Όσο πιο τακτικά μπορούμε καλύπτουμε στο Techgear.gr και ορισμένα θέματα που αφορούν την Υγεία, ειδικά όταν πρόκειται για έρευνες που αφορούν την καταπολέμηση διάφορων μορφών καρκίνου. Αρκετές από αυτές είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, ωστόσο, η μετάβαση από τη θεωρία και το πειραματικό στάδιο στην πράξη είναι χρονοβόρα και πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τους ερευνητές.
Τι είναι αυτό, όμως, που καθιστά τον καρκίνο τόσο δύσκολο να νικηθεί μετά από δεκαετίες ερευνών και δεκάδες μεθόδους αντιμετώπισης; Αυτό μας εξηγεί το κανάλι Kurzgesagt μέσα από ένα ακόμη εξαιρετικό animation video που επιμελήθηκε, παρομοιάζοντας τον καρκίνο σαν μια εισβολή σε μια πόλη που ξεκινά από ένα μόνο κύτταρο.
Το κατεστραμμένο κύτταρο δεν είναι πλέον σε θέση να επιδιορθώσει τον γενετικό του κώδικα, δεν μπορεί να αυτοκτονήσει και αρχίζει να πολλαπλασιάζεται ραγδαία….. Μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων συνεχίζει ασταμάτητα να δημιουργεί δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες αντίγραφα του εαυτού του και επειδή το πρωτότυπο ήταν κατεστραμμένο, τα αντίγραφά του καταστρέφονται και μεταλλάσσονται ακόμη περισσότερο. Κάποια μεταλλάσσονται με τρόπο που τα κάνει πιο αδύναμα, σε κάποια οι μεταλλάξεις άλλων δεν αλλάζουν τίποτα, ενώ κάποια λιγότερα γίνονται πιο δυνατά και επιβιώνουν.
Παρόλα αυτά, ακόμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καρκινικά. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρουν τους κατάλληλους πόρους (π.χ. οξυγόνο) για να μην θανατωθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα.
Αν τα κύτταρα δεν λάβουν τροφή και οξυγόνο, θα πεθάνουν και το πρόβλημα θα λυθεί από μόνο του. Δυστυχώς, μερικά αλλοιωμένα κύτταρα ξεκλειδώνουν μια νέα μετάλλαξη που τα σώζει: Την ικανότητα να διατάζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Και έτσι το σώμα τους παρέχει τους πόρους που χρειάζονται για να επιβιώσουν. …Ενώ κάθε καρκίνος είναι μοναδικός, υπάρχουν γενετικές αλλοιώσεις που δεν μπορούν να κρύψουν. Και τα Τ-κύτταρά ξέρουν πού να ψάξουν. Είναι οι πιο αποτελεσματικοί εξολοθρευτές που έχουμε για τον καρκίνο. …Τα Τ-κύτταρα εμποδίζουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που οδηγεί στην πείνα χιλιάδες καρκινικά κύτταρα και βάζει τέλος στην ανάπτυξή τους.
Αυτή η μάχη μεταξύ των αλλοιωμένων κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος συνεχίζεται μέχρι να την κερδίσει κάποιος. Αν αναπτυχθεί όγκος, τα κύτταρα του είναι πολύ πιο ανθεκτικά από τα χιλιάδες που έχουν εξουδετερωθεί ήδη, ενώ κρύβονται καλύτερα και μάχονται πιο σθεναρά απέναντι στην άμυνα του σώματος. Αν κερδίσουν οριστικά την μάχη, τότε αναπτύσσεται καρκίνος και αν πεθάνει το σώμα, πεθαίνουν και αυτά, σε μια μάχη χωρίς νικητή.
Στην παρομοίωση του, το Kurzgesagt αναφέρει ότι η ασθένεια μοιάζει με μια πόλη που θέλει να αναπτυχθεί και παραγγέλνει διαρκώς νέα υλικά. Η δομής, όμως, γίνεται άναρχα, άσχημα και επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πεθαίνει ολοένα και περισσότερος κόσμος (υγιή κύτταρα). Εκεί έρχονται οι ειδικές ομάδες καταστολής των T κυττάρων για να καθαρίσουν τον τόπο, όμως, οι επικεφαλής του καρκίνου παραποιούν τα στοιχεία και στρέφουν όλη την πόλη εναντίον τους.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!