Η Κίνα «απειλεί» τη SpaceX με επιτυχημένη δοκιμή δικού της επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου [Video]

0


Προσπαθώντας να καλύψει τη διαφορά από την SpaceX, η Κίνα ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμαστική πτήση και προσγείωση ενός επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου. Στις 23 Ιουνίου 2024, ο πύραυλος εκτόξευσης με υγρά καύσιμα ανήλθε σε ύψος 12 χιλιομέτρων από το Κέντρο Δορυφορικής Εκτόξευσης Jiuquan.

Οι πύραυλοι κατακόρυφης προσγείωσης υπάρχουν από την εποχή του Apollo, αλλά μόνο την τελευταία δεκαετία εταιρείες όπως η SpaceX και η Blue Origin τους έχουν μετατρέψει σε κάτι που αλλάζει τα δεδομένα. Με την ανάκτηση ενός εκτοξευτήρα άθικτου αντί να συντριβεί στον ωκεανό, μπορεί να εξοικονομηθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόστους εκτόξευσης. Επιτρέπει επίσης την εισαγωγή οικονομιών κλίμακας μέσω της δυνατότητας επέκτασης ενός υφιστάμενου στόλου πυραύλων, καθώς και την ανάπτυξη υπηρεσιών επικοινωνίας που αποφέρουν έσοδα και βασίζονται σε γιγαντιαίους δορυφόρους.

Επειδή η SpaceX έχει επικεντρωθεί στην επιστροφή των κερδών από τις υπηρεσίες εκτόξευσης στην ανάπτυξη, ο οικονομικός αντίκτυπος των ολοένα και μεγαλύτερων επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αισθητός. Ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δήλωσαν ότι αν η εταιρεία επικεντρωνόταν στις εκτοξεύσεις, το σημερινό κόστος της, περίπου 1.000 δολάρια ανά κιλό, θα μειωνόταν πολύ περισσότερο.

Δεδομένου ότι η Κίνα είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα των εκτοξεύσεων και φιλοδοξεί να γίνει η κυρίαρχη διαστημική δύναμη μέσα σε αυτόν τον αιώνα, η ανάπτυξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων είναι μια προφανής κίνηση. Υπάρχει επίσης κάποια επείγουσα ανάγκη λόγω των σημερινών οικονομικών δυσκολιών της Κίνας και της ανάγκης να εδραιωθεί η παρουσία επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων τόσο στον τομέα των βαρέων όσο και των μικρών φορτίων πριν ο ανταγωνισμός πάρει πολύ μεγάλο προβάδισμα.

Ο τελευταίος πύραυλος αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την Eighth Academy της China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) ως τεχνολογικός δείκτης για μεταγενέστερα, μεγαλύτερα οχήματα. Με διάμετρο 3,8 μέτρα, ο πύραυλος χρησιμοποιεί τρεις κινητήρες υγρού οξυγόνου/μεθανίου μεταβλητής ώσης και διαθέτει τέσσερα πτυσσόμενα πόδια προσγείωσης με ειδικό σύστημα απορρόφησης κραδασμών.

Σύμφωνα με το CASC, αυτή ήταν η πρώτη πτήση του μεγαλύτερου σε κλίμακα πυραύλου κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης της Κίνας, καθώς και η πρώτη δοκιμή σε μεγάλο υψόμετρο ενός εγχώριας κατασκευής κινητήρα μεθανίου μεταβλητής ώσης. Η εξάλεπτη πτήση υποστηρίχθηκε ότι ήταν χωρίς προβλήματα, καθώς πραγματοποιήθηκε απογείωση, επιτάχυνση, ελεγχόμενη κάθοδος και προσγείωση.

Το επόμενο βήμα θα είναι η πτήση ενός μεγαλύτερου επαναχρησιμοποιήσιμου πυραύλου το 2025, με στόχο να φθάσει σε υψόμετρο 70 χιλιομέτρων.

[via]



Πηγή