Αναρωτηθήκατε ποτέ πως κατάφεραν να επιβιώσουν εδώ και περίπου 2.000 χρόνια τα πασίγνωστα κτίρια των αρχαίων Ρωμαίων; Για παράδειγμα το Κολοσσαίο, τα υδραγωγεία τους, ακόμα και το Πάνθεον που εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ του μεγαλύτερου θόλου στον κόσμο από μη ενισχυμένο σκυρόδεμα. Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό του ρωμαϊκού σκυροδέματος, αλλά τώρα φαίνεται ότι βρήκαν την άκρη.
Αυτό το σκυρόδεμα, που συχνά αναφέρεται ως ποζολανικό σκυρόδεμα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και είναι το κύριο συστατικό που έδωσε στις αρχαίες ρωμαϊκές κατασκευές την εκπληκτική τους αντοχή. Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι όχι μόνο κατάφεραν να ανακαλύψουν πώς να φτιάχνουν το αρχαίο ρωμαϊκό σκυρόδεμα, αλλά και τι το έκανε ένα τόσο ισχυρό δομικό υλικό, πολύ καλύτερο από το σκυρόδεμα στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα από τα κτίρια μας σήμερα.
Για χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν ότι το μυστικό του ρωμαϊκού σκυροδέματος ήταν το μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και ασβέστη που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το MIT αποκάλυψε περισσότερα για τη μοναδική τεχνική που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι μηχανικοί για να αναμείξουν τα δύο υλικά μαζί για να φτιάξουν το σκυρόδεμά τους.
Οι μηχανικοί τότε φαίνεται ότι βασίζονταν σε αυτό που αποκαλούμε ασβεστολιθικά συσσωματώματα για να παρέχουν πρόσθετη αντοχή και θεραπευτικές ιδιότητες στο σκυρόδεμα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή. Είναι αυτές οι κροκάλες που πάντα προκαλούσαν την απορία στους επιστήμονες, καθώς πολλοί πίστευαν ότι ήταν απλώς λάθη που προέκυψαν κατά τη διαδικασία ανάμιξης.
Ωστόσο, όλα όσα γνωρίζουμε για τους αρχαίους Ρωμαίους εγείρουν ερωτήματα σχετικά με ένα τέτοιο λάθος χαμηλής ποιότητας. Πώς θα μπορούσε μια ομάδα ανθρώπων τόσο γνωστή για την κατασκευή ποιοτικών κατασκευών να αφήνει πάντα πίσω της τόσα πολλά λάθη κατά τη διαδικασία ανάμιξης; Ποτέ δεν έβγαζε νόημα για ερευνητές όπως ο Admir Masic του MIT, ένας από τους πολλούς συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε το 2023 και βοήθησε να αποκαλυφθεί το μυστικό του ρωμαϊκού σκυροδέματος και της τεράστιας αντοχής του.
Από εδώ και πέρα, η ομάδα ελπίζει να βρει έναν τρόπο να αναδημιουργήσει τη διαδικασία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι ως ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον εναλλακτικό σκυρόδεμα σε σχέση με το σκυρόδεμα Portland, τον τυπικό τύπο σκυροδέματος που χρησιμοποιείται στα περισσότερα κατασκευαστικά έργα στις μέρες μας. Με τους επιστήμονες να προσπαθούν ήδη να δημιουργήσουν εναλλακτικές λύσεις, όπως το κοίλο σκυρόδεμα που είναι κατά 500% ισχυρότερο, το εμπορευματοποιημένο ρωμαϊκό σκυρόδεμα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συναρπαστικό επόμενο βήμα για την κατασκευαστική βιομηχανία και το περιβάλλον.
[via]