Το ενδιαφέρον της αγοράς του Ντουμπάι τράβηξε πρόσφατα μια πρωτοποριακή ελληνική συσκευή, σε μέγεθος σπιρτόκουτου, που τοποθετείται πάνω σε μηχανήματα που χρησιμοποιεί ή ενοικιάζει μια κατασκευαστική εταιρεία.
Η συσκευή, χάρη στους αισθητήρες και το σύστημα GPS που διαθέτει, στέλνει ανά μία ώρα δεδομένα που πληροφορούν την εταιρεία πού βρίσκεται κάθε στιγμή το μηχάνημα, αν χρησιμοποιείται ή όχι, αν χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο και πότε χρειάζεται συντήρηση. Με τον τρόπο αυτό, η εταιρεία διασφαλίζει τη διαχείριση των αρκετά ακριβών μηχανημάτων της, θωρακίζεται απέναντι σε κλοπές και κερδίζει πολύτιμο χρόνο στη διαχείριση των εργοταξίων.
Η συσκευή, την οποία κατασκεύασε η ελληνική startup Embneusys, δημιουργήθηκε με την τεχνολογία NB IoT, που βασίζεται στη μετάβαση από το 4G στο 5G, και, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Γεώργιο Φόρογλου, μπορεί να απελευθερώσει τον τομέα του Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) που χρειάζεται χαμηλές καταναλώσεις ενέργειας, μπαταρίες που να διαρκούν για πολύ καιρό και χαμηλές οικονομικές χρεώσεις για την φτηνή μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων.
Για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη από την αγορά του Ντουμπάι και ευρύτερα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου ο κατασκευαστικός τομέας «ανθίζει», ο κ. Φόρογλου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Embneusys έχει ήδη κλείσει συμφωνία με μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η οποία θα υποστηρίξει τη δραστηριότητά της στην περιοχή. Υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι ένας από τους λόγους που η ελληνική start- up στράφηκε στην κατασκευή του συγκεκριμένου είδους hardware είναι ότι διαπίστωσε πως υπήρχε ένα χάος στον τομέα της οργάνωσης των εργοταξίων.
«Αρχικά υλοποιήσαμε ένα πιλοτικό έργο με εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, η οποία αναζητούσε επί σειρά ημερών μια φρέζα, ένα αρκετά ακριβό μηχάνημα, και κανείς δεν γνώριζε σε ποιο εργοτάξιο βρισκόταν», αναφέρει. Με αφορμή, άλλωστε, την έξαρση των κλοπών, σημειώνει ότι με τη χρήση των εν λόγω συσκευών που κολλούν επάνω στα μηχανήματα με εποξική ρητίνη, διασφαλίζονται οι ιδιοκτήτες της για ενδεχόμενο κλοπής καθώς ο επίδοξος κλέφτης θα έπρεπε να καταστρέψει το μηχάνημα για να ξεκολλήσει τη συσκευή και το ίχνος που μεταδίδει αυτή μέσω GPS μπορεί εύκολα να προδώσει την παρουσία του.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το πεδίο εφαρμογών της χρήσης της συσκευής αυτό περιλαμβάνει εταιρείες ενοικιάσεων και κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ αφορά σε κάθε είδους μηχανήματα, από πολύ μεγάλα σε μέγεθος συστήματα μέχρι και γεννήτριες, ανυψωτικά, αγροτικά εξαρτήματα κα.
Η ελληνική start-up Embneusys παρουσιάζει τη δραστηριότητά της στην ψηφιακή πλατφόρμα (www.ris3rcm.eu/startups) που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων, των επενδυτών και της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Μέσω αυτής, μπορεί μια εταιρεία να βρει επενδυτή, ερευνητή ή χρηματοδότηση, μπορεί κάποιος να δηλωθεί ως επενδυτής, ενώ υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της καινοτομίας.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Υποστήριξης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας, Κώστας Μιχαηλίδης, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας εντάσσεται στις δραστηριότητες του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (One Stop Liaison Office), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας βάσης δεδομένων με τις startups και γενικότερα τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία.
Την πεποίθηση ότι οι startups επιχειρήσεις μπορούν γρήγορα να φέρουν ανάπτυξη και να κρατήσουν στη χώρα ανθρώπους με υψηλό επίπεδο σπουδών εκφράζει, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος του Μηχανισμού Καινοτομίας της Περιφέρειας, Σταύρος Μαντζανάκης. «Το Παρίσι έχει καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να προσελκύσει τέτοιες εταιρείες από κάθε σημείο του κόσμου και να φτιάξουν την έδρα τους εκεί. Είναι λογικό λοιπόν ότι η ευρωστία μιας Περιφέρειας κρίνεται από το πλήθος και την ποιότητα των startups που φιλοξενεί», υπογραμμίζει με έμφαση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η δημιουργία της βάσης δεδομένων με τις start-ups και γενικότερα τις καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, είναι απόλυτη προτεραιότητα του Μηχανισμού Καινοτομίας, ο οποίος τις εντοπίζει ανιχνεύοντας καθημερινά όλες τις τεχνολογικές και ειδησεογραφικές εξελίξεις, συνεργαζόμενος με αντίστοιχους φορείς που βρίσκονται κοντά στις εταιρείες αυτές και λαμβάνοντας στοιχεία από φορείς που υλοποιούν σχετικά προγράμματα που προσφέρουν χρηματοδοτήσεις.
Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγη ώρα το νέο OnePlus 13R και φέρνει μαζί του έναν…
Στον κόσμο των wearables, η ανίχνευση της αρτηριακής πίεσης θεωρείται το επόμενο ιερό δισκοπότηρο για…
Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 σημαντικές αναβαθμίσεις στις επιδόσεις και στα χαρακτηριστικά των νέων…
Οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν μια μέρα να κάνουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός…
Στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναθεώρησης των πολιτικών της για τον έλεγχο του περιεχομένου που ανακοινώθηκε…
Το σχέδιο της Microsoft να μετατρέψει τα πάντα σε συστήματα με δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment