Categories: Apple

Η κόκκινη κηλίδα του Δία κουνιέται σαν ένα μπολ με ζελατίνη, σύμφωνα με τη NASA [Video]


Εικόνες υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας του Δία αποκάλυψαν ότι δεν είναι τόσο σταθερή όσο νομίζαμε. Αντιθέτως, η κηλίδα συμπιέζεται και απομακρύνεται, με τη NASA να αναφέρει ότι «κουνιέται σαν ένα μπολ με ζελατίνη».

Οι αστρονόμοι παρακολουθούν τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα (GRS) του Δία εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια. Αλλά το συναρπαστικό και τεράστιο σύστημα καταιγίδων, το οποίο είναι αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τη Γη, έδωσε κάποιες νέες λεπτομέρειες, χάρη σε νέες εικόνες υψηλής ανάλυσης που παρείχε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA.

«Παρότι γνωρίζαμε ότι η κίνηση του GRS μεταβάλλεται ελαφρώς στο γεωγραφικό μήκος του, δεν περιμέναμε να δούμε το μέγεθος να ταλαντώνεται», δήλωσε η Amy Simon από το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA και επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης σχετικά με τα ευρήματα. «Αυτή είναι πραγματικά η πρώτη φορά που έχουμε τον κατάλληλο ρυθμό απεικόνισης του GRS. Με την υψηλή ανάλυση του Hubble μπορούμε να πούμε ότι το GRS σίγουρα συμπιέζεται μέσα και έξω ταυτόχρονα καθώς κινείται πιο γρήγορα και πιο αργά. Αυτό ήταν πολύ απροσδόκητο και προς το παρόν δεν υπάρχουν υδροδυναμικές εξηγήσεις».

Κάθε χρόνο, το Hubble παρακολουθεί τον Δία και τους άλλους πλανήτες του εξωτερικού Ηλιακού Συστήματος μέσω του προγράμματος Outer Planet Atmospheres Legacy (OPAL), το οποίο εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές προέρχονται από ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στο GRS.

Η Simon και η ομάδα ερευνητών της έβαλαν το Hubble να ζουμάρει στην κηλίδα, παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο ρεύματα πίδακα, για να εξετάσουν το σχήμα, το μέγεθος και τις λεπτές χρωματικές αλλαγές της.

«Καθώς επιταχύνει και επιβραδύνει, το GRS πιέζει τα ανεμοδαρμένα ρεύματα πίδακα στα βόρεια και νότια του», δήλωσε ο Mike Wong, ένας συν-ερευνητής από το University of California, Berkeley. «Είναι παρόμοιο με ένα σάντουιτς όπου οι φέτες ψωμιού αναγκάζονται να εξογκωθούν όταν υπάρχει πολύ γέμιση στη μέση».

Από τις πληροφορίες που συλλέγονται από το πρόγραμμα OPAL γνωρίζουμε ότι το GRS συρρικνώνεται. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και τελικά θα πάρει ένα σταθερό, λιγότερο επιμήκες σχήμα.

Αυτή τη στιγμή, γεμίζει υπερβολικά τη ζώνη πλάτους του σε σχέση με το πεδίο του ανέμου. Μόλις συρρικνωθεί μέσα σε αυτή τη ζώνη, οι άνεμοι θα το συγκρατούν πραγματικά στη θέση του.

Οι μελλοντικές εικόνες του Hubble αναμένεται να ξεκλειδώσουν περισσότερα μυστικά για τον Δία και να αποκαλύψουν την υποκείμενη αιτία της ταλάντωσης που κάνει τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα να κουνιέται με αυτόν τον τρόπο.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τι είναι, γιατί είναι σημαντικά και πως τα διαχειριζόμαστε

Όλοι έχουμε ακούσει τον όρο «πυρηνικά απόβλητα», και ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση…

16 ώρες ago

AI ρομπότ έπεισε αυτόνομα άλλα 12 μεγαλύτερα ρομπότ να το ακολουθήσουν έξω από εκθεσιακό χώρο!

Σε ένα σχέδιο απόδρασης που μπορεί να συναγωνιστεί την πλοκή ταινίας της Disney ή της…

16 ώρες ago

Υπάρχουν παράλληλα σύμπαντα; Γιατί η Google ισχυρίζεται ότι βρήκε το κλειδί για να γίνουμε… «Interstellar»

Το παράλληλο σύμπαν που πραγματεύεται η ταινία «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν αλλά και τη σύγχρονη…

17 ώρες ago

Η γήρανση επηρεάζει περισσότερο ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα

Η λεπτομερής χαρτογράφηση 1,2 εκατομμυρίων εγκεφαλικών κυττάρων αποκάλυψε ότι δεν γερνούν όλοι οι τύποι κυττάρων…

17 ώρες ago

Μια ανάρτηση στο X αναπτερώνει τις ελπίδες των απανταχού fans!

Το Half-Life 3 είναι σίγουρα ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα παιχνίδια όλων των εποχών, μόνο…

17 ώρες ago

Κάθε τσιγάρο μειώνει κατά 20 λεπτά τη ζωή σου…

Σε περίπτωση που έχετε πάρει τη μεγάλη απόφαση να κόψετε οριστικά το κάπνισμα και θέλετε…

17 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.