Η Sony έχει καθιερώσει τα τελευταία χρόνια μια συγκεκριμένη πολιτική στο λανσάρισμα νέων smartphones, με το Xperia 1 να αποτελεί την ναυαρχίδα της, το Xperia 5 την compact έκδοση της ναυαρχίδας που σε ορισμένες περιπτώσεις (καλή ώρα το φετινό Xperia 5 IV) να προσθέτει και κάποια έξτρα στοιχεία, και το Xperia 10 να αποτελεί την mid-range πρόταση της με χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τα άλλα δύο, αλλά αρκετά πιο υψηλό από τις προτάσεις των ανταγωνιστών στην κατηγορία.
Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι η Sony δεν πτοείται από τις χαμηλές πωλήσεις στην κατηγορία των smartphones για να αλλάξει, τουλάχιστον, την τιμολογιακή πολιτική της, καθότι στο θέμα του σχεδιασμού μένει σταθερή στην δική της φιλοσοφία και επικαλείται την χρήση κορυφαίων δικών της τεχνολογιών ως στοιχείο υπεροχής απέναντι στους ανταγωνιστές. Σε κάποια πράγματα έχει απόλυτο δίκιο, αλλά ενδεχομένως θα έπρεπε να ρίξει λίγο νερό στο κρασί της για να σημειώσει και καλύτερα αποτελέσματα. Τέλοσπαντων, αυτό είναι δικό της θέμα και από τη στιγμή που την ικανοποιεί η υπάρχουσα κατάσταση, εμάς δεν μας πέφτει λόγος.
Σε αυτό το review θα ασχοληθούμε με το Xperia 10 IV, το οποίο είχαμε στα χέρια μας για περίπου δύο εβδομάδες μέσα στο καλοκαίρι και μπορούμε να μεταφέρουμε με σχετική ασφάλεια τις απόψεις μας.
Προτού περάσουμε σε κάθε ενότητα ξεχωριστά, μπορούμε να σημειώσουμε ορισμένα γενικά στοιχεία για το Xperia 10 IV. Καταρχάς διατηρεί την κλασική (για τη Sony) αναλογία οθόνης 21:9, τον σοβαρό σχεδιασμό, την στιβαρή κατασκευή που είναι και αδιαβροχοποιημένη, την μεγάλη αυτονομία, ενώ νέα προσθήκη είναι ο τηλεφακός στην πίσω κάμερα. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο πως έχει μείνει πίσω σε αρκετούς τομείς από τους ανταγωνιστές στην mid-range κατηγορία των €450-550.
Αν δεν είσαι ιδιαίτερα παρατηρητικός, δύσκολα θα βρεις σχεδιαστικές αλλαγές σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Οκ, έχει αφαιρεθεί το ξεχωριστό κουμπί άμεσης πρόσβασης στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, αλλά πέραν αυτού, το μόνο που μπορείς να πεις πως άλλαξε είναι οι πιο επίπεδες πλευρές του.
Εκεί που υπάρχει αλλαγή είναι στα υλικά κατασκευής, καθώς το Sony Xperia 10 IV διαθέτει πλαστικό πίσω μέρος αντί για γυαλί, το οποίο είναι ειδικά επεξεργασμένο για να αφήνει μια premium αίσθηση ενώ οδηγεί και σε πολύ μικρότερο βάρος που φτάνει μόλις στα 161gr. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο στα πρωτόκολλα IP65/68 για αντοχή σε γλυκό νερό και σκόνη, κάτι που σαφέστατα ενδιαφέρει πολλούς χρήστες.
Η αναλογία 21:9 για την οθόνη μεταφράζεται σε ένα αρκετά μακρόστενο σώμα που δύσκολα μπορείς να αγγίξεις με το ένα χέρι από άκρη σ’ άκρη, παρόλα αυτά, είναι πολύ σταθερό στο κράτημα και το διακριτικό camera module στο πίσω μέρος συμβάλει στο να διατηρηθεί το πάχος σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (8.3mm) χωρίς να επηρεάζει την σταθερότητα της συσκευής όταν το ακουμπάς επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια.
Στην δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα.volume buttons σχετικά ψηλά, αλλά το power button με τον ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι σε κεντρικό σημείο για να φτάνεις φυσιολογικά όταν το κρατάς με ένα χέρι. Από τη στιγμή που μιλάμε για smartphone της Sony ξεχνάμε την οποιαδήποτε συζήτηση για notch ή οπή στην πρόσοψη, καθώς για άλλη μια φορά η εμπρόσθια κάμερα κρύβεται στο επάνω bezel της οθόνης.
Να αναφέρουμε, επίσης, ότι τα δύο ηχεία είναι ενσωματωμένα στα περιθώρια της οθόνης, αλλά μόνο το κάτω λειτουργεί ως loudspeaker και δεν υποστηρίζεται στερεοφωνικός ήχος. Υπάρχει, ωστόσο, υποδοχή 3.5mm για να συνδέσεις ενσύρματα ακουστικά και υποστηρίζεται το πρωτόκολλο LDAC για υψηλή ποιότητα ακρόασης με συμβατά ασύρματα ακουστικά.
Σχεδόν καμία αλλαγή και στην οθόνη του Sony Xperia 10 IV, με την εταιρεία να επιλέγει και πάλι OLED panel μεγέθους 6.0’’ και ανάλυσης FHD+ (2520 x 1080, 21:9) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 60Hz, γεγονός αρκετά απογοητευτικό για τα δεδομένα της εποχής από την στιγμή που βλέπουμε πλέον smartphones της χαμηλότερης κατηγορίας να έρχονται με υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας (π.χ. 90Hz ή 120Hz). Παρόλα αυτά, η Sony ενίσχυσε την φωτεινότητα για να προσφέρει μεγαλύτερη ευκρίνεια στο φως της ημέρας, τα χρώματα είναι ζωντανά και ζωηρά, ενώ συνολικά η εμπειρία θέασης είναι εξαιρετική.
Από πλευράς χρηστικότητας, η αναλογία 21:9 είναι λίγο περίεργη υπό την έννοια ότι ενδείκνυται για την παρακολούθηση ταινιών και videos, όπως και για σκρολάρισμα, αλλά δεν παύει να είναι στενή και να δυσκολεύει την γρήγορη χρήση του πληκτρολογίου, εκτός αν έχεις πολύ μικρά δάκτυλα. Προσωπικά δεν με βολεύει ούτε στα games.
Πολύ μέτριες οι επιλογές στο κομμάτι του hardware, πάντοτε κρίνοντας με βάση την τιμή του. Ο επεξεργαστής Snapdragon 695 5G δεν είναι και ό,τι πιο γρήγορο θα βρεις στην κατηγορία, κάτι που επηρεάζει τόσο τη συνολική λειτουργία, όσο και τη συνδεσιμότητα σε δίκτυα Wi-Fi και 5G. Αυτό το λέμε διότι παρατηρήσαμε μικρότερη εμβέλεια στον εντοπισμό των δικτύων σε σύγκριση με την βασική μας συσκευή.
Με το Snapdragon 695 5G SoC δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις για απαιτητικά games και δυστυχώς επηρεάζεται αρκετά η λειτουργία της κάμερας που την νιώθεις ένα κλικ πιο αργή απ’ ό,τι ενδεχομένως έχεις συνηθίσει. Η μνήμη RAM στα 6GB θα μπορούσε να είναι περισσότερη, αλλά ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά στις διεργασίες που πραγματοποιείς με ένα mid-range smartphone, ενώ τα 128GB αποθηκευτικού χώρου για κάποιους είναι λίγα, για άλλους αρκετά. Υπάρχει και υποδοχή microSD για όποιον θέλει να δώσει λύση στο θέμα του αποθηκευτικού χώρου.
Για τον ήχο αναφέραμε πως δεν υποστηρίζεται stereo, αλλά τουλάχιστον τα δύο ηχεία ακούγονται δυνατά και καθαρά στις υψηλές εντάσεις. Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων λειτουργεί αξιόπιστα και ρυθμίζεται πολύ εύκολα.
Εκεί που αριστεύει το Xperia 10 IV είναι η αυτονομία, και αυτό είναι πολύ λογικό με βάση τα όσα έχουμε αναφέρει ήδη. Βάζοντας στην κουβέντα και την μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, η συσκευή σου βγάζει με τεράστια άνεση μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης και για τους πιο συντηρητικούς μπορούν να βγάλουν για 2 ημέρες με μία φόρτιση. Θα θέλαμε, πάντως, κάτι καλύτερο από τα 30W της «γρήγορης» φόρτισης που προσφέρει η Sony, διότι θέλεις ένα 2ωράκι (και βάλε) για το 0-100%. Να σημειωθεί ότι στο πακέτο δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε φορτιστής, ούτε καλώδιο φόρτισης.
Στα θετικά του Sony Xperia 10 IV είναι το γεγονός ότι θα λάβει 2 μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS και τρία χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας. Κυκλοφορεί με την έκδοση Android 12, άρα θα φτάσει μέχρι και το Android 14 του 2024. Το περιβάλλον χρήσης είναι αρκετά καθαρό και γρήγορο, με τη Sony να ρωτά τους χρήστες στο αρχικό setup αν θέλουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, και γενικότερα η εμπειρία χρήσης θυμίζει αρκετά τις stock Android εκδόσεις.
Ονομαστικά δεν μπορείς να μην μείνεις ικανοποιημένος από το setup που επέλεξε η Sony, καθώς προσφέρει στον χρήστη κύριο αισθητήρα 12MP f/1.8, δεύτερο αισθητήρα 8MP f/2.2 ultrawide και τρίτο αισθητήρα 8MP f/2.2 telephoto (2x οπτικό zoom), με τον τελευταίο να αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη για mid-range smartphone, μιας και οι περισσότεροι κατασκευαστές επιλέγουν depth ή macro αισθητήρες για να συμπληρώσουν την τριάδα ή την τετράδα.
Υπάρχουν, όμως, σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την συνολική απόδοση της κάμερας. Καταρχάς, οι αισθητήρες είναι μικροί σε μέγεθος με αποτέλεσμα η απόδοση τους σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού να είναι οριακά αποδεκτή. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα, ωστόσο, συνδέεται άμεσα με την επιλογή ενός τόσο μέτριου επεξεργαστή που θέτει συγκεκριμένα όρια στις λήψεις και, το κυριότερο, οδηγεί πολύ πολύ γρήγορα σε υπερθέρμανση του Xperia 10 IV. Για παράδειγμα, ξεχάστε το video (ανάλυση μόλις 1080p) ακόμα και σε καλές συνθήκες, διότι σχεδόν άμεσα ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία και εμφανίζεται ειδοποίηση πως η συσκευή είναι αρκετά ζεστή!
Παρόλα αυτά, οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα είναι αρκετά αξιοπρεπείς στο φως της ημέρας διατηρώντας σε καλό βαθμό την αληθοφάνεια των χρωμάτων και των σκιών. Αρκετά καλή είναι και η λειτουργία του τηλεφακού, ο οποίος και στο ψηφιακό zoom αποδίδει μάλλον καλύτερα από τον κύριο αισθητήρα, ενώ ο ultrawide προορίζεται αποκλειστικά για χρήση σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού και φυσικά σε εξωτερικούς χώρους.
Όσο μειώνεται ο διαθέσιμος φωτισμός, τόσο χειροτερεύει η κατάσταση για όλους τους αισθητήρες, απλά με τον κύριο αισθητήρα ίσως καταφέρεις να λήψη που να αξίζει. Το Night mode βοηθά κάπως την κατάσταση, χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερο συγκριτικά με άλλες συσκευές της κατηγορίας.
Σε ό,τι αφορά την εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0, πρόκειται για άλλη μία μετριότητα στο σύνολο της. Τα χρώματα μοιάζουν να έχουν ξεπλυθεί και το portrait mode μοιάζει να φωτίζει το περίγραμμα του αντικειμένου σαν να έχεις κάνει κολάζ. Είναι πραγματικά κρίμα να βλέπεις κάτι τέτοιο σε mid-range smartphone της εποχής μας και μας προκαλεί εντύπωση η πολιτική της Sony από τη στιγμή που είναι κυρίαρχη στον τομέα του mobile imaging με τους αισθητήρες της.
Όλα έχουν να κάνουν με την τιμή που ζητάς για ένα προϊόν. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Sony Xperia 10 IV δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να κοστίζει τόσο γιατί ο ανταγωνισμός είναι πολύ μπροστά σε αυτήν την κατηγορία. Εάν η Sony αποφάσιζε να τοποθετηθεί με αυτό το μοντέλο στην entry-level κατηγορία (περίπου στα €250) τότε θα κάναμε μια εντελώς διαφορετική κουβέντα.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Οι έξι συμβάσεις εντάσσονται στο Ελληνικό δορυφορικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία.…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta, αφού οι ρυθμιστικές…
Οι αρχέγονες μαύρες τρύπες (PBH), οι οποίες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν αμέσως μετά το Big Bang,…
Με πρωτοβουλία της Netcompany, μητρικής εταιρείας της Netcompany-Intasoft, πραγματοποιήθηκε μια πρωτοποριακή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού…
Η Google λάνσαρε την εξειδικευμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Gemini για χρήστες iPhone, επεκτείνοντας την προηγούμενη…
Η ομάδα GReAT της Kaspersky πραγματοποίησε ανάλυση του εξοπλισμού παγκόσμιων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης (GNSS), ο…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment