Κάθε τόσο ακούμε για κάποιο επίτευγμα στην «τηλεχειρουργική», κάτι σαν τη διεξαγωγή ιατρικών επεμβάσεων όπου ο ασθενής και ο γιατρός βρίσκονται σε απόσταση χιλιομέτρων. Ωστόσο, το ορόσημο που επιτυγχάνεται αυτές τις μέρες ξεπερνά κάθε φουτουριστικό όραμα της Επιστήμης. Την ευθύνη φέρει μια «εξ αποστάσεως» ενδοσκόπηση ενός χοίρου.
Μια κοινή μελέτη επιστημόνων από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (CUHK) και το ETH της Ζυρίχης μόλις έθεσε ένα νέο ρεκόρ για αυτού του είδους την επέμβαση. Οι γιατροί χειρούργησαν με επιτυχία ένα γουρούνι 9.300 χιλιόμετρα μακριά, χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο DualSense του PS5, ανοίγοντας έτσι το δρόμο, για παράδειγμα, για απομακρυσμένες επεμβάσεις σε ανθρώπους σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι τοπικοί ειδικοί.
Όπως αναφέραμε, αυτό το είδος της επέμβασης δεν είναι καινούργιο. Η πρώτη φορά καταγράφεται το 2001, όταν ο Jacques Marescaux πραγματοποίησε χολοκυστεκτομή σε μια 68χρονη γυναίκα. Διήρκεσε 45 λεπτά και η πρόγνωση της ήταν καλή, με τον γιατρό να βρίσκεται 6.230 χιλιόμετρα μακριά.
Έκτοτε, πολλές κοινές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον «εξ αποστάσεως». Με άλλα λόγια, ο γιατρός υπηρεσίας δεν χρειάζεται να ανέβει στο χειρουργείο για να εκτελέσει, ας πούμε, μια κολονοσκόπηση. Με βάση αυτό, η νέα μελέτη διερωτήθηκε: Αφού σήμερα υπάρχει ζωντανή μετάδοση από κάμερα και οδηγίες κίνησης που μεταδίδονται σε όλη την αίθουσα, γιατί να μην το κάνουμε στην άλλη άκρη του κόσμου.
Τα δύο ερευνητικά κέντρα συνεργάστηκαν για να πραγματοποιήσουν την επέμβαση σε μια ασυνήθιστη απόσταση. Με ποιο τρόπο; Ένα ρομποτικό σύστημα και ένα μαγνητικό ενδοσκόπιο χρησιμοποιήθηκαν στην πλευρά του Χονγκ Κονγκ, τα οποία συνδέθηκαν μέσω ενός απευθείας πρωτοκόλλου WebSocket για τη μεταφορά δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σε μια κονσόλα ελέγχου στη Ζυρίχη. Ο Ελβετός γιατρός παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω ροής βίντεο και εισήγαγε οδηγίες χρησιμοποιώντας ένα DualSense.
Όπως εξηγούν, ένα μαγνητικό ενδοσκόπιο έχει μια σειρά μαγνητών κατά μήκος, έτσι ώστε να μπορεί να κατευθύνεται ελέγχοντας ένα μαγνητικό πεδίο έξω από τον ασθενή. Αυτό ακριβώς ήλεγχε ο χειρουργός της Ζυρίχης μέσω ενός χειριστηρίου του PlayStation 5.
Επρόκειτο για έναν ναρκωμένο ζωντανό χοίρο και ο ερευνητής και γιατρός ήταν σε θέση να κάμψει το ενδοσκόπιο σε ένα πλήρες σχήμα U και να πάρει ακόμη και μια αξιοποιήσιμη βιοψία ιστού από το τοίχωμα του στομάχου του ζώου. Είναι εκπληκτικό ότι, παρά την απόσταση, η καθυστέρηση παρέμεινε κάτω από 300 χιλιοστά του δευτερολέπτου. δηλαδή αρκετά γρήγορη ώστε ο γιατρός να μπορεί να ανταποκριθεί σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
Όπως υπενθυμίζουν μετά την επιτυχία της εργασίας, αυτού του είδους το πείραμα δείχνει ότι πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις εξ αποστάσεως θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιηθούν και σε ανθρώπους. Όλα δείχνουν ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη και, στην πραγματικότητα, τα ρομπότ δανείζουν ήδη στους χειρουργούς ένα λεπτό χέρι, ειδικά σε ευαίσθητα όργανα όπως η καρδιά και τα μάτια.
[via]
Η Nvidia ανακοίνωσε επίσημα στο πλαίσιο του CES 2025 τις GPUs της σειράς RTX 50.…
Το CES 2025 μας έφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το επερχόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο AFEELA των…
Η Razer ανακοίνωσε την επόμενη γενιά του gaming laptop Razer Blade 16 στο πλαίσιο της…
Στο πλαίσιο του CES 2025, το HDMI Forum ανακοίνωσε την άφιξη του νέου προτύπου HDMI…
Η Samsung είναι έτοιμη να δείξει στην Apple τι πραγματικά σημαίνει τεχνητή νοημοσύνη - Newsbeast…
Η Samsung ανακοίνωσε την τεχνολογία Vision AI στο CES 2025, που πραγματοποιείται στο Las Vegas.…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment