Το Perseverance Rover εντόπισε ενδείξεις οργανικών ενώσεων στον κρατήρα Jezero στον πλανήτη Άρη. Αν και αυτό δεν αποδεικνύει οριστικά και αμετάκλητα ότι ο Άρης φιλοξένησε κάποτε ζωή, καθώς οι ενώσεις αυτές θα μπορούσαν επίσης να έχουν αναπτυχθεί με μη βιολογικούς τρόπους, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν εκπληκτικά πολύπλοκες οργανικές συνθήκες για τα “βασικά δομικά στοιχεία της ζωής“.
Το Perseverance Rover ερευνά την περιοχή από τον Φεβρουάριο του 2021, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι εκεί βρισκόταν κάποτε μια αρχαία λίμνη, συμπεριλαμβανομένου ενός δέλτα από έναν ποταμό που κατέληγε σε αυτήν. Είναι μία από τις πιο περιοχές που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες ύπαρξης απομειναριών ζωής στον πλανήτη Άρη.
Τα οργανικά μόρια όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στον κρατήρα Jezero περιέχουν άτομα άνθρακα και συχνά υδρογόνου. Είναι τα βασικά συστατικά της ζωής όπως την ξέρουμε στη Γη, αν και μπορούν επίσης να αναπτυχθούν με μη βιολογικούς τρόπους.
“Αποτελούν ένα συναρπαστικό στοιχείο για τους αστροβιολόγους, καθώς συχνά θεωρούνται δομικά στοιχεία της ζωής“, δήλωσε στο Newsweek ο Joseph Razzell Hollis, εκ των συγγραφέων της μελέτης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. “Είναι σημαντικό ότι μπορούν να δημιουργηθούν από διαδικασίες που δεν σχετίζονται με τη ζωή όπως την γνωρίζουμε, και γι’ αυτό τα οργανικά μόρια δεν αποτελούν από μόνα τους απόδειξη ζωής χωρίς επαρκή επιπλέον στοιχεία που δεν μπορούν να εξηγηθούν από μη βιολογικές – ή αβιοτικές – διαδικασίες“.
Το rover παρατήρησε τις ενώσεις χρησιμοποιώντας το όργανο SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman and Luminescence for Organics and Chemicals), το οποίο χαρτογραφεί οργανικά μόρια και ορυκτά σε επιφάνειες πετρωμάτων. Είναι σημαντικό ότι βρήκε οργανικά υλικά και στους δέκα στόχους που παρατήρησε στο δάπεδο του κρατήρα.
Τα αποτελέσματά μας συνηγορούν στις παρατηρήσεις προηγούμενων ρομποτικών αποστολών στον Άρη ότι ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε πλούσιος σε οργανικό υλικό, ενώσεις που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και υδρογόνο, και ότι ένα μέρος αυτού του οργανικού υλικού μπορεί να ανιχνευθεί δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα. Κάθε ανίχνευση, κάθε παρατήρηση, μας δίνει λίγες περισσότερες πληροφορίες που μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση της ιστορίας του Άρη και στο αν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ζωή στο παρελθόν.
Τώρα που οι ερευνητές παρατήρησαν τα οργανικά μόρια, θα πρέπει να τα εξετάσουν καλύτερα στα εργαστήρια πίσω στη Γη για να βγάλουν περαιτέρω συμπεράσματα σχετικά με την προέλευσή τους. “Εάν αυτά τα δείγματα επιστραφούν σε εργαστήρια στη Γη, μπορεί να αξιοποιηθεί μια πιο ποικιλόμορφη σουίτα εργαλείων για τη μελέτη των δειγμάτων, μεταξύ άλλων σε υψηλότερη χωρική ανάλυση και με πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση και ευαισθησία“.
Οι ερευνητές θα χρειαστεί να περιμένουν την αποστολή Mars Sample Return (MSR), η οποία δεν αναμένεται να εκτοξευθεί από τη Γη πριν από τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!