Categories: Gadgets

Ερευνητές «ξύπνησαν» σκουλήκια που ήταν παγωμένα για 46 χιλιάδες χρόνια


Πριν από περίπου 46.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Ανώτερου Πλειστόκαινου, αν παραμείνουμε στη γεωλογική κλίμακα χρόνου, δύο σκουλήκια που ανήκαν στο είδος των νηματοειδών παγιδεύτηκαν στον μόνιμο παγετώνα της Σιβηρίας. Πρόκειται για μια περιοχή του πλανήτη που παρέμεινε παγωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποτελεί το επίκεντρο πολλών επιστημονικών προγραμμάτων που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την εξέλιξη.

Δεδομένου ότι το σιβηρικό μόνιμο στρώμα πάγου θεωρείται ένα αξιόλογο χρονικό παράθυρο προς το παρελθόν, ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικοχημικών και Βιολογικών Προβλημάτων στην Εδαφολογία RAS στη Ρωσία ανακάλυψαν τα προαναφερθέντα σκουλήκια μέσα σε κάποιο απολιθωμένο λαγούμι κατά τη διάρκεια μιας εκ των ερευνών τους το 2018. Όπως εξηγεί το γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck, μετά την απόψυξή τους άρχισαν να κινούνται όπως χιλιάδες χρόνια πριν!

Ο προσδιορισμός του χρόνου κατάψυξης αυτών των πλασμάτων ήταν απαραίτητος για τους ερευνητές. Σε αυτή την περίπτωση, η χρονολόγηση με βάση τον άνθρακα έδειξε ότι τα σκουλήκια παρέμειναν έτσι μεταξύ 45.839 και 47.769 ετών. Κάτι εκπληκτικό, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί κανένα νηματοειδές ικανό να φτάσει σε μια κατάσταση λήθαργου γνωστή ως «κρυπτοβίωση» για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν και η κρυπτοβίωση αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο, το εύρημα αυτό επιτρέπει την ταυτοποίηση δύο γονιδίων-κλειδιών για την κατάσταση αυτή. Συγκεκριμένα, τα ίδια αυτά γονίδια είχαν εντοπιστεί σε έναν νηματοειδή που ονομάζεται Caenorhabditis elegans, ο οποίος είχε φτάσει στην κρυπτοβίωση, αλλά όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο. Το επόμενο βήμα αφορούσε την αξιολόγηση της ικανότητας επιβίωσης των σκουληκιών που ονομάζονται Panagrolaimus kolymaensis.

Σε εργαστηριακές δοκιμές, διαπιστώθηκε ότι ένας τύπος σακχάρου που ονομάζεται τρεαλόζη είναι απαραίτητος για την κρυπτοβίωση, μια διαδικασία που ίσως σε κάποιο μακρινό μέλλον θα μπορούσε να αναπαραχθεί από τον άνθρωπο, επισημαίνουν οι ερευνητές. Χωρίς αυτό το σάκχαρο, επισημαίνεται στη μελέτη, τα σκουλήκια δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τη διαδικασία της κατάψυξης και της αφυδάτωσης, η οποία θα οδηγούσε στο θάνατό τους.

Από τη στιγμή που ο Panagrolaimus kolymaensis έχει χρόνο ημιζωής λίγων ημερών, οι ερευνητές είχαν περιορισμένο χρόνο για να διεξάγουν ένα μεγάλο μέρος των μελετών τους. «Τα ευρήματα αυτά έχουν αντίκτυπο στην κατανόηση των εξελικτικών διαδικασιών , καθώς οι χρονικές περίοδοι των γενεών μπορεί να κυμαίνονται από ημέρες έως χιλιετίες», λέει ο Philip Schiffer, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τριπλασιάστηκαν τα clicks σε phishing emails μέσα στο 2024

Ο αριθμός των εργαζομένων που κάνουν κλικ σε phishing links σημείωσε σημαντική αύξηση το 2024,…

4 ώρες ago

Η LG παρουσιάζει στο CES 2025 μια μέρα με Affectionate Intelligence

Η LG Electronics (LG) παρουσίασε το όραμά της για τις εμπειρίες πελατών με τεχνητή νοημοσύνη…

4 ώρες ago

Οι νέες φορητές παιχνιδοκονσόλες της εταιρείας [CES 2025]

Η Acer παρουσίασε στο CES 2025 τις νέες φορητές συσκευές για gaming Nitro Blaze 8…

4 ώρες ago

Η παρουσία της Sony στο CES 2025

Η Sony Group Corporation («Sony») συμμετέχει στη CES 2025, που πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας, Νεβάδα,…

4 ώρες ago

Η Samsung Επεκτείνει το Όραμα «AI for All» στη CES 2025

Η Samsung Electronics Co., Ltd. παρουσίασε το νέο της όραμα «AI for All» στη CES…

5 ώρες ago

Στόχος η Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη (AGI) και η Υπερ-Νοημοσύνη για το 2025

Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog, ο CEO της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε πως…

5 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.