Μια ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δημιούργησε έναν custom αλγόριθμο που ονομάζεται ResNet50 χρησιμοποιώντας ένα προεκπαιδευμένο εργαλείο AI της Microsoft. Η ομάδα εκμεταλλεύτηκε μια κοινή τεχνική μηχανικής μάθησης «ταΐζοντας» τον αλγόριθμο με αυθεντικούς πίνακες που ζωγράφισε ο Raphael με στόχο να του μάθει με μεγάλη ακρίβεια την τεχνική του.
Ένας από αυτούς τους πίνακες, η Madonna della Rossa που δημιουργήθηκε μεταξύ 1518-1520, αποτελούσε για πολλές δεκαετίες λόγος διαμάχης μεταξύ των ακαδημαϊκών του τομέα, με αρκετούς να αμφισβητούν ότι αποτελεί original δημιουργία του Raphael, υπό την έννοια ότι έχει βάλει το χεράκι του και κάποιος άλλος. Ειδικότερα, οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι το πρόσωπο του St. Joseph έχει σχεδιαστεί από άλλο ζωγράφο.
Αφότου ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση του αλγορίθμου, οι ερευνητές σάρωσαν τον πίνακα με τη βοήθεια του AI εργαλείου τους και το τελευταίο επιβεβαίωσε ότι όντως το πρόσωπο του St. Joseph είναι δημιουργία άλλου καλλιτέχνη, σε αντίθεση με τα πρόσωπα του Ιησού και της Παναγίας που έγιναν από τον Raphael.
Χρησιμοποιήσαμε αυθεντικούς πίνακες του Raphael για να εκπαιδεύσουμε τον υπολογιστή να αναγνωρίζει το στυλ με ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο λεπτομέρειας, από τις κινήσεις του πινέλου, τη χρωματική παλέτα, τις σκιές και κάθε πτυχή της δουλειάς του. Όταν αναλύσαμε τη Madonna della Rossa στο σύνολο της, το εργαλείο δεν έδειξε κάποια αναντιστοιχία. Παρόλα αυτά, όταν εξετάσαμε ξεχωριστά ορισμένα μέρη του πίνακα, όλα επιβεβαιώθηκαν ως δουλειά του Raphael με εξαίρεση το πρόσωπο του St. Joseph.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί και στον τομέα της Τέχνης από την πλευρά του ελέγχου της αυθεντικότητας και όχι μόνο για την παραγωγή «νέων» δημιουργιών.
[via]