Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη. Οι απαγορεύσεις που έχει εφαρμόσει η αμερικανική κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2022 επιδιώκουν να εμποδίσουν την Κίνα να αναπτύξει τη δυνατότητα να παράγει τα δικά της υπερσύγχρονα ολοκληρωμένα κυκλώματα, καθώς και να εμποδίσουν τις εταιρείες αυτής της ασιατικής χώρας να προμηθεύονται τα πιο προηγμένα chips που παράγονται από την NVIDIA, την Intel, την AMD, την Qualcomm ή άλλες εταιρείες που πρόσκεινται στη Δύση.
Γνωρίζουμε εδώ και πολλούς μήνες ότι οι GPU αιχμής για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να φτάνουν στην Κίνα μέσω άλλων αγορών, όπως η Ινδία, η Μαλαισία ή η Σιγκαπούρη, και ενδιάμεσων εταιρειών. Τώρα όμως έχουμε περισσότερες πληροφορίες χάριν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που εκπονήθηκε από την SemiAnalysis, μια εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στην ανάλυση της βιομηχανίας ημιαγωγών, με σκοπό να διευκρινίσει την τρέχουσα κατάσταση της κινεζικής βιομηχανίας κατασκευής επεξεργαστών.
Εάν η κινεζική κυβέρνηση το επιθυμεί, θα μπορούσε να κατασκευάσει άμεσα το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων για την εκπαίδευση μοντέλων AI στον πλανήτη. Αυτό είναι ένα από τα πιο αποκαλυπτικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η έκθεση που εκπόνησε η SemiAnalysis, αλλά το πραγματικά ενδιαφέρον είναι να διαπιστωθεί αν η Κίνα διαθέτει πραγματικά τις GPU για AI που χρειάζεται για να καλύψει όλες τις ανάγκες της.
Από τη μία πλευρά, σύμφωνα πάντα με την SemiAnalysis, τα πιο προηγμένα AI chips που διαθέτει η NVIDIA έρχονται στην Κίνα κυρίως μέσω εταιρειών που βρίσκονται στις τρεις χώρες που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η τιμή τους, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι υψηλότερη από ό,τι στην κανονική αγορά, αλλά είναι προφανές ότι στην παρούσα κατάσταση οι κινεζικές εταιρείες που χρειάζονται αυτά τα chips αποζημιώνονται για να πληρώσουν υψηλότερη τιμή αν με αυτόν τον τρόπο μπορούν να έχουν πρόσβαση στους πιο προηγμένους ημιαγωγούς για AI.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μοναδικό πλεονέκτημα της Κίνας. Η Huawei διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη στρατηγική της για την υποστήριξη της ανάπτυξης των υποδομών AI, καθώς διαθέτει ήδη τον επεξεργαστή Ascend 910C σε κινεζικές εταιρείες που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στο hardware της NVIDIA. Αυτή η GPU είναι μια βελτιωμένη αναθεώρηση της Ascend 910B, η οποία, σύμφωνα με την ίδια τη Huawei, έχει ισχύ συγκρίσιμη με την A100 της NVIDIA, οπότε φαίνεται λογικό να προβλέψουμε ότι η 910C είναι ακόμη πιο ισχυρή.
Το Reuters διαβεβαιώνει ότι η ByteDance σχεδιάζει να εκπαιδεύσει ένα νέο μοντέλο AI με επεξεργαστές της Huawei, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον που φαίνεται να έχουν οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας για τις λύσεις που τους προτείνει η ομοεθνής τους. Ο Eric Xu Zhijun, εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei, επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του έχει ξεκινήσει δύο νέα τμήματα τα τελευταία πέντε χρόνια για να προσφέρει μια άλλη επιλογή που μπορεί να ταιριάζει με τις ανάγκες υποδομής AI που έχουν οι εταιρείες. “Είναι απίθανο οι ΗΠΑ να άρουν σύντομα τους περιορισμούς τους έναντι της Κίνας, γεγονός που μας έδωσε την ευκαιρία να προσφέρουμε πόρους cloud computing“.
[via]
Ιάπωνες ερευνητές μόλις έστειλαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο στο Διάστημα, όπως αναφέρει το…
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo, το Nintendo Switch παρουσιάζει μια μικρή πτώση…
Το πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον τομέα της Αστρονομίας,…
Η εταιρεία αναζήτησης αστεροειδών AstroForge απέκτησε την πρώτη εμπορική άδεια λειτουργίας και επικοινωνίας με ένα…
Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τα παιδιά, τους εφήβους, τους…
Ιστορικό επίτευγμα: Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά - Newsbeast play …
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment