Η ζώνη Kuiper είναι μια περιοχή σε σχήμα λουκουμά που περιβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του Ηλιακού μας Συστήματος. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή ως η πατρίδα του Πλούτωνα, ενός νάνου πλανήτη που αρχικά θεωρούνταν ένας από τους εννέα πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος. Δεν είναι πολλά γνωστά για τη ζώνη Kuiper, εκτός από το ότι είναι γεμάτη από “νεκρά” αντικείμενα. Τώρα, όμως, το James Webb Space Telescope ανακάλυψε νέους παγωμένους κόσμους που φαίνεται να μην είναι τελικά νεκροί.
Από περιέργεια να μάθουν περισσότερα για τη ζώνη Kuiper και τους παγωμένους ενοίκους της, οι αστρονόμοι έστρεψαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στη ζώνη. Αντί όμως να βρουν παγωμένα, άψυχα αντικείμενα, όπως αρχικά περίμεναν, οι αστρονόμοι βρήκαν μερικά “ενδιαφέροντα σημάδια θερμών εποχών σε ψυχρά μέρη”, μοιράστηκε ένας από τους ερευνητές σε δήλωσή του.
Για να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το τι έβλεπαν, οι ερευνητές έστρεψαν το τηλεσκόπιο James Webb σε δύο από τα μεγαλύτερα αντικείμενα της ζώνης Kuiper: τους Eris και Makemake. Για δεκαετίες, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι τα αντικείμενα εντός της ζώνης Kuiper ήταν διατηρημένα απομεινάρια του πρώιμου Ηλιακού Συστήματος. Ωστόσο, αυτές οι νέες παρατηρήσεις του Webb σε αυτούς τους παγωμένους κόσμους παρουσιάζουν στοιχεία που υποδηλώνουν το αντίθετο.
Διαπίστωσαν ότι το παγωμένο μεθάνιο που βρέθηκε στις επιφάνειες του Eris και του Makemake δημιουργήθηκε πιο πρόσφατα από ό,τι αναμενόταν. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτω από τους παγωμένους φλοιούς των Eris και Makemake θα υπήρχαν θερμά εσωτερικά στρώματα ικανά να προωθήσουν υγρά και αέρια στην επιφάνεια αυτών των παγωμένων κόσμων.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη που θα μπορούσε να υποδείξει πιθανές πηγές υγρού νερού κάτω από τις παγωμένες επιφάνειες των Eris και Makemake. Η αποστολή New Horizons της NASA μας βοήθησε να μάθουμε πολλά περισσότερα για τον Πλούτωνα, και οι μελλοντικές αποστολές σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσαν να μας διδάξουν περισσότερα για τους ίδιους τους Makemake και Eris.
Μέχρι τότε, το μόνο που έχουμε να δουλέψουμε είναι τα δεδομένα που καταγράφει ο James Webb από αυτούς τους παγωμένους κόσμους και διαμορφώνουν μια πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα που αναμφίβολα κάνει τους αστρονόμους να περιμένουν πώς και πώς την ευκαιρία να τους εξερευνήσουν σε μεγαλύτερο βάθος.
[via]
Μέχρι και 9 ώρες στις οθόνες – Έρχεται το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία…
Η τεχνητή νοημοσύνη εκπαιδεύεται να εντοπίζει προειδοποιητικά σημάδια στις εξετάσεις αίματος - Newsbeast play …
Σύμφωνα με νέα αναφορά του Reuters, την περασμένη εβδομάδα hackers υπέκλεψαν διάφορα extensions του Chrome.…
Ο CEO της Google, Sundar Pichai, φέρεται να δήλωσε στους υπαλλήλους της Google ότι το…
Ο εγκέφαλός μας είναι ένας πολύπλοκος και ισχυρός υπολογιστής ικανός να επεξεργάζεται πληροφορίες με μεγάλη…
Ένα μεγάλο υβρίδιο αστεροειδούς-κομήτη που περιστρέφεται μεταξύ Ποσειδώνα και Δία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εκκεντρική περίπτωση…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment