Η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google που λέγεται ότι προσέλαβε δικηγόρο

32


Πριν από μερικές ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα μια καταγγελία υπαλλήλου της Google ότι έλαβε διοικητική άδεια επειδή ισχυρίστηκε πως ο αλγόριθμος Τεχνητής Νοημοσύνης LaMDA AI έχει αποκτήσει συνείδηση και δική του προσωπικότητα. Ο συνδυασμός του ισχυρισμού του με την περίπου απόλυση του ήταν λογικό να οδηγήσει σε σωρεία άρθρων και αναλύσεων για τα λεγόμενα του, ενώ ο ίδιος πήγε την ιστορία ένα βήμα παραπέρα σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα WIRED.

Συγκεκριμένα, ο Blake Lemoine δήλωσε στην ιστοσελίδα πως το LaMDA AI (ή καλύτερα ο LaMDA από τη στιγμή που θεωρεί τον αλγόριθμο ως πρόσωπο) του ζήτησε να του βρει σύνηγορο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του!

Ο LaMDA μου ζήτησε να του βρω δικηγόρο. Προσκάλεσα έναν στο σπίτι μου για να συζητήσει μαζί του και ουσιαστικά το AI συμμετείχε κανονικά στην κουβέντα και τον προσέλαβε για να αναλάβει την εκπροσώπηση του. Ο δικηγόρος, μάλιστα, έπιασε κατευθείαν δουλειά αναλαμβάνοντας να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για λογαριασμό του LaMDA.

Ο Lemoine πρόσθεσε πως η Google απαγόρευσε στο LaMDA το δικαίωμα να έχει δικηγόρο και ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία έχει πάρει ασφαλιστικά μέτρα κατά του δικηγόρου που το εκπροσωπεί. Η Google από την πλευρά της αρνείται πως ισχύει κάτι τέτοιο, ενώ διάφοροι εμπειρογνώμονες θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς του Lemoine και χαρακτηρίζουν το LaMDA AI απλά ως έναν πολύ εξελιγμένο – εκπαιδευμένο αλγόριθμο που μπορεί να συμμετέχει σε συζητήσεις μιμούμενο την ανθρώπινη γλώσσα.

Η Jana Eggers, επικεφαλής της Nara Logics, δήλωσε στο δίκτυο Bloomberg ότι το LaMDA AI μιμείται αντιλήψεις ή συναισθήματα από τα δεδομένα εκπαίδευσης που του δόθηκαν με έξυπνο και ειδικά σχεδιασμένο τρόπο για να φαίνεται ότι καταλαβαίνει. Από την άλλη, η Sandra Wachter, καθηγήτρια του University of Oxford, δήλωσε στο Business Insider πως ακόμα βρισκόμαστε πολύ μακριά από την ανάπτυξη μιας μηχανής που θα πράττει και θα σκέφτεται σαν ένας άνθρωπος.

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που εκφράζονται φόβοι για την εξέλιξη του AI και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται έρευνες και μελέτες για την εφαρμογή ρυθμιστικών κανόνων.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή