Η εξέλιξη των βιοαισθητήρων, όπως και η συνεχής ανάπτυξη των IoT συσκευών, έχουν οδηγήσει τους ερευνητές στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών σχετικά με τις μπαταρίες, καθώς θέλουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία χωρίς να επηρεάζουν το μέγεθος των συσκευών ή την τοποθέτηση των υπόλοιπων εξαρτημάτων στο εσωτερικό τους.
Με αυτό το σκεπτικό, οι ερευνητές των Chemnitz University of Technology, IFD Dresden και Changchun Institute of Applied Chemistry, προχώρησαν στη δημιουργία της μικρότερης μπαταρίας στον κόσμο με μέγεθος μικρότερο από έναν κόκκο σκόνης! Η δουλειά τους έγινε με σκοπό να εξυπηρετηθούν μικροσυσκευές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εμφυτεύματα στο ανθρώπινο σώμα και ενδεχομένως σε άλλου τύπου συσκευές πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που δεν είναι εύκολο να επαναφορτιστούν.
Η ανάπτυξη της μπαταρίας τους έγινε βασισμένη σε δύο αρχές των μικρουπολογιστών. Να προσφέρει ελάχιστη ενεργειακή πυκνότητα της τάξης των 100mW/cm² και να είναι εφικτή η ενσωμάτωση της σε άλλα ηλεκτρικά κυκλώματα του chipset. Aπό πλευράς σχεδιασμού, η μπαταρία αποτελείται από ένα λεπτό υμένιο που τυλίγεται σε στρώσεις σαν ρολάκι με αποτέλεσμα να προσφέρει ικανή ποσότητα ενέργειας χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο.
Μέχρι στιγμής δεν αναφέρουν κάποια πιθανή εφαρμογή, πέραν της θεωρητικής υπόθεσης πως θα μπορούσε να τοποθετηθεί π.χ. σε εμφυτεύματα. Θα έχει ενδιαφέρον, όμως, να δούμε αν η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για πιο μπαταρίες που τροφοδοτούν μεγαλύτερες συσκευές (π.χ. smartphones).
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
[via]