Μια μπαταρία ικανή, δυνητικά, να παρέχει ενέργεια για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Για χρόνια, για πολλά χρόνια. Ακόμα και χιλιάδες. Η αξία της ανακάλυψης, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να φέρει επανάσταση στη ζωή μας, ανήκει στους επιστήμονες και τους μηχανικούς της Βρετανικής Αρχής Ατομικής Ενέργειας (UKAEA) και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι οποίοι δημιούργησαν με επιτυχία την πρώτη στον κόσμο μπαταρία άνθρακα-14 και διαμαντιού.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανθεκτική πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί το ραδιενεργό ισότοπο άνθρακα-14 (που χρησιμοποιείται σε ελάχιστες ποσότητες και με απόλυτα ασφαλή τρόπο) για την παραγωγή μιας μπαταρίας από διαμάντι. Δεν πρόκειται για μια συσκευή που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα smartphone, αλλά έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ενέργεια σε ιατρικές συσκευές όπως εμφυτεύματα ματιών, ακουστικά βαρηκοΐας ή βηματοδότες. Και είναι δυνητικά ικανή να αλλάξει τη ζωή μας, αφού μια μπαταρία ικανή να παρέχει ενέργεια για πολλά χρόνια μεταφράζεται, στην πράξη, σε ελαχιστοποίηση της πιθανότητας να χρειαστεί φυσική ενέργεια και μια επέμβαση για την αντικατάσταση της μπαταρίας, με την ταλαιπωρία που μπορεί να φανταστεί κανείς για τους ασθενείς.
Η μπαταρία από διαμάντι με «άπειρη αυτονομία» μπορεί να είναι χρήσιμη όχι μόνο στον ιατρικό τομέα, ακόμη και σε ακραίες συνθήκες όπως το Διάστημα και γενικότερα για όλες εκείνες τις εφαρμογές στις οποίες δεν απαιτείται μεγάλη ισχύς αλλά δεν είναι πρακτικό να αντικατασταθεί η πηγή ενέργειας.
«Οι μπαταρίες από διαμάντια προσφέρουν έναν ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για την παροχή μικρών συνεχών ισχύων, της τάξης των μικροβάτ. Πρόκειται για μια αναδυόμενη τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα τεχνητό διαμάντι για να περικλείει με ασφάλεια μικρές ποσότητες άνθρακα-14», εξήγησε η Sarah Clark, διευθύντρια του Τritium Fuel Cycle στο UKAEA.
Η μπαταρία από διαμάντι χρησιμοποιεί τη ραδιενεργό διάσπαση του άνθρακα-14, ο οποίος έχει χρόνο ημιζωής (ο χρόνος κατά τον οποίο διασπάται το ήμισυ της αρχικής μάζας του στοιχείου) 5700 χρόνια, για την παραγωγή ενέργειας χαμηλής ισχύος.
Η λειτουργία, εξηγούν οι ερευνητές, μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των φωτοβολταϊκών πάνελ: αυτά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική εκμεταλλευόμενα την κίνηση των φωτονίων, ενώ η μπαταρία χρησιμοποιεί την ταχεία κίνηση των ηλεκτρονίων στο εσωτερικό της δομής του διαμαντιού. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό επίτευγμα του οποίου δεν γνωρίζουμε, ωστόσο, τον χρόνο άφιξης στην αγορά.
«Η τεχνολογία μας μπορεί να υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών εφαρμογών, από διαστημικές τεχνολογίες έως συσκευές ασφαλείας και ιατρικά εμφυτεύματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε όλα τα πιθανά πεδία εφαρμογής τα επόμενα χρόνια, συνεργαζόμενοι με βιομηχανικούς και ερευνητικούς εταίρους», δήλωσε ο Tom Scott, καθηγητής της επιστήμης των υλικών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
[via]
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment