Categories: Internet

Η Κίνα ξεφεύγει με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τρίτης γενιάς


Η Κίνα σημειώνει σημαντική πρόοδο στην παγκόσμια κούρσα για καθαρή ενέργεια και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Hualong One είναι μια τρανή απόδειξη γι’ αυτό. Τα εν λόγω τεχνολογικά διαμάντια που αναπτύχθηκαν στη χώρα, αντιπροσωπεύουν την τρίτη γενιά πυρηνικών αντιδραστήρων, ένα άλμα στην ποιότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη τεχνολογία όσον αφορά την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία.

Η αλήθεια είναι ότι όλος ο κόσμος κινείται σταδιακά προς αυτή τη νέα γενιά αντιδραστήρων, αλλά η Κίνα φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Με περισσότερους από 30 αντιδραστήρες Hualong One που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή υπό κατασκευή, η χώρα τοποθετείται ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα αυτό. Ο φιλόδοξος στόχος της Κίνας, που είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Xi Jinping το 2020, είναι η επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2060. Για να επιτευχθεί αυτό, οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως οι αντιδραστήρες Hualong One, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο.

Οι αντιδραστήρες αυτοί παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω πυρηνικής σχάσης, αλλά έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα: σκεφτείτε ότι ένας μόνο αντιδραστήρας Hualong One μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 8,16 εκατομμύρια τόνους ετησίως και την κατανάλωση άνθρακα κατά 3,12 εκατομμύρια τόνους. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτής της δέσμευσης είναι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Zhangzhou στην επαρχία Fujian. Με έξι αντιδραστήρες Hualong One, θα γίνει η μεγαλύτερη βάση αυτού του είδους στον κόσμο, ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες έξι εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο πρώτος αντιδραστήρας συνδέθηκε πρόσφατα με το δίκτυο και λειτουργεί, ενώ ο δεύτερος έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2025. Η κινεζική κυβέρνηση έχει διαθέσει προϋπολογισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το εργοστάσιο Zhangzhou, καθιστώντας το ένα από τα πιο φιλόδοξα projects πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως. Προς το παρόν, περίπου το 9% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια. Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ηγέτης στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, με προσφορά πάνω από 779.000 γιγαβατώρες (GWh) το 2023, σχεδόν διπλάσια από την Κίνα (406.484 GWh).

Τον Μάιο του 2024, οι ΗΠΑ διέθεταν 94 λειτουργικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες έναντι 56 της Κίνας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους αντιδραστήρες των ΗΠΑ είναι δεύτερης γενιάς, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1970 και 1990. Η Κίνα, με τους 33 αντιδραστήρες Hualong One, φαίνεται επομένως να έχει πλεονέκτημα στην προηγμένη τεχνολογία των αντιδραστήρων.

Αν όλα ακούγονται θετικά στα χαρτιά, μένει να δούμε ποιος θα είναι ο πραγματικός αντίκτυπος αυτών των τεχνολογιών στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Επίσημα οι νέες πανίσχυρες κάρτες γραφικών ακόμα και για laptops! [CES 2025]

Η Nvidia ανακοίνωσε επίσημα στο πλαίσιο του CES 2025 τις GPUs της σειράς RTX 50.…

2 ώρες ago

Ανακοινώθηκε η τιμή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της εταιρείας [CES 2025]

Το CES 2025 μας έφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο AFEELA των…

3 ώρες ago

Ανακοινώθηκε το πανίσχυρο και λεπτότερο gaming laptop της εταιρείας [CES 2025]

Η Razer ανακοίνωσε την επόμενη γενιά του gaming laptop Razer Blade 16 στο πλαίσιο της…

3 ώρες ago

Επίσημα το νέο πρότυπο με βελτιωμένο bandwidth και νέα χαρακτηριστικά

Στο πλαίσιο του CES 2025, το HDMI Forum ανακοίνωσε την άφιξη του νέου προτύπου HDMI…

3 ώρες ago

Η Samsung είναι έτοιμη να δείξει στην Apple τι πραγματικά σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη

Η Samsung είναι έτοιμη να δείξει στην Apple τι πραγματικά σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη - Newsbeast…

19 ώρες ago

Τεχνητή νοημοσύνη τύπου smartphone στις τηλεοράσεις της εταιρείας [CES 2025]

Η Samsung ανακοίνωσε την τεχνολογία Vision AI στο CES 2025, που πραγματοποιείται στο Las Vegas.…

24 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.