Σε μια ιστορική στιγμή για τον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της Ιατρικής γενικότερα, χειρούργοι του University of Maryland Medical Center πραγματοποίησαν την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένης καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο!
Το επίτευγμα αντιμετωπίζεται ως η κορύφωση των προσπαθειών που πραγματοποιούν ερευνητές από όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, αλλά σαφέστατα οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Γενετική Μηχανική ήταν αυτές που έδωσαν την λύση ώστε να μην απορριφθεί το μόσχευμα από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.
Η γενετική τροποποίηση της καρδιάς του χοίρου έγινε από την Revivicor και προήλθε από ζώο που είχε υποβληθεί σε 10 στοχευμένες γενετικές τροποποιήσεις προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστον οι πιθανότητες απόρριψης του μοσχεύματος. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στον 57χρονο εθελοντή David Bennett που βρισκόταν σε τελικό στάδιο καρδιοπάθειας με αποτέλεσμα να μην πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει ανθρώπινο μόσχευμα. Ουσιαστικά, οι ερευνητές έδωσαν μια τελευταία ελπίδα στον ασθενή μέσω αυτής της πειραματικής επέμβασης.
Ο David Bennett δήλωσε πριν την επέμβαση τα εξής:
Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου αυτή η μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω. Γνωρίζω ότι είναι άγνωστες οι πιθανότητες επιτυχίας, αλλά δεν παύει να είναι η τελευταία μου ευκαιρία.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την έγκριση του για την επέμβαση μετά από αρκετή σκέψη. Η επίσημη θέση του είναι πως θα ανάβει το πράσινο φως σε πειραματικές θεραπείες σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Ο Muhamma Mohiuddin του Cardiac Xenotransplantation Program στο University of Maryland School of Medicine, δήλωσε:
Είναι το αποκορύφωμα πολλών ετών τρομερά πολύπλοκων ερευνών για την εξέλιξη αυτής της τεχνικής επάνω σε ζώα με χρόνους επιβίωσης που ξεπέρασαν τους 9 μήνες. Ο FDA μελέτησε τα δεδομένα μας για να δώσει την έγκριση τέτοιων επεμβάσεων σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο καρδιοπαθειών και δεν έχουν άλλους τρόπους θεραπείας. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης προσφέρει πολύτιμη γνώση στην ιατρική κοινότητα για να βελτιώσει αυτήν την μέθοδο που ενδεχομένως θα σώσει πολλές ζωές στο μέλλον.
Ο Bartley Griffith, ο επικεφαλής αυτής της ιστορικής επέμβασης, είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του ασθενούς. Μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες μετά την επέμβαση η γενετικά τροποποιημένη καρδιά του χοίρου δεν έχει απορριφθεί από τον οργανισμό του ασθενούς, αλλά ακόμα βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Είναι μια επαναστατική χειρουργική επέμβαση που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην λύση του προβλήματος της έλλειψης οργάνων. Δεν υπάρχουν αρκετοί δότες καρδιάς για να καλυφθεί η ζήτηση των ασθενών. Προχωράμε προσεκτικά και είμαστε αισιόδοξοι πως ίσως να έχουμε ανοίξει έναν νέο δρόμο για τους ασθενείς στο μέλλον.
Αναμφίβολα πρόκειται για μια εντυπωσιακή εξέλιξη, αλλά θα χρειαστεί να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για νέα ενημέρωση σχετικά με την πορεία του David Bennett.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
[via]
Ο Τζέφρι Χίντον λέει ότι υπάρχει 10% με 20% πιθανότητα η Τεχνητή Νοημοσύνη να οδηγήσει…
Ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιεί: Θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανθρωπότητα στα επόμενα 30…
Θεωρητικά τίποτα δεν θα έπρεπε να διαφεύγει από τον ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας, ωστόσο…
Ο πρόεδρος Donald Trump ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναβάλει τον νόμο που θα…
Φτάσαμε αισίως στο 9ο δωρεάν game του Epic Games Store για τη φετινή εορταστική περίοδο,…
Η Samsung Electronics Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι φέρνει την υψηλή τεχνολογία οθονών της σε ένα…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment