Η δραστηριότητα της Κίνας στο Διάστημα κρίνεται πολύ επιτυχημένη με βάση τα όσα έχουν πετύχει οι αποστολές Tianwen-1 (στον πλανήτη Άρη) και Chang’e-5 (στη Σελήνη), με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει η όρεξη της CNSA για νέες προκλήσεις.
Το νέο σχέδιο της Διαστημικής Υπηρεσίας της Κίνας κάνει λόγο για μια αποστολή 2-σε-1 που θα περιλαμβάνει την εκτόξευση δύο διαστημικών σκαφών με τον ίδιο πύραυλο, προκειμένου να εξερευνηθούν ο Δίας και ο Ουρανός. Η αποκάλυψη έγινε από τον Wang Qiong (εργαζόμενος στα τμήματα Lunar Exploration και Space Engineering Center της CNSA) στο πλαίσιο μιας παρουσίασης της CNSA στο International Astronautical Congress που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι.
Η νέα, διπλή αποστολή θα αποτελέσει μέρος του διαστημικού προγράμματος Tianwen (συγκεκριμένα θα ονομαστεί επίσημα Tianwen-4). Τα δύο διαστημικά σκάφη θα εκτοξευθούν με πύραυλο Long March 5 και το μεγαλύτερο από αυτά θα έχει προορισμό τον Δία, ενώ το μικρότερο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τον Ουρανό. Ο διαχωρισμός τους θα γίνει λίγο πριν πλησιάσουν στον Δία, καθώς το μεγαλύτερο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Καλλιστώ (δορυφόρος του Δία), αλλά προτού συμβεί αυτό, αμφότερα θα εξερευνήσουν έναν αστεροειδή που θα συναντήσουν στην πορεία.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της CNSA, η αποστολή Tianwen-4 θα εκτοξευθεί το 2030. Για την ώρα έχει σειρά η Tianwen-2 (το 2025) με προορισμό τον κοντινό αστεροειδή Kamo’oalewa και στόχο να φέρει δείγματα πίσω στη Γη, ενώ θα υπάρξει διπλή αποστολή Tianwen-3 (το 2028) με προορισμό τον πλανήτη Άρη και στόχο να φέρει δείγματα πίσω στη Γη τον Ιούλιο του 2031, δηλαδή σχεδόν 2 χρόνια πριν την αντίστοιχη αποστολή της NASA.
Οι φιλοδοξίες της Κίνας δεν τελειώνουν στα παραπάνω, μιας και ισχυρίζεται πως θα καταφέρει να στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη το 2030 και μακροπρόθεσμα σχεδιάζει να χτίσει σεληνιακή βάση.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!