Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την αγορά εργασίας με 12 μήνες αμειβόμενης εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης για μηχανικούς λογισμικού.
Έξι στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δηλώνουν πως δυσκολεύονται να κλείσουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ. Φαντάζει δύσκολο να μην υπάρχει διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό σε μία χώρα, όπου ο (επίσημος) δείκτης της ανεργίας κυμαίνεται στο 14,2%. Το ζήτημα έγκειται στην ύπαρξη δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν τις κενές θέσεις των επιχειρήσεων. Εκεί κρίνεται πως υφίσταται έλλειψη. Ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας, το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφού το λεγόμενο «skills gap» (χάσμα δεξιοτήτων), είναι πρόβλημα που υπάρχει διεθνώς. Την ώρα όμως που στην Ευρώπη το 25% των εταιρειών επενδύουν στις τεχνολογικές δεξιότητες του δυναμικού τους, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 15%.
Έτσι, το να βρει ένας νέος βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο δουλειά σε μία ελληνική εταιρεία, η οποία θα επενδύει στην εκπαίδευση και την κατάρτισή του, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις του αύριο, φαντάζει πολλές φορές όνειρο απατηλό. Πρόκειται άλλωστε και για έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στο brain drain, το φαινόμενος της «διαρροής» των «μυαλών» στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση καλύτερων μισθών, προοπτικών εξέλιξης, αλλά και συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.
Τη διαφορά έρχεται να κάνει η Upstream, η ελληνική εταιρεία τεχνολογίας, ξεκινώντας το δεύτερο κύκλο του Start at Upstream, ενός προγράμματος 12μηνης έμμισθης πρακτικής για προγραμματιστές, οι οποίοι τελείωσαν πρόσφατα ή τελειώνουν τις σπουδές τους και ψάχνουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην αγορά εργασίας.
Όπως ανέφερε η Ναταλία Μίλα, Chief Technology Officer της Upstream με την ανακοίνωση για την έναρξη του προγράμματος: «Διεθνώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για software engineers. Η ζήτηση αυτή συνδυάζεται με ένα σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούν οι εταιρείες από τους υποψήφιους εργαζόμενους και αυτές που έχουν οι νέοι πτυχιούχοι βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο. Σχεδιάσαμε το Start at Upstream ακριβώς για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό».
Επένδυσε στο μέλλον σου μέσα από την Upstream – Το πρόγραμμα Start at Upstream
Μέσω του προγράμματος η εταιρεία θα εντάξει στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξής της στην Αθήνα δέκα νέους μηχανικούς λογισμικού. Πέντε από αυτούς θα εκπαιδευτούν και θα εργαστούν ως back-end Java developers και πέντε ως full-stack web developers. Φυσικά, η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει κατόπιν μιας διαδικασίας αξιολογήσεων και συνεντεύξεων, που από μόνη της είναι πρωτοποριακή.
Κατόπιν αυτής, οι δέκα προγραμματιστές θα ξεκινήσουν την πρακτική τους άσκηση τον Νοέμβριο. Οι δύο πρώτοι μήνες θα περιλαμβάνουν εντατική εκπαίδευση πάνω σε μια διαφορετική θεματική προγραμματισμού σχεδόν κάθε μέρα. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλού επιπέδου πρόγραμμα, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κόστιζε αρκετές χιλιάδες ευρώ, αλλά οι συμμετέχοντες στο Start at Upstream όχι μόνο θα το παρακολουθήσουν δωρεάν, αλλά θα αμείβονται για να το κάνουν.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος τους προγράμματος, θα ενταχθούν στις ομάδες των μηχανικών της Upstream, δουλεύοντας πάνω σε πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας, που φτάνουν σε 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων. Καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών, καθένας από τους 10 developers θα έχει έναν από τους έμπειρους μηχανικούς της Upstream ως μέντορα, προκειμένου να τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα.
Με λίγα λόγια, η Upstream προσφέρει κάτι μοναδικό. Τη στιγμή που για τις περισσότερες επιχειρήσεις, η προϋπηρεσία θεωρείται προαπαιτούμενο, η Upstream προσκαλεί ανθρώπους που ψάχνουν την πρώτη τους επαγγελματική στέγη, ξεχωρίζοντας, καλλιεργώντας και αναδεικνύοντας τα ταλέντα και όλα αυτά με το αζημίωτο. Κάποιοι μάλιστα από τους συμμετέχοντες, ενδέχεται να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Upstream και μετά το πέρας του προγράμματος, όπως συνέβη με επτά συμμετέχοντες του πρώτου κύκλου του Start at Upstream.
Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση:
Οι αιτήσεις γι’ αυτή τη μοναδική εμπειρία ξεκίνησαν ήδη και ολοκληρώνονται στις 17 Οκτωβρίου. Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν όσοι έχουν πτυχίο ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην επιστήμη των υπολογιστών, την πληροφορική, τον προγραμματισμό ή κάποιον παρεμφερή τομέα. Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν καλά την αγγλική γλώσσα, καθώς στην Upstream εργάζονται άτομα 30 διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ δραστηριοποιείται εμπορικά σε περισσότερες από 45 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμο www.startatupstream.com
Εάν λοιπόν, ονειρεύεσαι μια επιτυχημένη σταδιοδρομία ως προγραμματιστής και θέλεις να αποκτήσεις τα κατάλληλα εφόδια και γνώσεις, επωφελήσου από το μοναδικό πρόγραμμα της Upstream και δήλωσε συμμετοχή άμεσα. Κάνε την πρακτική σου στην κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας.