Με δεδομένο ότι ο κβαντικός κόσμος λειτουργεί με διαφορετικούς κανόνες από τον αυτόν στον οποίο ζούμε, μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να εξετάσει αν θα μπορούσε να υπάρξει ταξίδι στον χρόνο μέσω μιας ενδιαφέρουσας προσομοίωσης. Αν και κανένα κβαντικό σωματίδιο δεν πήγε πίσω στο χρόνο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι στην προσομοίωση επιτεύχθηκε «αποτελεσματικό ταξίδι στο χρόνο», χάρη στον παράξενο τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν τα κβαντικά σωματίδια.
Αυτή η αλληλεπίδραση ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή (ή σύζευξη ή εναγκαλισμος αν θέλετε) και περιγράφει το πότε τα χαρακτηριστικά δύο ή περισσοτέρων κβαντικών σωματιδίων προσδιορίζονται το ένα από το άλλο. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζοντας τις ιδιότητες του ενός διεμπλεκόμενου σωματιδίου μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για το άλλο, ανεξάρτητα από την απόσταση μεταξύ τους. Η διεμπλοκή τους είναι σε κβαντικό επίπεδο, οπότε η φυσική τους απόσταση δεν επηρεάζει τη σχέση. Μια αλλαγή σε ένα κβαντικό σωματίδιο στη Γη που είναι συζευγμένο με ένα άλλο κβαντικό σωματίδιο που βρίσκεται 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά θα σήμαινε αλλαγή της συμπεριφοράς κάποιου πράγματος στο μακρινό παρελθόν.
Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στον Χρόνο: Καλό το Dark, αλλά τι ισχύει στην Κβαντική Φυσική;
Η πρόσφατη έρευνα διερευνά την πιθανότητα ύπαρξης των καμπυλών κλειστού χρόνου, μιας υποθετικής διαδρομής πίσω στο χρόνο. Ο Stephen Hawking διατύπωσε το 1992 στην εργασία του “Chronology protection conjecture” ότι οι νόμοι της Κλασικής Φυσικής δεν επιτρέπουν την ύπαρξη κλειστών χρονικά ομοιόμορφων καμπυλών – επομένως, το ταξίδι στο χρόνο είναι αδύνατο. Οι ερευνητές, όμως, αναφέρουν στην μελέτη τους πως «θα μπορούσαν να προσομοιωθούν πιθανολογικά από κυκλώματα κβαντικής τηλεμεταφοράς». Στην προσομοίωση τους, πάντως, το φαινομενικό ταξίδι στο χρόνο παρατηρήθηκε μία φορά στις τέσσερις – το ποσοστό αποτυχίας ήταν 75%.
«Το πείραμα που περιγράφουμε φαίνεται αδύνατο να επιλυθεί με την τυπική (όχι κβαντική) φυσική, η οποία υπακούει στη φυσιολογική ροή του χρόνου», δήλωσε ο David Arvidsson-Shukur, κβαντικός φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Έτσι, φαίνεται ότι η κβαντική διεμπλοκή θα μπορούσε να δημιουργήσει περιπτώσεις που ουσιαστικά μοιάζουν με ταξίδι στο χρόνο».
«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν κλειστές χρονικές καμπύλες στην πραγματικότητα. Οι νόμοι της φυσικής που γνωρίζουμε επιτρέπουν την ύπαρξη τους, αλλά αυτοί οι νόμοι είναι ελλιπείς- με πιο κραυγαλέο παράδειγμα το γεγονός ότι δεν έχουμε θεωρία της κβαντικής βαρύτητας», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Nicole Yunger Halpern, φυσικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας και στο Πανεπιστήμιο του Maryland στο College Par. «Ανεξάρτητα όμως από το αν υπάρχουν πραγματικές κλειστές χρονικέ καμπύλες, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την κβαντική διεμπλοκή για να τις προσομοιώσει, όπως έδειξαν και άλλοι πριν γράψουμε την εργασία μας».
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!