Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τελικά τον πρώτο ολοκληρωμένο κανονισμό για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο, το περίφημο AI Act.
Οι εκπρόσωποι και των 27 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την πράξη-ορόσημο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Το τελικό κείμενο για τους εναρμονισμένους κανόνες συμφωνήθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είχαν εκφράσει καθυστερημένα επιφυλάξεις για τα σχέδια. Η τριάδα είχε ζητήσει περιορισμένη ρύθμιση των μοντέλων θεμελίωσης, μιας τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης γενικού σκοπού που υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Τα μοντέλα θεμελίωσης GPT, για παράδειγμα, στηρίζουν το ChatGPT του OpenAI.
Η Γαλλία ήταν η τελευταία που είχε κρατήσει στάση αναμονής στη συμφωνία, αλλά τελικά απέσυρε τις αντιρρήσεις της πρόσφατα, αφού εξασφάλισε πρόσθετους όρους. Αυτό άνοιξε το δρόμο για την τελική συμφωνία. Οι νομοθέτες ελπίζουν ότι το σύμφωνο θα δώσει στο μπλοκ ένα πλεονέκτημα έναντι των διεθνών ανταγωνιστών του.
Οι ΗΠΑ έχουν αργήσει να ρυθμίσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη, προτιμώντας να αφήσουν τον τεχνολογικό τομέα να προωθήσει τις εξελίξεις. Η Κίνα, εν τω μεταξύ, έθεσε σε ισχύ νέους κανόνες για τη παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν έχει ακόμη εγκρίνει έναν ολοκληρωμένο νόμο για την τεχνολογία. Ως εκ τούτου, το σφαιρικό νομοσχέδιο της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το πρώτο του είδους του που υιοθετείται και πλέον το μπλοκ θα περάσει στο στάδιο της εφαρμογής, όπου θα συνεχιστεί η άσκηση πίεσης.
Ορισμένοι επικριτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές αλλαγές στο νόμο, ενώ άλλοι φοβούνται ότι οι ισχύοντες κανόνες θα εμποδίσουν την καινοτομία.
«Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση σε αυτή τη διαδικασία για να αποτρέψουμε την αποδυνάμωση της αρχικής πρόθεσης του νόμου της ΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε η Bruna de Castro e Silva, ειδικός στη διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Saidot. «Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς των εταιρειών είναι σε θέση να κατανοήσουν τον λόγο για τις πολιτικές της ΕΕ και τι μπορούν να κάνουν για να τις ακολουθήσουν. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφανείς κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες συνυφαίνουν τη διακυβέρνηση με την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την κλιμάκωση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, υιοθετώντας το είδος της διεπιστημονικής και διατομεακής προσέγγισης που απαιτείται για να υπάρξει πραγματική αλλαγή».
Η Genki δημοσίευσε την πιο αληθοφανή και εκτενή διαρροή για το πολυαναμενόμενο Nintendo Switch 2.…
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση της Meta να σταματήσει το fact-checking…
To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης…
Αλέξανδρος Πέππας: Από τον Κάλαμο στην Ιρλανδία και στην Microsoft για να δουλέψει πάνω στην…
Το CES 2025 μας έφερε ένα κύμα ανακοινώσεων για laptops και desktops, καθώς πολλοί κατασκευαστές…
Η Microsoft έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη, ενώ η Sony έχει πάρει το στέμμα της πιο…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment