιουργήθηκε από το γενετικό υλικό και τον ιστό ενός άλλου (παγωμένα από το 1988) και ζευγάρωσε με επιτυχία για να παραχθεί ένα ζευγάρι απογόνων.

Η Antonia και ο πατέρας, μια αρσενική μαυροπόδαρη νυφίτσα που ονομάζεται Urchin, φιλοξενούνται στο Smithsonian National Zoo and Conservation Biology Institute (NZCBI) στο Front Royal της Βιρτζίνια. Η μητέρα γέννησε τρία μικρά, αλλά το ένα απεβίωσε λίγο αργότερα, αφήνοντας πίσω της ένα υγιές αρσενικό και ένα θηλυκό που πληρούν τα αναπτυξιακά ορόσημα.

Ο Paul Marinari, ανώτερος επιμελητής, δήλωσε:

Η επιτυχής αναπαραγωγή και η επακόλουθη γέννηση των μικρών της Antonia σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη διατήρηση απειλούμενων ειδών. Οι εταίροι του προγράμματος για την αποκατάσταση της μαυροπόδαρης νυφίτσας συνεχίζουν τις καινοτόμες και εμπνευσμένες προσπάθειές τους για τη διάσωση αυτού του είδους και αποτελούν πρότυπο για άλλα προγράμματα διατήρησης σε όλο τον κόσμο.

Οι μαυροπόδαρες νυφίτσες καταχωρίστηκαν ως απειλούμενο είδος το 1967 και μέχρι το 1974, ο τελευταίος γνωστός άγριος πληθυσμός εξαφανίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1980, όταν βρέθηκε ένας μικρός πληθυσμός 130 ζώων στο Γουαϊόμινγκ. Υπάρχουν μόνο περίπου 400 μαυροπόδαρες νυφίτσες στη φύση και περίπου 250 σε προγράμματα αναπαραγωγής που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής των ΗΠΑ.

Η Antonia αναπαράχθηκε από κατεψυγμένα δείγματα ιστού που συλλέχθηκαν από μια μαυροπόδαρη νυφίτσα με το όνομα Willa, τα οποία εγχύθηκαν σε ένα αυγό μιας εξημερωμένης νυφίτσα. Η διαδικασία, που ονομάζεται κλωνοποίηση σωματικών κυττάρων, αφαιρεί ιστό DNA από ένα κύτταρο-δότη και αντικαθιστά το DNA που υπάρχει ήδη σε ένα κύτταρο ωαρίου. Από εκεί και πέρα, οι επιστήμονες εμφύτευσαν το τροποποιημένο ωοκύτταρο σε μια άλλη μαυροπόδαρη νυφίτσα και όταν αυτή γεννήθηκε, ήταν γενετικά πανομοιότυπη με το DNA του δότη από τον οποίο προήλθε.

Η Antonia γεννήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μαζί με την αδελφή της Noreen που ήταν επίσης κλώνος από τον γενετικό ιστό της Willa. Οι δύο νυφίτσες ακολουθούν τα βήματα της Elizabeth Ann – του πρώτου επιτυχημένου κλώνου από το DNA της Willa το 2021 – και παρόλο που οι ερευνητές ήλπιζαν να αναπαραχθούν από αυτήν, όλες οι προσπάθειες είχαν αποτύχει. Η Elizabeth υπέφερε από ένα πρόβλημα αναπαραγωγικού οργάνου που δεν προκλήθηκε από την κλωνοποίησή της. Οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι είτε η Noreen είτε η Antonia θα αναπαραγόταν και τώρα είναι ενθουσιασμένοι από το πρωτοποριακό επίτευγμα.

Η επιτυχής αναπαραγωγή ενός κλωνοποιημένου απειλούμενου είδους αποτελεί ορόσημο στη γενετική έρευνα για τη διατήρηση, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία κλωνοποίησης μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γενετικής ποικιλότητας αλλά και να επιτρέψει τη μελλοντική αναπαραγωγή, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την αποκατάσταση των ειδών. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση του μέλλοντος των μαυροπόδαρων νυφίτσων και την αντιμετώπιση των γενετικών προκλήσεων που εμπόδιζαν τις προσπάθειες ανάκαμψης.

Η Barbara Durrant, η διευθύντρια αναπαραγωγικών επιστημών στο Frozen Zoo, έχει εκτιμήσει ότι ένα εκατομμύριο είδη βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί μόνο με επιστημονικές ανακαλύψεις όπως η κλωνοποίηση της Elizabeth, της Noreen και της Antonia.

Αν εξαφανιστούμε, πολλά πράγματα θα ξαναφυτρώσουν. Αλλά ορισμένοι πληθυσμοί είναι τόσο μικροί, ή δεν υπάρχουν καν εκτός από εδώ, που δεν θα μπορούσαν να αναγεννηθούν χωρίς εμάς.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει και άλλα ζώα, όπως τον πίθηκο ρέζους με το όνομα Retro, ο οποίος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2020 – καθιστώντας τον «τον πρώτο ζωντανό και υγιή κλωνοποιημένο πίθηκο ρέζους».

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός που μετέτρεψε το αδύνατο σε δυνατό», δήλωσε ο Falong Lu, ερευνητής στο State Key Laboratory of Molecular Developmental Biology.

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που κλωνοποίησε επιτυχώς θιβετιανές κατσίκες χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να κλωνοποιήσουν το πρόβατο Dolly το 1996. Οι κατσίκες κλωνοποιήθηκαν από αρσενικά σε μια προσπάθεια να «αποκατασταθεί και να διατηρηθεί η γενετική τους από τα εξαιρετικά δείγματα του είδους».

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Διαθέσιμη η δεύτερη σεζόν με τον Jeff Bridges στο Disney+

Ο δεύτερος κύκλος της πρωτότυπης σειράς του FX, The Old Man, με πρωταγωνιστή τον Jeff Bridges, είναι τώρα διαθέσιμος, με όλα τα…

53 λεπτά ago

Μεγάλη προτεραιότητα η ανάπτυξη του sequel για τη Warner Bros. Games

Το Hogwarts Legacy των Avalanche Software και Warner Bros. Games ξεσήκωσε τον κόσμο του gaming…

56 λεπτά ago

Διέρρευσε ο AI agent της Google που θα σερφάρει για λογαριασμό σου

Η Google διέρρευσε κατά λάθος τον επερχόμενο AI agent της, το Jarvis AI, ο οποίος…

1 ώρα ago

Η ΕΕ κατηγορεί την κατασκευάστρια του Gorilla Glass για αντιανταγωνιστικές πρακτικές!

Σήμερα το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε έρευνα κατά του αμερικανικού κατασκευαστή Corning για πιθανές…

1 ώρα ago

Μυστηριώδεις ραβδώσεις σε αστεροειδή μπορεί να σχηματίστηκαν από αλμυρό νερό!

Σε έναν μεγάλο αστεροειδή που ονομάζεται Vesta, οι μυστηριώδεις καμπυλωτές χαράδρες και οι αποθέσεις σε…

3 ώρες ago

Φαίνεται ότι θα μας ενημερώνει για το πόσο χρόνο χρειάζεται το iPhone για να φορτίσει

Η Apple φαίνεται να εργάζεται πάνω σε μια νέα λειτουργία φόρτισης μπαταρίας για το iPhone…

3 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.