Ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks, αφότου παραδέχτηκε την ενοχή του…

0


Ο Julian Assange ομολόγησε επίσημα την ενοχή του για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Saipan, την πρωτεύουσα των Βορείων Μαριάνων Νήσων. Ο ιδρυτής του WikiLeaks αποφυλακίστηκε στις 24 Ιουνίου μετά την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και επιβιβάστηκε γρήγορα σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Stansted για να μεταβεί στη Saipan. Ενώ η συμφωνία απαιτούσε από τον Assange να δηλώσει ένοχος για “συνωμοσία με σκοπό την παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών που αφορούν την εθνική άμυνα των ΗΠΑ“, εξακολουθούσε να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Assange υποστήριξε ότι θα έπρεπε να προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση ως δημοσιογράφος. “Δουλεύοντας ως δημοσιογράφος, ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που λέγεται ότι ήταν απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιεύσω. Θεωρώ ότι η Πρώτη Τροποποίηση το προστάτευε αυτό“. Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι η Πρώτη Τροπολογία και ο Νόμος περί κατασκοπείας έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, αλλά αποδέχεται ότι οι ενέργειές του ήταν “παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπείας” και ότι θα ήταν “δύσκολο να κερδίσει κανείς μια τέτοια υπόθεση δεδομένων όλων των περιστάσεων“.

Ένας δικηγόρος της αμερικανικής κυβέρνησης, ωστόσο, τον κατηγόρησε ότι ενθάρρυνε προσωπικό με υψηλές διαβαθμίσεις ασφαλείας να εκθέσει απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες και να απειλήσει την εθνική ασφάλεια. Αν θυμάστε, το WikiLeaks δημοσίευσε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις οποίες απέκτησε η πληροφοριοδότης και πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Chelsea Manning, υπό την καθοδήγηση του.

Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών διαφώνησαν σχετικά με τον χρόνο που εξέτισε ο Assange στη φυλακή, αλλά περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της διαδικασίας, η επικεφαλής δικαστής Ramona V. Manglona δήλωσε ότι οι 62 μήνες που πέρασε στη φυλακή Belmarsh ήταν εύλογοι και ισάξιοι με τον χρόνο που εξέτισε η Manning. Ο Assange δεν θα περάσει χρόνο υπό κράτηση στις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τις Βόρειες Μαριανές Νήσους των ΗΠΑ. 



Πηγή