Categories: Technology

Και επίσημα στο CERN η Σερβία | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Στη Σερβία, η πρωθυπουργός της χώρας, Άνα Μπρνάμπιτς, παρέστη στην τελετή ύψωσης της σερβικής σημαίας στη Γενεύη, που έγινε με αφορμή την επίσημη υποδοχή της Σερβίας ως μέλους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σερβική κυβέρνηση.

Η κ. Μπρνάμπιτς εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Σερβία έγινε το εικοστό τρίτο κράτος- μέλος του CERN, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για σημαντική ημέρα για τη χώρα.

“Η ένταξη στο CERN είναι περισσότερο σημαντική απ’ό,τι μπορούμε να φανταστούμε (…) Η Σερβία στρέφει το βλέμμα της στην επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την Κοινωνία της Γνώσης” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται -συνέχισε η κ. Μπρνάμπιτς- για ένα μήνυμα προς την επιστημονική κοινότητα, ιδίως τους νέους επιστήμονες, να μείνουν και να εργαστούν στη Σερβία, καθώς η ένταξη της χώρας στο CERN θα τους δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα από τα πιο ξεχωριστά και ιδιαίτερα πρότζεκτ παγκοσμίως.

Να θυμίσουμε, ότι όταν ακόμη η Σερβία αποτελούσε τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά κράτη μέλη του CERN το 1954, οι Σέρβοι φυσικοί και μηχανικοί είχαν συμμετάσχει σε μερικά από τα πρώτα προγράμματα του Οργανισμού.

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 2001 το CERN και η Σερβία υπέγραψαν συμφωνία διεθνούς συνεργασίας, που επέτρεψε στους επιστήμονες της δεύτερης να συμμετάσχουν στα πειράματα ATLAS και CMS στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ως πλήρες πλέον μέλος, η Σερβία θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο, την ανώτατη αρχή διοίκησης του CERN, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Επιστήμονες μετατρέπουν βιομηχανικά απόβλητα σε μπαταρίες

Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες. Οι επιστήμονες…

11 ώρες ago

Για πόσο διάστημα σε προστατεύει ένα εμβόλιο; Μια εξέταση αίματος ίσως δίνει την απάντηση

Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…

15 ώρες ago

Νέα πρωτοβουλία για τους open source Chromium browsers

Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…

15 ώρες ago

Οι καλύτερες επιδόσεις σταθερού δικτύου του Internet για 2024

Η COSMOTE αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πάροχος στην Ελλάδα για το 2024, με την υψηλότερη…

16 ώρες ago

Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας -Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…

1 ημέρα ago

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

2 ημέρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.