Η Apple ξανά στο στόχαστρο της ΕΕ λόγω διακρίσεων κατά των χρηστών ανάλογα με το που ζουν

4


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC Network) απέστειλαν προειδοποίηση στην Apple, κατηγορώντας την για παράνομες διακρίσεις εις βάρος των καταναλωτών της ΕΕ. Η Apple θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μέτρα επιβολής της νομοθεσίας εάν δεν σταματήσει τις πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού σε αρκετές από τις υπηρεσίες της.

Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου ότι σε κοινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικτύου CPC διαπιστώθηκε πως αρκετές από τις υπηρεσίες μέσων μαζικής ενημέρωσης της Apple εφαρμόζουν πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού που παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ. Στις υπηρεσίες που παραβιάζουν το νόμο περιλαμβάνονται το App Store, το Apple Arcade, το Apple Music, το iTunes Store, το Books και το Podcasts.

Λέγεται ότι το δίκτυο CPC ανακάλυψε διάφορους περιορισμούς σε αυτές τις υπηρεσίες που εφαρμόζονται με βάση τον τόπο διαμονής του καταναλωτή. Οι αναφερόμενοι περιορισμοί καλύπτουν τρεις παράγοντες:

  • Διαδικτυακή πρόσβαση: Οι υπηρεσίες αυτές έχουν διαφορετικές διεπαφές ανάλογα με τη χώρα της ΕΕ. Οι καταναλωτές μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στη διεπαφή που προορίζεται για τη χώρα στην οποία είναι εγγεγραμμένος ο λογαριασμός τους Apple. Η απόπειρα αλλαγής αυτής της κατάστασης οδηγεί σε σημαντικές προκλήσεις.
  • Μέθοδοι πληρωμής: Οι χρήστες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν μέσα πληρωμής (όπως πιστωτική/χρεωστική κάρτα) που εκδίδονται στη χώρα στην οποία έχουν καταχωρίσει τον λογαριασμό τους στην Apple.
  • Λήψη: Οι καταναλωτές δεν επιτρέπεται να κατεβάζουν εφαρμογές που προσφέρονται σε άλλες χώρες.

Μετά τον εντοπισμό αυτών των παραβιάσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί την Apple ότι έχει προθεσμία ενός μηνός για να απαντήσει στα ευρήματα και να δώσει λύσεις για την επίλυση του προβλήματος. Ανάλογα με την απάντηση της Apple, η εταιρεία είτε θα « ξεκινήσει διάλογο» με την Επιτροπή είτε θα αντιμετωπίσει μέτρα επιβολής για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Τα μέτρα επιβολής θα μπορούσαν να συνεπάγονται κυρώσεις ύψους έως και 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της Apple.

Η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό κατά του γεωμπλοκαρίσματος το 2018, λέγοντας ότι έχει ως στόχο να «διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες για ιδιώτες και επιχειρήσεις». Το 2023, η Google αναγκάστηκε επίσης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του Play Store, επιτρέποντας στους χρήστες να περιηγηθούν σε διαφορετικές εκδόσεις της αγοράς σε διαφορετικές χώρες.

[via]



Πηγή