Categories: Microsoft

Επιστροφή στα θρανία και για τους κυβερνοεγκληματίες…


Καθώς οι φοιτητές σε όλον τον κόσμο προετοιμάζονται για την επικείμενη επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα, η ομάδα ειδικών ψηφιακής ασφάλειας της Kaspersky ανακάλυψε μια ανησυχητική αύξηση των δόλιων δραστηριοτήτων. Εκμεταλλευόμενοι τη φρενίτιδα γύρω από τις ακαδημαϊκές προετοιμασίες και αγορές σχολικών υλών, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ξεκινούν εξελιγμένες εκστρατείες ηλεκτρονικού phishing που στοχεύουν φοιτητές, εκπαιδευτικούς και διαχειριστές.

Μία από τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, όπως ανακάλυψε η ομάδα, είναι η δημιουργία ψεύτικων διαγωνισμών που υπόσχονται στους φοιτητές την ευκαιρία να κερδίσουν έναν φορητό υπολογιστή. Για να είναι επιλέξιμα για αυτό το φαινομενικά ελκυστικό βραβείο, τα θύματα έχουν οδηγίες να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες και να υποδεικνύουν το μοντέλο του laptop που προτιμούν. Σε μια άλλη εκδοχή αυτής της απάτης, ζητείται από τα άτομα να μοιραστούν έναν συγκεκριμένο σύνδεσμο που οδηγεί σε μια σελίδα με κλήρωση βραβείων με 15 επαφές τους στο WhatsApp. Στη συνέχεια, υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην κλήρωση με εγγραφή μέσω SMS. Η γοητεία της απόκτησης ενός φορητού υπολογιστή ή άλλου πολύτιμου αντικειμένου είναι το δόλωμα, αλλά υπάρχει μια παγίδα: οι νικητές ενημερώνονται ότι πρέπει να καλύψουν τα έξοδα παράδοσης για τα υποτιθέμενα βραβεία τους. Αυτή η απαίτηση για πρόσθετη πληρωμή λειτουργεί ως διακριτός δείκτης ενός δόλιου σχεδίου.

Η Noura Afaneh, ειδικός απορρήτου της Kaspersky, αναφέρει: 

Καθώς πλησιάζει η ακαδημαϊκή περίοδος και εκατομμύρια φοιτητές αγοράζουν βιβλία, πληρώνουν δίδακτρα και αποκτούν σχολικά είδη, υπάρχει μια παραδοσιακή αύξηση των ψηφιακών απειλών. Οι απατεώνες επωφελούνται από αυτήν την περίοδο, αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό των φοιτητών για να προμηθευτούν νέες συσκευές για τις σπουδές τους. Η γοητεία ενός δωρεάν φορητού υπολογιστή αποδεικνύεται αποτελεσματική παρωπίδα μπροστά στους σχετικούς κινδύνους, αφήνοντας τα άτομα σε αυξημένο κίνδυνο να πέσουν θύματα από τέτοιου είδους απάτες.

Μια άλλη δόλια μορφή εξαπάτησης περιστρέφεται γύρω από ψεύτικες υποτροφίες. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ελπίδα των φοιτητών για οικονομική βοήθεια, παρασύροντάς τους σε ψεύτικα προγράμματα υποτροφιών. Δείτε πώς λειτουργεί: τα θύματα δελεάζονται από φαινομενικά γνήσιες προσφορές υποτροφιών που υπόσχονται οικονομική βοήθεια. Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν τη βοήθεια, οι φοιτητές καλούνται να δώσουν προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων δεδομένων όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τραπεζικά στοιχεία. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται αργότερα για κλοπή ταυτότητας και οικονομική απάτη.

«Οι απάτες με ψεύτικες υποτροφίες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τους ανυποψίαστους φοιτητές, οδηγώντας όχι μόνο σε οικονομικές απώλειες αλλά και σε μακροπρόθεσμη κλοπή στοιχείων ταυτότητας. Είναι ζωτικής σημασίας για τους φοιτητές να παραμένουν σε εγρήγορση και προσεκτικοί όταν αλληλεπιδρούν με άγνωστες προσφορές υποτροφιών», σχολιάζει η Noura Afaneh, ειδικός απορρήτου της Kaspersky.

Για να παραμείνετε ασφαλείς από την απάτη στον τομέα της εκπαίδευσης, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν επίσης:

  • Μείνετε δύσπιστοι: Να είστε προσεκτικοί όταν συναντάτε προσφορές που είναι “πολύ καλές για να είναι αληθινές”, ειδικά εάν απαιτούν πληρωμές ή προσωπικά στοιχεία εκ των προτέρων.
  • Επαληθεύστε την πηγή: Ερευνήστε διεξοδικά τυχόν υποτροφίες, δώρα ή προσφορές που συναντάτε. Αναζητήστε επίσημα στοιχεία επικοινωνίας και επιβεβαιώστε τη νομιμότητά τους πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια.
  • Ασφαλίστε τις πληροφορίες σας: Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων δεδομένων στο διαδίκτυο, εκτός εάν είστε απολύτως βέβαιοι για τη νομιμότητα του αιτήματος.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες πηγές: Παραμείνετε σε επίσημους σχολικούς ιστότοπους, αναγνωρισμένες πλατφόρμες υποτροφιών και αξιόπιστους λιανοπωλητές όταν πραγματοποιείτε πληρωμές ή παρέχετε προσωπικά στοιχεία.
  • Ενεργοποιείστε έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA): Ενεργοποιήστε το MFA όπου είναι δυνατόν, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιήστε έναν αξιόπιστο Password manager που δεν αποθηκεύει μόνο τους κωδικούς πρόσβασής σας, αλλά δημιουργεί αυτόματα κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης για έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA).
  • Χρησιμοποιήστε μία αξιόπιστη λύση ασφάλειας για ολοκληρωμένη προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως το Kaspersky Premium.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η πρόβλεψη ενός επιστήμονα για τις μελλοντικές μας δεξιότητες -Θα γίνουμε «ψηφιακοί υπερήρωες» μέχρι το 2030;

Ο επιστήμονας πληροφορικής Louis B. Rosenberg προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας κληροδοτήσει με…

15 ώρες ago

Majorana: Το σωματίδιο – φάντασμα που μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο αίνιγμα του Σύμπαντος!

Μια κρυμμένη οικογένεια «σωματιδίων-φαντασμάτων» μπορεί να είναι υπεύθυνη για όλη τη Σκοτεινή Ύλη στο Σύμπαν,…

16 ώρες ago

Μήπως η κατάργηση του fact-checking στις πλατφόρμες Facebook και Instagram στις ΗΠΑ είναι απλά ένα δέντρο στο δάσος;

Μήπως η κατάργηση του fact-checking στις πλατφόρμες Facebook και Instagram στις ΗΠΑ είναι απλά ένα…

20 ώρες ago

Το X επισημαίνει τους λογαριασμούς παρωδίας με σχετικές ετικέτες

Οι λογαριασμοί παρωδίας στο X (πρώην Twitter) πρόκειται να γίνουν πιο ξεκάθαροι. Συγκεκριμένα, ο επίσημος…

22 ώρες ago

Ακόμα πιο καθαρά renders και πρώτο σχόλιο από την εταιρεία για τις διαρροές

Η Nintendo βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παρουσίαση του Nintendo Switch 2, κάτι που πιθανότατα…

22 ώρες ago

Η πρώτη ιπτάμενη επιβατική μοτοσικλέτα στον κόσμο [CES 2025]

Η «πρώτη ιπτάμενη επιβατική μοτοσικλέτα στον κόσμο», που ονομάζεται Skyrider X1, μόλις παρουσιάστηκε στο CES…

22 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.