Η εξερεύνηση της Σελήνης και του Άρη θα μπορούσε να γίνει με τηλεχειριζόμενα ρομπότ

0


Οι πρώτες δοκιμές σε τηλεχειριζόμενα ρομπότ, ενόψει της πιθανής χρήσης τους στη Σελήνη, έδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ της Αγγλίας δοκίμασαν ένα νέο σύστημα τηλεχειρισμού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπικοινωνιών του ESA στο Harwell του Oxfordshire.

Η προσέγγιση είναι λίγο διαφορετική από τη συνηθισμένη: χρησιμοποιώντας την εικονική προσομοίωση ενός ρόβερ, οι ερευνητές μπόρεσαν να ελιχθούν με έναν ρομποτικό βραχίονα για να συλλέξουν ένα δείγμα προσομοιωμένου σεληνιακού ρεγολίθου. Με την προσέγγιση αυτή αποφεύγεται η ανάγκη χρήσης video feed, το οποίο μπορεί να παρουσιάζει καθυστέρηση λόγω του χρόνου υστέρησης 1,3 δευτερολέπτων μεταξύ της Γης και της Σελήνης. Ο Joe Louca, του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτή η προσομοίωση θα μπορούσε να μας βοηθήσει να χειριζόμαστε τα σεληνιακά ρομπότ εξ αποστάσεως από τη Γη, αποφεύγοντας το πρόβλημα των καθυστερήσεων του σήματος».

Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης «απτικές» αλληλεπιδράσεις, οι οποίες παρέχουν στον χειριστή μια αίσθηση αφής, προσομοιώνοντας τις ιδιότητες του σεληνιακού ρεγολίθου σε συνθήκες χαμηλής έντασης. Αυτό επιτρέπει στους χειριστές να έχουν καλύτερη αντίληψη της δύναμης που απαιτείται για την εκσκαφή ή την ανύψωση δειγμάτων.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση αστροναυτών, δίνοντας τους μια ρεαλιστική προσομοίωση των σεληνιακών συνθηκών πριν από τις μελλοντικές αποστολές.

Όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή, τα σήματα μεταξύ των χειριστών στη Γη και των ρομποτικών αποστολών στη Σελήνη θα μπορούσαν στο μέλλον να μεταδίδονται μέσω δορυφόρων του προγράμματος Moonlight του ESA. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν νέες δυνατότητες για την εξερεύνηση της Σελήνης και ενδεχομένως του Άρη, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια και ευελιξία στις απομακρυσμένες ρομποτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, εκπονούνται και άλλα projects σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού μας δορυφόρου. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ρόβερ FLIP της Astrolab, ένα μικρότερο μοντέλο που προορίζεται κυρίως για αποστολές τεχνολογικής επίδειξης. Το FLIP, με βάρος μισού τόνου και ωφέλιμο φορτίο μεταξύ 30 και 50 κιλών, σχεδιάζεται να εκτοξευθεί ήδη από τα τέλη του 2025.

[via]



Πηγή