Δεν είναι μόνο η Neuralink του Elon Musk που ασχολείται με την ανάπτυξη διεπαφών μεταξύ ανθρώπινου εγκεφάλου και υπολογιστή. Ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα ήρθε στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του University of California San Francisco (UCSF), καθώς κατάφεραν να εξάγουν πλήρεις προτάσεις από τις σκέψεις ενός ασθενούς που έχει χάσει την ικανότητα της ομιλίας.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με ασθενή ηλικίας κοντά στα 40, ο οποίος μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στην εφηβεία δεν μπορούσε να μιλήσει και ο μοναδικός τρόπος να επικοινωνήσει ήταν πατώντας γράμματα σε μια οθόνη με τη βοήθεια ενός συστήματος τοποθετημένου σε ένα καπέλο του baseball. Οι ερευνητές τοποθέτησαν το εμφύτευμα τους στον κινητικό φλοιό ομιλίας του εγκεφάλου του με χειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια το συνέδεσαν με υπολογιστή μέσω ειδικής υποδοχής.
Ακολούθησε μια εκπαίδευση του συστήματος για μερικούς, όπου κατέγραφαν την εγκεφαλική δραστηριότητα όταν ο ασθενής προσπαθούσε να “πει” τις 50 πιο συνηθισμένες λέξεις (π.χ. οικογένεια, νερό, είμαι καλά κλπ.) και ο αλγόριθμος σταδιακά κατάφερε να σχηματίσει περισσότερες από 1000 προτάσεις. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον ασθενή να συνθέσει μικρές προτάσεις χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις 50 λέξεις της λίστας και αποκωδικοποίησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στην οθόνη τους, ενώ κατέληξαν να “παίζουν” το παιχνίδι των ερωτήσεων ώσπου τον ρώτησαν “How are you today?” για να λάβουν την απάντηση “I am very good” απευθείας στην οθόνη.
Η ομάδα των ερευνητών πιστεύει ότι είναι η πρώτη φορά που ένας παράλυτος ασθενής χωρίς την ικανότητα ομιλίας μπορεί να επικοινωνεί με αποκωδικοποίηση των εγκεφαλικών σημάτων από τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες μεθόδους που βασίζονται στον συλλαβισμό λέξεων, η δική τους μέθοδος περνά στο επόμενο στάδιο εμφάνισης ολόκληρων λέξεων και προτάσεων.
Στην παρούσα φάση, το σύστημα έχει μέση ακρίβεια 74% στην αναγνώριση 15 λέξεων το λεπτό, ενώ στην καλύτερη έπιασε απόδοση 93% με ρυθμό 18 λέξεις το λεπτό. Όσο εκπαιδεύεται ο αλγόριθμος με νέα δεδομένα, τόσο πιο πολύ θα βελτιώνεται η ακρίβεια και ο ρυθμός, ενώ θα εμπλουτίζεται παράλληλα και το λεξιλόγιο.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
Ακόμα ένα διπλό giveaway μόλις έφτασε στο Epic Games Store, αν και αυτή τη φορά…
Οι έξι συμβάσεις εντάσσονται στο Ελληνικό δορυφορικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία.…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta, αφού οι ρυθμιστικές…
Οι αρχέγονες μαύρες τρύπες (PBH), οι οποίες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν αμέσως μετά το Big Bang,…
Με πρωτοβουλία της Netcompany, μητρικής εταιρείας της Netcompany-Intasoft, πραγματοποιήθηκε μια πρωτοποριακή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού…
Η Google λάνσαρε την εξειδικευμένη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης Gemini για χρήστες iPhone, επεκτείνοντας την προηγούμενη…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment