Εμβολιασμό με δερματική κρέμα αντί βελόνας πέτυχαν ερευνητές του Stanford

1


Αρκετοί συνάνθρωποι μας εξακολουθούν να φοβούνται τις βελόνες, επομένως, η δυνατότητα να εμβολιαστούν κατά πολλών παθήσεων με κάποια δερματική κρέμα είναι ίσως προτιμότερη λύση, ειδικά εάν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Αυτό ισχυρίζονται ότι κατάφεραν οι επιστήμονες του Stanford, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τοπικά μια κρέμα για να εμβολιάσουν αποτελεσματικά ποντίκια κατά του τετάνου.

Το κλειδί είναι ένα βακτήριο που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ζει στο δέρμα μας αυτή τη στιγμή: Staphylococcus epidermidis. Θεωρείται ως επί το πλείστον αβλαβές, αλλά σε προηγούμενη έρευνα η ομάδα διαπίστωσε ότι προκαλεί ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στους ανθρώπους. Φαίνεται ότι πρόκειται για μια προληπτική άμυνα ενάντια στο μικρόβιο που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω καθημερινών κοψιμάτων και γρατζουνιών που σπάνε το δέρμα.

«Πήραμε αίμα από ανθρώπους δότες και διαπιστώσαμε ότι τα κυκλοφορούντα επίπεδα των αντισωμάτων τους που απευθύνονται στο S. epidermidis ήταν τόσο υψηλά όσο οτιδήποτε κατά του οποίου εμβολιαζόμαστε συνήθως», δήλωσε ο Michael Fischbach, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

Διεξήγαγαν πρώτα πειράματα σε ποντίκια, τα οποία κανονικά δεν έχουν S. epidermidis στο δέρμα τους. Όταν το ταμπονάρισαν στο κεφάλι τους, τα επίπεδα των αντισωμάτων κατά του βακτηρίου ανέβηκαν κατά τις επόμενες έξι εβδομάδες σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που αποδίδουν τα συνήθη εμβόλια.

Η ομάδα αναρωτήθηκε αν αυτός ο μηχανισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μη επεμβατική μέθοδος εμβολιασμού κατά πιο επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών. Διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Aap στην επιφάνεια του βακτηρίου είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση της παραγωγής αντισωμάτων, οπότε οι ερευνητές την τροποποίησαν ώστε να εμφανίζει μια τοξίνη τετάνου.

Επανέλαβαν το πείραμα, δίνοντας σε ορισμένα ποντίκια μια ενισχυμένη με τετάνο εκδοχή του S. epidermidis και σε άλλα το κανονικό είδος. Μετά από μερικές δόσεις στο δέρμα σε διάστημα έξι εβδομάδων, εξετάστηκαν τα επίπεδα αντισωμάτων τους, και σίγουρα, εκείνα που έλαβαν τα βιομηχανοποιημένα βακτήρια εμφάνισαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αντισωμάτων που στοχεύουν στον τέτανο.

Το τελικό τεστ ήταν να χορηγηθούν στα ποντίκια θανατηφόρες δόσεις τετάνου. Όλα τα ποντίκια που έλαβαν τα βιομηχανοποιημένα βακτήρια παρέμειναν χωρίς συμπτώματα. Ακόμη και όταν τους χορηγήθηκε εξαπλάσια θανατηφόρα δόση τετάνου, επέζησαν. Εν τω μεταξύ, όλα εκείνα που έλαβαν τη φυσική εκδοχή του S. epidermidis υπέκυψαν στη μόλυνση.

Τα καλύτερα νέα είναι ότι ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών. Σε μια άλλη δοκιμή, αντάλλαξαν την τοξίνη του τετάνου με τη διφθερίτιδα και διαπίστωσαν ότι και αυτή δημιούργησε μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση σε ποντίκια. Αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια ολοκαίνουργια μέθοδος χορήγησης για πολλούς τύπους εμβολίων, η οποία μας γλιτώνει από περισσότερα από τον πόνο της βελόνας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό θα λειτουργήσει για ιούς, βακτήρια, μύκητες και μονοκύτταρα παράσιτα», δήλωσε ο Fischbach. «Τα περισσότερα εμβόλια έχουν συστατικά που διεγείρουν μια φλεγμονώδη αντίδραση και σας κάνουν να αισθάνεστε λίγο άρρωστοι. Αυτά τα ζωύφια δεν το κάνουν αυτό. Αναμένουμε ότι δεν θα νιώσετε καθόλου φλεγμονή».

Όσο ενδιαφέρουσα και αν είναι η έρευνα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι ακόμη νωρίς. Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε πιθήκους, λέει η ομάδα, και αν αυτό λειτουργήσει, τότε οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε δύο ή τρία χρόνια.

[via]



Πηγή