Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια πιθανή εξήγηση για το πώς ο Ιησούς πραγματοποίησε ένα από τα πιο διάσημα θαύματα του.
Η Βίβλος περιλαμβάνει δύο αναφορές του Χριστού που μετατρέπει τις αποτυχημένες προσπάθειες ψαρέματος των ψαράδων σε τεράστια αλιεύματα που έτρεφαν τις κοινότητές τους για εβδομάδες. Τα θαύματα λέγεται ότι έγιναν στη λίμνη Kinneret του Ισραήλ, όπου ο Ιησούς κήρυξε. Τώρα, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει σε ορισμένες εποχές του έτους μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο.
Οι ερευνητές του Λιμνολογικού Εργαστηρίου της Kinneret στο Ισραήλ διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου βαθιά στη λεκάνη των υδάτων της λίμνης Kinneret. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των ανθοφοριών φυτοπλαγκτού που εμποδίζουν το οξυγόνο, με αποτέλεσμα τα ψάρια να ασφυκτιούν μέχρι θανάτου. Εντόπισαν δύο περιστατικά το 2012, κατά τα οποία χιλιάδες νεκρά ψάρια επέπλεαν στην επιφάνεια κατά μήκος 2,4 μιλίων της όχθης της λίμνης.
Οι ερευνητές έγραψαν: «Η μελέτη μας μπορεί να εξηγήσει την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ψαριών που συλλέγονται εύκολα κοντά στην ακτή και περιγράφονται στις βιβλικές αφηγήσεις».
Η θεωρία υποστηρίζει την ιδέα πως ο Ιησούς και τα θαύματα του που έβγαλαν πάνω από εκατό ψάρια από τη θάλασσα ήταν αληθινά. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις της μελέτης έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για το αν οι πράξεις του Ιησού ήταν πραγματικά θαύματα ή αν απλώς συνέπεσαν με τα φυσικά στοιχεία της λίμνης.
Η θαυματουργική αλίευση ψαριών συνέβη σε δύο γεγονότα και εμφανίζεται στα Ευαγγέλια του Λουκά και του Ιωάννη. Τα θαύματα συνέβησαν στη λίμνη Κιννερέτ, η οποία πιστεύεται ότι είναι η βιβλική Θάλασσα της Γαλιλαίας που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη.
Σε μια εξιστόρηση, ο Ιησούς έδωσε εντολή στον Σίμωνα Πέτρο, έναν ψαρά που δεν είχε πιάσει κανένα ψάρι εκείνο το βράδυ, να ρίξει το δίχτυ του στο νερό για άλλη μια φορά. Ο Πέτρος υπάκουσε τον Ιησού και έπιασε τόσα πολλά ψάρια που τα δίχτυα σχεδόν έσπασαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ζητήσουν από μια άλλη βάρκα να τους βοηθήσει να φέρουν τα ψάρια στην ακτή.
Στο κατά Ιωάννη 21:11, η Βίβλος περιγράφει τη σκηνή λέγοντας: «Ο Σίμων Πέτρος ανέβηκε στο πλοίο και έσυρε το δίχτυ στην ακτή. Ήταν γεμάτο από 153 μεγάλα ψάρια, αλλά ακόμη και με τόσα πολλά το δίχτυ δεν σκίστηκε». Ο Ιησούς εμφανίστηκε και πάλι στους μαθητές του μετά την Ανάσταση του στο Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο και επανέλαβε το θαύμα, καθοδηγώντας τους να ρίξουν το δίχτυ τους στη δεξιά πλευρά της βάρκας, με αποτέλεσμα άλλη μια μεγάλη ψαριά.
Οι ερευνητές θέλησαν να αποκαλύψουν τι θα μπορούσε να κάνει τους ψαράδες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε χιλιάδες ψάρια. Τοποθέτησαν αισθητήρες στη λίμνη για να παρακολουθούν τις θερμοκρασίες στη στήλη του νερού και την κατεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου και τα δεδομένα έδειξαν ότι τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό οφείλονταν σε ισχυρούς ανέμους που έπνεαν από τα δυτικά.
Ο Yael Amitai, φυσικός λιμνολόγος από το εργαστήριο Kinneret, δήλωσε στους Times of Israel: «Η Θάλασσα της Γαλιλαίας είναι μια στρωματοποιημένη λίμνη. Το ανώτερο στρώμα είναι θερμό και οξυγονωμένο, ενώ το κατώτερο στρώμα είναι ψυχρό και στερείται οξυγόνου».
Η λίμνη Κιννερέτ είναι μια θερμό-μονομετρική λίμνη που σημαίνει ότι η επιφανειακή θερμοκρασία δεν πέφτει ποτέ κάτω από τoυς 4 ºC και θα διαχωριστεί σε στρώματα νερού με διαφορετικές θερμοκρασίες λόγω της διαφοράς στην πυκνότητα του νερού. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται θερμική στρωμάτωση, συμβαίνει δύο φορές το χρόνο και αναμειγνύει το θερμότερο ανώτερο στρώμα νερού με το ψυχρότερο κατώτερο στρώμα νερού για να παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρη τη λίμνη.
Εντός τεσσάρων έως έξι εβδομάδων από τη θερμική στρωμάτωση που λαμβάνει χώρα τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, η λίμνη Kinneret γίνεται ανοξική, δηλαδή ουσιαστικά στερείται οποιουδήποτε οξυγόνου και δεν μπορεί να υποστηρίξει την περισσότερη υδρόβια ζωή. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2012 βρέθηκαν κυρίως ζωοπλαγκτόζωα κυπρίνια, τα οποία είναι το πιο άφθονο είδος ψαριού στη λίμνη, κατά μήκος της ακτής της λίμνης, αλλά ανακαλύφθηκαν επίσης μερικά μεγαλύτερα νεκρά ψάρια, όπως κυπρίνοι, γατόψαρα, τιλάπια και μπαρμπούνια.
Η μελέτη αναφέρει ότι αυτά τα «συμβάντα θανάτωσης ψαριών συμβαίνουν μόνο σε έτη με έντονες ανοιξιάτικες ανθίσεις φυτοπλαγκτού». Το φυτοπλαγκτόν είναι μια μικροσκοπική άλγη που χρησιμοποιεί το φως του Ήλιου για να παράγει τη δική της τροφή, αλλά όταν ένα είδος αναπαράγεται γρήγορα, μπορεί να παράγει τοξίνες που δημιουργούν νεκρές ζώνες με έλλειψη οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να σκοτώσουν τα ψάρια.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει μια τοποθεσία και ένα χρονικό πλαίσιο για τα βιβλικά θαύματα κοντά στην Τάμπγκα, που καταγράφονται στο θαύμα των άρτων και των ψαριών και στη θαυματουργική αλίευση ψαριών», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Water Resources Research.
Πρότειναν ότι οι συνθήκες της λίμνης εκείνη την εποχή ήταν παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σήμερα και «πριν από 2.000 χρόνια, όταν έλαβαν χώρα τα βιβλικά θαύματα, η λεκάνη απορροής της λίμνης Kinneret κατοικούνταν πυκνά από γεωργούς που αριθμούσαν περίπου 200.000 άτομα, κάτι που είναι παρόμοιο με τον σημερινό πληθυσμό της περιοχής».
[via]
Είναι η έκτη ημέρα της καθημερινής περιόδου δωρεάν προσφορών του Epic Games Store και απλά…
Από τι αποτελείται η ύλη που αντιλαμβανόμαστε στο Σύμπαν; Αρχικά, υπάρχουν οι συνήθεις ύποπτοι, όπως…
Τα σχέδια της Apple να λανσάρει ένα iPhone με μηδενικά περιθώρια οθόνης (bezels) ενδέχεται να…
Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν για τις εορταστικές τους αγορές, προηγμένα προϊόντα τεχνολογίας σε COSMOTE…
Φανταστείτε μια τηλεόραση που σας μεταφέρει σε άλλους κόσμους, με χρώματα τόσο ζωντανά που νιώθετε…
Η ρωσική εταιρεία hosting RUVDS ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μεταφέρει έναν server σε μία…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment