Categories: Technology

Ερευνα: Τα ρομπότ θα πάρουν τις θέσεις 20 εκατ. εργαζομένων μέχρι το 2030 | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ


Τα ρομπότ μπορεί να αντικαταστήσουν 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στη βιομηχανία μέχρι το 2030 παγκοσμίως αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες.

Παράλληλα αποτελούν παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα.

Ρομπότ σε θέσεις με λιγότερα προσόντα

Μετά το εφιαλτικό σενάριο ότι τα ρομπότ στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τους ερωτικούς συντρόφους, σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο Oxford Economics, οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα θα επηρεαστούν περισσότερο και αυτό θα γίνει με τρόπο πολύ άνισο από μια χώρα στην άλλη ή στο εσωτερικό της ίδιας χώρας.
Τα ρομπότ πήραν ήδη τη θέση εκατομμυρίων ανθρώπων στη βιομηχανία και προωθούνται στο εξής στις υπηρεσίες, χάρη στις προόδους στην οπτική ανάλυση, στη φωνητική αναγνώριση ή στην αυτόματη μάθηση, δηλαδή στη ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν.

Οι κίνδυνοι από την «δραστηριότητα» των ρομπότ

Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται ενώ επανεμφανίζεται η δημόσια συζήτηση για τα οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά και για τους κινδύνους για την εργασία που αντιπροσωπεύουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα, τα φαγητά που ετοιμάζονται από ρομπότ και τα ντελίβερι ή ακόμη η παρουσία παντού ρομποτικών συστημάτων, στα εργοστάσια ή στα κέντρα διοικητικής μέριμνας για παράδειγμα.
Πολλοί ειδικοί λένε ότι, αν η αυτοματοποίηση γενικά έχει συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που καταστρέφονται, αυτή δημιούργησε επίσης ένα ρήγμα ανάμεσα στις εργασίες υψηλότερης και χαμηλότερης εξειδίκευσης, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους στον δρόμο.

Μιλούν για «κύμα» ρομποτοποίησης

Οι συντάκτες της μελέτης του Oxford Economics εκτιμούν πως το παρόν κύμα ρομποτοποίησης αναμένεται προφανώς να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τόσες θέσεις εργασίας όσες καταργεί.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αυξηθεί έως και κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας εξαιτίας της ρομποτοποίησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξάλλου σημειώνουν πως οι δουλειές «που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ», καθώς και, πολύ βραχυπρόθεσμα, οι θέσεις εργασίας στα κέντρα διοικητικής μέριμνας.
Αντίθετα, οι δουλειές που απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυΐα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους «για δεκαετίες ακόμη», συνεχίζουν.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η έρευνα τονίζει επίσης πως «τα ρομπότ θα έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστίασης, στις μεταφορές, αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στη γεωργία».
 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Τεχνητή νοημοσύνη ή άνθρωποι; Ποιες εργασίες ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση ΑΙ

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης, μια νέα μελέτη από ερευνητές του MIT εξέτασε ποιες εργασίες θα μπορούσαν…

1 ώρα ago

Πως υποδέχθηκαν τη νίκη του Donald Trump οι ηγέτες της Τεχνολογίας

Ο Donald Trump διετέλεσε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021.…

1 ώρα ago

Προχωρά χωρίς καθυστερήσεις η ανάπτυξη του

Η Rockstar έχει παραμείνει αρκετά σιωπηλή από το αρχικό trailer της ανακοίνωσης του Grand Theft…

1 ώρα ago

Απαγόρευση των κοινωνικών δικτύων σε ηλικίες κάτω των 16 ετών προτείνει η Αυστραλία!

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα νομοθετήσει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των…

1 ώρα ago

Η Κίνα κατάφερε να δημιουργήσει όπλο τύπου «Death Star» για καταστροφή δορυφόρων!

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα «πραγματικό Death Star» ικανό να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους που…

2 ώρες ago

Περίεργο bug στα iPhone εμφανίζει ακατάλληλο περιεχόμενο από το ιστορικό αναζήτησης

Μια ενοχλητική δυσλειτουργία έχει επανεμφανιστεί στα iPhone, αν κρίνουμε από τις αναφορές που κάνουν την…

4 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.