Μια ομάδα επιστημόνων αποκατέστησε την όραση ενός πιθήκου χρησιμοποιώντας ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για να διορθώσει μια τρύπα στον αμφιβληστροειδή του. Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει νέες πόρτες για τη θεραπεία της όρασης σε ανθρώπους και άλλα ζώα.
Μια νέα μελέτη περιγράφει διεξοδικότερα αυτό το εκπληκτικό κατόρθωμα και δείχνει ένα τεράστιο άλμα στην πρόοδο προς τη μεταμόσχευση του αμφιβληστροειδούς. Οι ερευνητές περιγράφουν πώς χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για να δημιουργήσουν ένα επίθεμα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να διορθώσουν την τρύπα της ωχράς κηλίδας στο μάτι του πιθήκου.
Οι τρύπες της ωχράς κηλίδας είναι μια κάπως σπάνια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται μια τρύπα στο κέντρο ακριβώς του αμφιβληστροειδούς. Αυτό το τμήμα του αμφιβληστροειδούς είναι ζωτικής σημασίας για την καλή κεντρική όραση και την ευκρινή εστίαση, πράγμα που σημαίνει ότι η εξεύρεση τρόπων για την αποκατάσταση της όρασης σε αυτή την περιοχή μπορεί να είναι πολύ δύσκολη. Ένας τρόπος με τον οποίο οι γιατροί προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν είναι η μετακίνηση μέρους του εξωτερικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς προς το κέντρο. Ωστόσο, αυτό οδηγεί σε τυφλά σημεία στην περιφερειακή όραση, γεγονός που δημιουργεί ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο προβλημάτων.
Οι τρύπες της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν, καθώς το 90% των περιπτώσεων είναι αντιμετωπίσιμες με χειρουργική επέμβαση, επιτρέποντας στους γιατρούς να αποκαταστήσουν την όραση εντός αυτού του κεντρικού αμφιβληστροειδούς. Οι τρύπες αυτές εμφανίζονται όταν η ουσία που μοιάζει με ζελέ στο εσωτερικό του ματιού απομακρύνεται από τον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας ρήξεις και θολή όραση. Ωστόσο, το 10% των περιπτώσεων αφήνουν τους ασθενείς να παλεύουν με θολή όραση ή ακόμη και με τυφλά σημεία.
Με τη δημιουργία ενός επιθέματος από βλαστοκύτταρα, τα οποία θεωρητικά μπορούν να επαναπρογραμματιστούν ώστε να γίνουν σχεδόν οτιδήποτε, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν νέο τρόπο για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου αμφιβληστροειδούς, ο οποίος δεν απαιτεί την απομάκρυνση από άλλα μέρη του ματιού.
Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει επιτύχει μόνο σε πιθήκους. Ωστόσο, πρόσθετες δοκιμές και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιτυχείς και σε άλλα μέρη. Οι επιστήμονες έχουν κάνει αρκετές ανακαλύψεις στον συγκεκριμένο τομέα πρόσφατα, με αδρανή κύτταρα του αμφιβληστροειδούς να χρησιμοποιούνται ακόμη και για την αποκατάσταση της όρασης σε πρόσφατες έρευνες.
[via]
Ο Τζέφρι Χίντον λέει ότι υπάρχει 10% με 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει…
Ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί: Θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα στα επόμενα 30…
Θεωρητικά τίποτα δεν θα έπρεπε να διαφεύγει από τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, ωστόσο…
Ο πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναβάλει τον νόμο που θα…
Φτάσαμε αισίως στο 9ο δωρεάν game του Epic Games Store για τη φετινή εορταστική περίοδο,…
Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι φέρνει την υψηλή τεχνολογία οθονών της σε ένα…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment