Η General Atomics και η NASA δοκίμασαν με επιτυχία έναν νέο τύπο καυσίμου πυρηνικού θερμικού αντιδραστήρα προώθησης στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA στην Αλαμπάμα. Το νέο καύσιμο θα μπορούσε να συμβάλει στην τροφοδοσία συστημάτων πρόωσης ικανών να μεταφέρουν ανθρώπους στον Άρη σε μόλις 45 ημέρες.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική είδηση, διότι η αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη με τη χρήση συμβατικών πυραύλων θα απαιτούσε πάνω από έξι μήνες για να φτάσει στον πλανήτη. Από εκεί, οι άνθρωποι θα είχαν ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα προτού χρειαστεί να κάνουν άλλο ένα εξάμηνο ταξίδι για να επιστρέψουν στη Γη.
Η επίλυση προβλημάτων σε αυτή την απόσταση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανό κενό επικοινωνίας των 20 λεπτών. Αν όμως η NASA και άλλοι μπορέσουν να αναπτύξουν πυρηνικούς κινητήρες πρόωσης που θα μπορούν να επιταχύνουν το χρόνο ταξιδιού προς άλλους πλανήτες, ίσως να καταστήσουν τα ταξίδια στο βαθύ Διάστημα πιο βιώσιμα.
Σύμφωνα με μια ανάρτηση που μοιράστηκε η General Atomics αυτή την εβδομάδα, η δοκιμή ήταν επιτυχής. Το καύσιμο του θερμικού αντιδραστήρα που δημιούργησαν μπορεί να επιβιώσει σε μέγιστες θερμοκρασίες 2.600 Kelvin (2300 ºC). Η εταιρεία αναφέρει ότι κάθε κύκλος που δοκίμασε περιλάμβανε μια 20λεπτη αναμονή σε μέγιστη απόδοση.
Αυτό αποδεικνύει αποτελεσματικά τη θωράκιση του υλικού του καυσίμου από τη διάβρωση και την υποβάθμιση από το καυτό υδρογόνο που χρησιμοποιείται στο καύσιμο. Η General Atomics πραγματοποίησε επίσης άλλες δοκιμές για να δείξει πώς το καύσιμο πυρηνικής πρόωσης θα αλληλεπιδράσει σε συνθήκες που μοιάζουν με αντιδραστήρα.
Φυσικά, απέχουμε ακόμη πολύ από την κατασκευή ενός κατάλληλου συστήματος προώθησης πυραύλων. Αλλά αν η επιτυχία της General Atomics και της NASA αποτελεί ένδειξη, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για τη δημιουργία πυραύλων επόμενης γενιάς που θα μεταφέρουν τους ανθρώπους πιο μακριά και πιο γρήγορα από ποτέ στο Διάστημα.
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε να δούμε πώς η NASA και άλλες υπηρεσίες θα αξιοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες. Με το μέλλον των διαστημικών προσπαθειών της NASA να είναι ρευστό μετά την έναρξη της δεύτερης προεδρίας του Trump, δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα διεξάγονται οι μελλοντικές αποστολές της υπηρεσίας ή αν θα βασίζεται σε εταιρείες όπως η SpaceX για τη δημιουργία συστημάτων πυρηνικής προώθησης για τις μελλοντικές της προσπάθειες.
[via]