Η Κίνα αποκαλύπτει στοιχεία για τα δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης!

0


Σε μια χρονιά που όλες οι άλλες αποστολές στη Σελήνη είχαν αποτύχει, η Κίνα κατάφερε να ολοκληρώσει την πιο δύσκολη αποστολή μετά το Apollo 17. Με άλλα λόγια, η αποστολή Chang’e-6 έκανε την Κίνα το πρώτο έθνος που έφερε δείγματα από την άλλη πλευρά της Σελήνης πίσω στη Γη. Οι πρώτες αναφορές και εκτιμήσεις έχουν ήδη δώσει εκπληκτικά στοιχεία, όπως η ύπαρξη καθαρού άνθρακα. Τώρα, ένα άλλο άγνωστο στοιχείο έχει φτάσει από την ασιατική χώρα.

Το πρώτο ερευνητικό άρθρο που βασίζεται στα ευρήματα από το σεληνιακό έδαφος που εξήχθη από την κινεζική αποστολή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό National Science Review. Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς τα φυσικά, ορυκτά και γεωχημικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων του Chang’e-6, τονίζοντας, για παράδειγμα, τη χαμηλότερη πυκνότητα και την πιο πορώδη δομή του νέου δείγματος. Προφανώς, το έδαφος σε αυτή την περιοχή είναι διαφορετικό, πιο γκρίζο και πιο βραχώδες, ειδικά σε σύγκριση με αυτό που συνέλεξε το Chang’e-5.

Η διαδικασία που οδήγησε τα δείγματα αυτά από τον τόπο προέλευσής τους στα εργαστήρια της Κίνας ήταν πολύπλοκη. Όπως ανέφερε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV, τα δείγματα σφραγίστηκαν σε ειδικά δοχεία υπό συνθήκες κενού στην επιφάνεια της Σελήνης. Μετά την επιστροφή τους στη Γη, χρειάστηκαν περίπου δύο μήνες για να τα ανοίξουν, να τα ταξινομήσουν και να τα χωρίσουν σε μικρότερα τμήματα κατάλληλα για πειράματα.

Από την άποψη αυτή, ο Li Chunlai, αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής της αποστολής Chang’e-6, εξήγησε στα μέσα ενημέρωσης ότι πρώτα διαχώρισαν τα θραύσματα βράχων μεγαλύτερα από 1 mm επειδή «ήταν πιθανό να είχαν εκτιναχθεί από άλλα μέρη. Η μέθοδος μελέτης αυτών των θραυσμάτων διαφέρει από εκείνη των δειγμάτων σκόνης». Περιέργως, το πρώτο πράγμα που διαπίστωσαν είναι ότι τα δείγματα του Chang’e-6 φαίνεται να έχουν περισσότερα θραύσματα πετρωμάτων σε σύγκριση με το χώμα που συλλέχθηκε στην προηγούμενη αποστολή.

Αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που εξετάζουν οι Κινέζοι ερευνητές. Η παρουσία ενός κρατήρα πρόσκρουσης μεγέθους περίπου 50 μέτρων κοντά στο σημείο προσεδάφισης του Chang’e-6 θα μπορούσε να εξηγήσει μια τέτοια συσσώρευση θραυσμάτων στα δείγματα που συλλέχθηκαν.

Όσον αφορά την πρώτη εργασία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι τίτλοι αφορούν τα φυσικά, ορυκτά και γεωχημικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων στην κρυφή πλευρά. Ο λόγος; Όπως είπαμε, είναι διαφορετικά από τα μέχρι τώρα γνωστά, αφού το νέο δείγμα έχει χαμηλότερη πυκνότητα και πιο πορώδη δομή.

«Αυτό οφείλεται στην παρουσία μιας σημαντικής ποσότητας λευκού υλικού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ορυκτών άστριων, και ενός μεγαλύτερου αριθμού θραυσμάτων γυαλιού, κάνοντάς τα να φαίνονται ελαφρύτερα συνολικά», δήλωσε ο Li για το εύρημα.

Η αποστολή Chang’e-6 της Κίνας αποτελεί διαστημικό ορόσημο, αλλά όχι χωρίς αντιπαραθέσεις. Η NASA εξέφρασε τη διαφωνία της, δηλώνοντας ότι η Κίνα δεν προσκάλεσε άμεσα τους επιστήμονές της να συμμετάσχουν στην έρευνα του σεληνιακού εδάφους. Αφού τα δείγματα μεταφέρθηκαν σε ειδικό εργαστήριο για περαιτέρω μελέτη, η εκπρόσωπος της NASA Faith McKie δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι ενώ η Κίνα συνεργάστηκε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τη Γαλλία, την Ιταλία και το Πακιστάν για την αποστολή, «η NASA δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει στη σεληνιακή έρευνα».

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, δεν έλαβε επίσης «καμία άμεση πρόσκληση» να μελετήσει τα σεληνιακά πετρώματα της Κίνας, αφού καλωσόρισε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να υποβάλουν αίτηση για τη μελέτη τους.

Η Κίνα απάντησε στις συγκεκαλυμμένες αμφιβολίες των ΗΠΑ με μια πληροφορία. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε στους Global Times ότι είναι ανοιχτοί σε διαστημικές ανταλλαγές με τις ΗΠΑ και επίσης καλωσορίζουν χώρες από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στη μελέτη των σεληνιακών δειγμάτων.

«Ωστόσο, η αμερικανική πλευρά φαίνεται να έχει ξεχάσει να αναφέρει την εγχώρια νομοθεσία της, όπως η τροπολογία Wolf. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι επιστήμονες και τα ιδρύματα των ΗΠΑ επιτρέπεται από την ίδια τους την κυβέρνηση να συμμετάσχουν σε συνεργασίες με την Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος.

Η τροπολογία Wolf, επίσης γνωστή ως τροπολογία Wolf-Dickey, είναι μια νομοθετική διάταξη που εμποδίζει τη NASA και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεργάζονται ή να συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες με την Κίνα, ειδικά με οντότητες που συνδέονται με την κυβέρνηση ή το Κομμουνιστικό Κόμμα. Προωθήθηκε από τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Frank Wolf το 2011 και συμπεριλήφθηκε στον κυβερνητικό προϋπολογισμό για να περιορίσει κάθε είδους διαστημική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στο παρασκήνιο, υπάρχει ανησυχία για την εθνική ασφάλεια στις ΗΠΑ, καθώς πολλοί νομοθέτες φοβούνται ότι η συνεργασία με την ασιατική χώρα σε θέματα που αφορούν το Διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλοπή τεχνολογίας ή σε απειλές για την κυβερνοασφάλεια και την άμυνα των ΗΠΑ.

[via]



Πηγή