Μετά τον Άρη και τη Σελήνη, η NASA είναι αποφασισμένη να επιστρέψει και στην Αφροδίτη, καθώς η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσημα πως ετοιμάζει δύο νέες αποστολές για την εξερεύνηση του κοντινότερου γείτονα μας που θα υλοποιηθούν (αν όλα πάνε καλά) μεταξύ 2028 και 2030.
Στόχος των αποστολών DAVINCI+ και VERITAS είναι να μελετήσουν συστηματικά τις συνθήκες που επικρατούν στην Αφροδίτη και να κατανοήσουν για ποιους λόγους είναι μονίμως καλυμμένη με πυκνά σύννεφα, παρά το γεγονός ότι έχει παρόμοιο μέγεθος με τη Γη και ενδεχομένως κάποτε να ήταν ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος μας.
Οι δύο αποστολές αποτελούν μέρος του προγράμματος NASA Discovery που ξεκίνησε το 1992 με σκοπό να δώσει στους ερευνητές και τους μηχανικούς την ελευθερία να σχεδιάσουν οι ίδιοι τις διαστημικές αποστολές και να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους για έγκριση στην ηγεσία της NASA.
Η επίσημη ονομασία της αποστολής είναι Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble Gases, Chemistry and Imaging και περιλαμβάνει ένα σφαιρικό διαστημικό σκάφος που θα διαπεράσει την πυκνή ατμόσφαιρα της Αφροδίτης για να πραγματοποιήσει ακριβείς μετρήσεις των ευγενών αερίων και άλλων στοιχείων προκειμένου να κατανοηθούν οι λόγοι που μετέτρεψαν τον πλανήτη σε μια “πύρινη κόλαση”. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποτε ενδεχομένως να υπήρχε κάποιος ωκεανός. Η αποστολή DAVINCI+ είναι η πρώτη αποστολή της NASA στην Αφροδίτη από το 1978 και τα ευρήματα της πιθανότατα θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τον σχηματισμό των πλανητών, του Ηλιακού Συστήματος και όχι μόνο.
Σε ό,τι αφορά την αποστολή Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy, θα επιχειρήσει να χαρτογραφήσει την επιφάνεια της Αφροδίτης και να συλλέξει δεδομένα που αφορούν τη γεωλογία της, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης τεκτονικών πλακών και ηφαιστείων. Ειδικά για τα τελευταία, η NASA εκτιμά ότι τα ανενεργά να συνεχίζουν να απελευθερώνουν νερό σε μορφή ατμού στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.
Όπως δήλωσε ο Thomas Zureichen, βοηθός διοικητή του τμήματος Science της NASA,
Αναβιώνουμε το πρόγραμμα εξερεύνησης των πλανητών με μια δυναμική επιστροφή σε έναν κόσμο που δεν έχουμε επισκεφθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Χρησιμοποιώντας τις κορυφαίες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει και εξελίξει η NASA τα τελευταία χρόνια βασισμένη στην εμπειρία των προηγούμενων αποστολών, ευελπιστούμε να κατανοήσουμε πως ένας πλανήτης παρόμοιος με τη Γη μετετράπη σε θερμοκήπιο. Οι στόχοι μας είναι προφανείς. Δεν αφορούν μόνο την κατανόηση της εξέλιξης των πλανητών και της βιωσιμότητας στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα, αλλά επεκτείνονται και στους εξωπλανήτες για τους οποίους δείχνουμε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον στη NASA.
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο μετά τον Ερμής. Από προηγούμενες αποστολές έχουμε ανακαλύψει ότι η επιφάνεια της είναι γεμάτο κρατήρες, ηφαίστεια, λάβα και βουνά. Επικρατούν τρομερά υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να λιώσουν το ατσάλι και η ατμόσφαιρα είναι τόσο πυκνή που θα μπορούσε να συνθλίψει τα πάντα, γεμάτη από νέφη θειϊκού οξέος και επικρατεί μια έντονη μυρωδιά χαλασμένου αυγού.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
[NASA]
Μήπως η κατάργηση του fact-checking στις πλατφόρμες Facebook και Instagram στις ΗΠΑ είναι απλά ένα…
Οι λογαριασμοί παρωδίας στο X (πρώην Twitter) πρόκειται να γίνουν πιο ξεκάθαροι. Συγκεκριμένα, ο επίσημος…
Η Nintendo βρίσκεται σε ετοιμότητα για την παρουσίαση του Nintendo Switch 2, κάτι που πιθανότατα…
Η «πρώτη ιπτάμενη επιβατική μοτοσικλέτα στον κόσμο», που ονομάζεται Skyrider X1, μόλις παρουσιάστηκε στο CES…
Η LG Electronics (LG) παρουσιάζει στη CES 2025 μια καινοτόμα λύση που ενισχύει την άνεση…
Η ταινία «Nightbitch» της Searchlight Pictures, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Marielle Heller, έρχεται στο Disney+ στην Ελλάδα, την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Η Marielle Heller φέρνει…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment