Categories: Facebook

Η εταιρεία που σαρώνει Facebook, YouTube κ.ά. για να φτιάξει τεράστια βάση με τα πρόσωπα “υπόπτων”


Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα δεδομένα των χρηστών η Facebook και γι’ αυτό η εταιρεία έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και προσφέρει νέα εργαλεία για να έχει (σχεδόν) πλήρη γνώση και έλεγχο ο κάθε χρήστης. Παρά τα όσα έγιναν, όμως, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία οι πρακτικές άλλων εταιρειών που εκμεταλλεύονται αυτά τα δεδομένα, όπως είχε γίνει με την Cambridge Analytica.

Διαβάστε επίσης: Facebook: Πιθανό πρόστιμο δισεκατομμυρίων λόγω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τα tags στις φωτογραφίες

Αυτή τη φορά μαθαίνουμε για την Terrogence, μια εταιρεία ασφαλείας που ίδρυσαν πρώην στελέχη της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Ισραήλ, η οποία αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα των χρηστών από μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες (όπως Facebook και YouTube) για να χτίσει μια τεράστια βάση με βιομετρικά δεδομένα προσώπου. Όπως αναφέρει το Forbes, η υπηρεσία Face-Int της Terrogence περιλαμβάνει τα πρόσωπα χιλιάδων υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες, τα οποία έχουν εξαχθεί από 35.000+ videos και φωτογραφίες.

Η Terrogence και η “μαμά” εταιρεία Verint, παρέχουν τεχνολογία και τεχνογνωσία στην κυβέρνηση των ΗΠΑ (όπως η NSA και το Ναυτικό). Ουσιαστικά, δίνουν πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον οπλισμό και τις τακτικές που ακολουθούν οι τρομοκράτες, με τα δεδομένα αυτά να μαζεύονται από τα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. online προφίλ, φωτογραφίες προσώπων).

Επιπλέον, σε φυλλάδιο της εταιρείας αναφέρεται ότι η Terrogence ειδικεύεται στην “δημιουργία και λειτουργία εικονικών οντοτήτων στον online χώρο, οι οποίες έχουν νόμιμη πρόσβαση στα social media, φέρονται φυσιολογικά, κερδίζουν την εμπιστοσύνη και δημιουργούν δεσμούς με απώτερο στόχο τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών”. Με πιο απλά λόγια; Δημιουργούν ψεύτικα προφίλ για να κατασκοπεύουν τους υπόλοιπους χρήστες.

Διαβάστε επίσης: Η Κίνα επεκτείνει την χρήση γυαλιών με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και στους δρόμους, όχι μόνο για εγκληματίες…

Πριν από μερικές ημέρες, η “μαμά” Verint λάνσαρε ένα νέο πρόγραμμα αναγνώρισης προσώπου με ονομασία FaceDetect, το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζει τους χρήστες, αλλά επιτρέπει στους διαχειριστές να τους προσθέτουν άμεσα ως υπόπτους στις σχετικές λίστες. Επομένως, η “έρευνα” των δύο εταιρειών μάλλον δύσκολα περιορίζεται σε υπόπτους για την τρομοκρατία…

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να τρέχει ήδη πρόγραμμα υπό την αιγίδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την δημιουργία βάσης δεδομένων με τα πρόσωπα των χρηστών, όπως αυτό που έχει παραδεχτεί εδώ και αρκετό καιρό η Κίνα.

Οι αποκαλύψεις για την Terrogence αποτελούν, επίσης, ένα καλό παράδειγμα για να αντιληφθούμε ότι η Cambridge Analytica ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου για ό,τι μπορεί να συμβαίνει με τα δεδομένα που μοιραζόμαστε “ελαφρά τη καρδία” στα κοινωνικά δίκτυα.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Romulus, διαθέσιμο από σήμερα στο Disney+

Η ταινία θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας, «Alien: Romulus», της 20th Century Studios, είναι τώρα διαθέσιμη, αποκλειστικά…

6 ώρες ago

Ξεκινά ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ), ο οποίος θα διεξαχθεί…

6 ώρες ago

Επίσημα με οθόνες OLED και μεγάλη ανθεκτικότητα

Η Garmin ανακοίνωσε τη νέα σειρά Instinct 3, την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά ανθεκτικών…

6 ώρες ago

Ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ

Σε νέα εποχή εισέρχονται από σήμερα, 15 Ιανουαρίου, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με πιο…

6 ώρες ago

Νέες λειτουργίες και αντίδραση σε μηνύματα με διπλό tap

Το WhatsApp γιορτάζει το νέο έτος με την παρουσίαση μερικών νέων λειτουργιών που επισημοποιήθηκαν σήμερα.…

10 ώρες ago

Winter Sales: Ασυναγώνιστες προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας από την Huawei

Με τον χειμώνα να κυριαρχεί και να δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις,…

10 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.