Tην Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) ανακοίνωσε πως το SIDLOC, ένα έργο που αναπτύσσεται από το μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Libre Space Foundation και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), επιλέχθηκε για συμμετοχή στην παρθενική πτήση του πυραύλου Ariane 6.
Το SIDLOC (Spacecraft Identification and Localization), επιλέχθηκε να είναι ένα από τα τέσσερα μόλις πειράματα που θα διεξαχθούν στο πύραυλο Ariane 6 και μάλιστα στη πρώτη πτήση του. To έργο αποτελεί μια καινοτόμα τεχνολογία εντοπισμού δορυφόρων και πυραύλων στο διάστημα. Στα πλαίσια του πειράματος, θα ενσωματωθεί στον πύραυλο Ariane 6 ένας ραδιοφάρος που θα μεταδίδει σήματα στο πρωτόκολλο και τις συχνότητες του SIDLOC και θα επιτρέπει την παρακολούθηση της θέσης του πυραύλου. «… Εμείς ως οργανισμός αναπτύσσουμε τεχνολογία και κάνουμε τα σχετικά πειράματα, ώστε έπειτα, τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων να είναι διαθέσιμα σε όλους…», αναφέρει ο Πιέρρος Παπαδέας, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Libre Space Foundation.
Η σημασία αυτού του καινοτόμου έργου είναι τεράστια για την ανθρωπότητα, καθώς η ανάπτυξή του θα συμβάλλει στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο διάστημα βοηθώντας στην αναγνώριση και τον εντοπισμό δορυφόρων. «Όσο πολλαπλασιάζονται οι δορυφόροι στο διάστημα τόσο μεγαλώνει η ανάγκη να ξέρουμε πού βρίσκονται, και με αυτό το τρόπο να αποφεύγονται συγκρούσεις», τονίζει ο Μάνθος Παπαματθαίου, Πρόεδρος του Libre Space Foundation. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency – ESA) αυτήν τη μεγάλη ανάγκη, επέλεξε το SIDLOC για να είναι ένα απο τέσσερα πειράματα στην 1η πτήση του πυραύλου Ariane 6.
Το καινοτόμο έργο SIDLOC αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διαστημικής στην Ελλάδα.
Για την ανάπτυξή του και το σχεδιασμό του συνεργάζονται:
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH), που αποτελεί το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας έχοντας συνεργασίες με κορυφαίους Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και
Ο Οργανισμός Libre Space Foundation, που αποτελεί ένα καινοτόμο, καταρτισμένο και μοναδικό στο είδος του μη-κερδοσκοπικό οργανισμό, αφοσιωμένο αποκλειστικά στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών. Ο Libre Space Foundation επικεντρώνεται πάντα «… στην επέκταση και την ενίσχυση της γνώσης για το Διάστημα και της επιστημονικής έρευνας, προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας …».
Το SIDLOC, λοιπόν, δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για αυτό και τα αποτελέσματα των πειραμάτων που θα διεξαχθούν στην παρθενική αποστολή του πυραύλου Ariane 6 θα είναι ελεύθερα και διαθέσιμα σε όποιον επιθυμεί να τα μελετήσει, να τα χρησιμοποιήσει, και να τα εμπλουτίσει.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed/ στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr
Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα «πραγματικό Death Star» ικανό να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους που…
Μια ενοχλητική δυσλειτουργία έχει επανεμφανιστεί στα iPhone, αν κρίνουμε από τις αναφορές που κάνουν την…
Η Google αναβαθμίζει την εφαρμογή Google Maps ενσωματώνοντας ακόμη πιο ενεργά την τεχνολογία της Τεχνητής…
Η 5η σεζόν του Stranger Things έρχεται το 2025 και επιτέλους έχουμε μερικές περισσότερες λεπτομέρειες.…
Πότισμα του γκαζόν με ένα κλικ στο κινητό – Ο ψηφιακός κηπουρός που ρίχνει 50%…
Τα μελλοντικά προϊόντα της Apple δεν θα είναι ποτέ τόσο κερδοφόρα όσο τα iPhone προειδοποίησε…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment