Categories: Technology

«Ημέρα μηδέν»: Γιατί τα GPS κινδυνεύουν να «τρελαθούν» στις 6 Απριλίου προκαλώντας χάος στις μεταφορές και τις χρηματαγορές


Κίνδυνος κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες σε διάφορους τομείς απειλεί ορισμένα συστήματα GPS στις 6 Απριλίου λόγω ενός ημερολογιακού λάθους σε υπολογιστές.

Ειδικοί επεσήμαναν στο συνέδριο RSA 2019 για την ασφάλεια στο San Francisco ότι τα παλαιότερα συστήματα GPS ενδέχεται να πληγούν από έναν ιό σαν τον Υ2Κ -τον λεγόμενο «ιό της χιλιετίας», που πολλοί ανέμεναν ότι λόγω της μετάβασης στην ημερομονία 01-01-00 θα μηδένιζε τα ρολόγια όλων των υπολογιστών-. Κάτι ανάλογο, αναμένεται να συμβεί και σε παλαιότερους δέκτες του Συστήματος Εντοπισμού Γεωγραφικής Θέσης λόγω του GPS Week Rollover, με αποτέλεσμα τα ημερολόγια των συσκευών αυτών να μηδενιστούν, καθώς θα έχουν «ξεμείνει» από χρόνο τερματίζοντας τα κοντέρ τους.

Τεράστια προβλήματα μπορεί να προκύψουν σε διάφορους τομείς, ειδικά σε εκείνον των αερομεταφορών καθώς ενδέχεται να επηρεαστούν τα συστήματα πλοήγησης αεροσκαφών, με τον Μπιλ Μάλικ, αντιπρόεδρο της εταιρείας κυβερνο-ασφάλειας Trend Micro να δηλώνει ότι θα αποφύγει τις πτήσεις στις 6 Απριλίου. «Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διαδεδομένες επειδή πάρα πολλά συστήματα έχουν ενσωματώσει στη λειτουργία τους το GPS. Στα λιμάνια οι γερανοί χρησιμοποιούν GPS για να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν κοντέινερ αυτομάτως. Συστήματα δημόσιας ασφάλειας έχουν ενσωματώσει GPS, όπως και συστήματα παρατήρησης της κυκλοφορίας σε γέφυρες».

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της τεχνολογίας, μάλιστα η αμερικανική το έκανε εδώ και έναν χρόνο.

Προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επίσης και τα συστήματα πλοήγησης σε παλαιότερα πλοία, χρηματαγορές, εταιρείες παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικά συστήματα ελέγχου καθώς και δίκτυα τηλεπικοινωνιών, όχι όμως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, που δέχονται, συνήθως, τακτικές αναβαθμίσεις λογισμικού.

Η πηγή του προβλήματος

Το Σύστημα Εντοπισμού Γεωγραφικής Θέσης χρησιμοποιεί δική του ημερολογιακή και ωρολογιακή κλίμακα, που βασίζεται στην καταμέτρηση των εβδομάδων και των δευτερολέπτων ανά εβδομάδα για να μπορούν οι δορυφόροι του να ορίζουν επακριβώς οποιαδήποτε γεωγραφική τοποθεσία.

Τα GPS μπορούν να μετρήσουν μέχρι 1024 εβδομάδες προτού μηδενίσουν μετά απο 19,7 έτη. Η πρώτη εβδομάδα που άρχισε να καταμετράται ήταν η Κυριακή, 6 Ιανουαρίου του 1980. Το πρώτο rollover έγινε στις 21 Αυγούστου 1999 και το Σάββατο 6 Απριλίου συμπληρώνεται ο δεύτερος κύκλος καταμέτρησης και θα πρέπει να ξεκινήσει νέος πάλι από το 0 μέχρι το 1023.

Το πρόβλημα δημιουργείται όταν το rollover προκαλεί σύγχυση σε δέκτες ή λογισμικό του GPS.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News
Tags: GPS

Recent Posts

Romulus, διαθέσιμο από σήμερα στο Disney+

Η ταινία θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας, «Alien: Romulus», της 20th Century Studios, είναι τώρα διαθέσιμη, αποκλειστικά…

13 ώρες ago

Ξεκινά ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ), ο οποίος θα διεξαχθεί…

13 ώρες ago

Επίσημα με οθόνες OLED και μεγάλη ανθεκτικότητα

Η Garmin ανακοίνωσε τη νέα σειρά Instinct 3, την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά ανθεκτικών…

13 ώρες ago

Ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του ΟΑΣΑ

Σε νέα εποχή εισέρχονται από σήμερα, 15 Ιανουαρίου, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με πιο…

13 ώρες ago

Νέες λειτουργίες και αντίδραση σε μηνύματα με διπλό tap

Το WhatsApp γιορτάζει το νέο έτος με την παρουσίαση μερικών νέων λειτουργιών που επισημοποιήθηκαν σήμερα.…

17 ώρες ago

Winter Sales: Ασυναγώνιστες προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας από την Huawei

Με τον χειμώνα να κυριαρχεί και να δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις,…

17 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.