Η Clearview AI δεν φαίνεται να πτοείται από τις μαζικές καταγγελίες των πολιτών σε διάφορες χώρες που αφορούν την αμφιλεγόμενη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που αναπτύσσει. Η εταιρεία ισχυριζόταν πέρυσι πως έχει στα χέρια της τη μεγαλύτερη γνωστή βάση δεδομένων με περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες προσώπου που συλλέγονται κυρίως από τα κοινωνικά δίκτυα και τώρα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μετόχων της πως όχι μόνο δεν θα σταματήσει τη συλλογή τους, αλλά σκοπεύει να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια φωτογραφίες για να διασφαλίσει πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της Γης συμπεριλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της.
Η αποκάλυψη έγινε από τη The Washington Post, η οποία κατάφερε να πάρει στα χέρια της την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη συνάντηση των μετόχων της Clearview AI. Σε αυτήν αναφέρεται ότι κάθε μήνα συλλέγει περισσότερες από 1.5 δισ. φωτογραφίες, έχει ξεπεράσει πλέον τα 10 δισ. στη βάση δεδομένων και…ζητά χρηματοδότηση από τους επενδυτές ύψους $50 εκατ. για να πετύχει τον στόχο των 100 δισ. φωτογραφιών. Η Clearview AI μιλά για δημιουργία νέων προϊόντων, ενώ μέρος των $50 εκατ. της χρηματοδότησης που ζητά αφορά το «λάδωμα» των κατάλληλων γραναζιών για να βγαίνουν «ευνοϊκές ρυθμιστικές αποφάσεις».
Η The Washington Post σημειώνει πως η βάση δεδομένων της Clearview AI χτίστηκε παράνομα χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών και των ιστοσελίδων – κοινωνικών δικτύων. Ήδη οι Facebook, Google, Twitter και YouTube έχουν απαιτήσει από την Clearview AI να σταματήσει τη συλλογή των φωτογραφιών και να διαγράψει ό,τι έχει πάρει στα χέρια της μέχρι στιγμής, ωστόσο, η τελευταία αντιτείνεται πως η βάση της προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Στην παρουσίαση αναφέρεται πως η Clearview AI θέλει να επεκταθεί σε περισσότερα προϊόντα πέραν της δημιουργίας βάσης δεδομένων για την Αστυνομία, όπως για παράδειγμα των έλεγχο των εργατών στις μεγάλες βιομηχανίες, και πραγματοποιεί έρευνες για νέες τεχνολογίες που θα μπορούσαν να αναγνωρίζουν κάποιον από τον τρόπο που περπατά, να εντοπίζουν την τοποθεσία του από μία φωτογραφία ή ακόμη και να σαρώνουν τα δακτυλικά αποτυπωμάτα τους από απόσταση.
Η ιστοσελίδα Ars Tecnica επικοινώνησε με τον ιδρυτή και CEO της Clearview AI, κ. Hoan Ton-That, και έλαβε την εξής απάντηση:
Η βάση δεδομένων της Clearview AI δημιουργήθηκε με δημόσια διαθέσιμες φωτογραφίες που συλλέχθηκαν νόμιμα, όπως γίνεται από κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης συμπεριλαμβανόμενης της Google. Χρησιμοποιείται από αρχές επιβολής του νόμου για έρευνες μετά από εγκλήματα προκειμένου να βοηθηθούν στον εντοπισμό των εγκληματιών
Ο Hoan Ton-That δήλωσε στη The Washington Post ότι η εταιρεία συλλέγει φωτογραφίες από εκατομμύρια διαφορετικές ιστοσελίδες που είναι διαθέσιμες δημόσια. Ακόμη, η Clearview AI δεν έχει αποφασίσει αν σκοπεύει να πουλήσει την υπηρεσία αναγνώρισης προσώπου σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Ισχυρίζεται, ακόμη, πως έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την τεχνολογία της μεγάλες εταιρείες όπως οι Airbnb, Lyft και Uber.
Η επίσημη ιστοσελίδα της Cleaview AI αναφέρει τις αρχές της εταιρείας:
Η Clearview AI προς το παρόν προσφέρει τις λύσεις της μόνο σε μια κατηγορία πελατών, τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Περιορίζει τη χρήση του συστήματος της αποκλειστικά σε υπηρεσία που αφορούν την επιβολή του νόμου.
Κάθε φωτογραφία στη βάση δεδομένων μας θα μπορούσε να είναι ένα στοιχείο που θα σώσει μια ζωή, θα αποδώσει δικαιοσύνη σε αθώα θύματα, θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη λανθασμένη αναγνώριση ή θα απελευθερώσει έναν αθώο κατηγορούμενο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αστυνομία στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε την τεχνολογία της Clearview AI για αν προχωρήσει σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του κινήματος Black Lives Matter, αλλά και για την αναγνώριση των δραστών της εισβολής στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.
Όπως είναι λογικό, η Clearview AI αντιμετωπίζει δεκάδες αγωγές παγκοσμίως και μάλιστα έχασε αυτήν την εβδομάδα μια δίκη για παραβίαση ενός νόμου περί ιδιωτικότητας στην πολιτεία Illinois. Ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς περί προστασίας της τεχνολογίας της από την Πρώτη Τροπολογία και επιτρέπει τη συνέχιση των υπόλοιπων αγωγών που εκκρεμούν εναντίον της.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
[via]
Το «Εxperience AI» της Google έρχεται να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτικούς σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης -…
Τι κοινό έχουν οι OpenAI, Anthropic και Meta; Είναι τεχνολογικοί γίγαντες που πρόσφατα δάνεισαν την…
«Θέλω να βγάλω (νέα) ταυτότητα» – «Τσίπουρο πίνεις;»: Γενέθλια για το mAigov, οι 10 πιο…
Μαζί με το νέο Gemini 2.0, η Google ανακοίνωσε σήμερα μια νέα λειτουργία που ονομάζεται…
Μια δυσχερής διακοπή υπηρεσιών έπληξε αρκετές από τις εφαρμογές της Meta, με χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως…
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο του Gemini 1.5, το τμήμα DeepMind της Google…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment