Η εξερεύνηση του Διαστήματος βρίσκεται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο της προσοχής της Κίνας, η οποία βρίσκεται πλέον στην πρώτη γραμμή της τριάδας των κορυφαίων χωρών. Όπως και με όσα κάνει η NASA μέσα στο JPL, γίνεται πολλή δουλειά πάνω σε καινοτόμες τεχνολογίες και αυτή για την οποία μιλάμε σήμερα είναι μία από αυτές: ένα τετράποδο ρομπότ ικανό να πηδά και να προσγειώνεται με ακρίβεια σε επιφάνειες χαμηλής βαρύτητας, όπως αυτές των αστεροειδών. Εμπνευσμένο από την ευκινησία των αιλουροειδών, αυτό το είδος «ρομπότ-γάτα» θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο εξερεύνησης των μικρότερων και πιο απομακρυσμένων ουράνιων σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος.
Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ρόβερ, τα οποία κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσφυση και τον έλεγχο σε ανώμαλο, χαμηλής βαρύτητας έδαφος, αυτό το ρομπότ χρησιμοποιεί ένα σύστημα «ενισχυτικής μάθησης» για να συντονίζει τις κινήσεις των τεσσάρων ποδιών του. Στην πράξη, η ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει να διορθώνει τη στάση του ρομπότ στον αέρα, σταθεροποιώντας την προσγείωση και ακόμη και επαναπροσανατολίζοντας το σώμα για να αντιμετωπίσει το επόμενο άλμα. Υπό αυτή την έννοια, θυμίζει πολύ γάτα.
Η ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Χαρμπίν έπρεπε να ξεπεράσει αρκετές προκλήσεις για να φέρει εις πέρας αυτό το φιλόδοξο project. Σε ένα περιβάλλον χαμηλής βαρύτητας, κάθε άλμα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι αρκετός ώστε ακόμη και μικρές ανισορροπίες στη δύναμη των ποδιών να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες περιστροφές ή ακόμη και να χαθεί το ρομπότ στο χώρο.
Για να εκπαιδεύσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη και να τελειοποιήσουν τις κινήσεις του ρομπότ, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εικονική προσομοίωση και μια πλατφόρμα μικροβαρύτητας με μαξιλάρια αέρα, η οποία αναπαράγει τις συνθήκες των αστεροειδών. Μετά από επτά ώρες εκπαίδευσης, το ρομπότ μπόρεσε να σταθεροποιήσει τα άλματά του, διορθώνοντας την κλίση, την κύλιση και την κλίση σε λίγα δευτερόλεπτα.
Η τεχνολογία αυτή ανοίγει συναρπαστικά σενάρια για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Για παράδειγμα, οι αστεροειδείς που θεωρούνται «απολιθώματα» στο Ηλιακό Σύστημα, οι οποίοι είναι εκείνοι που είναι πλούσιοι σε πολύτιμους πόρους όπως η πλατίνα και θα μπορούσαν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση του συστήματός μας. Ένα ευέλικτο και αυτόνομο ρομπότ όπως αυτό που αναπτύχθηκε στην Κίνα θα μπορούσε να εξερευνήσει αυτά τα ουράνια σώματα πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τα παραδοσιακά ρόβερ, συλλέγοντας επιστημονικά δεδομένα και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές αποστολές εξόρυξης.
[via]
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση της Meta να σταματήσει το fact-checking…
To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης…
Το CES 2025 μας έφερε ένα κύμα ανακοινώσεων για laptops και desktops, καθώς πολλοί κατασκευαστές…
Η Microsoft έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη, ενώ η Sony έχει πάρει το στέμμα της πιο…
Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 ότι ανανεώνει τη σειρά Swift Go και τα laptops…
Η Lenovo παρουσίασε στο CES 2025 τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές συσκευές Copilot+ PC, προσαρμοσμένες για…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment